Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Ремонт ноутбука своими руками. Быстрый и гарантийный ремонт ноутбуков. Срочный ремонт ноутбуков. Ремонт компьютеров на дому. Быстрый ремонт компьютеров своими руками. Настройка и ремонт компьютеров. Java уроки для начинающих. Лучшие java уроки. Учим язык Java с нуля. Обзор смартфонов samsung. Качественный обзор смартфонов samsung galaxy. Обзор смартфона samsung galaxy s4. Фото картинки приколы. Самые новые картинки приколы. Лучшие приколы картинки. Скачать аддоны для wow. Самые новые аддоны для wow скачать. Скачать аддоны для wow быстро и без реги. Видео уроки python. Лучшие python уроки. Учим язык python с нуля. Скачать шаблоны для Joomla. Самые новые joomla шаблоны. Бесплатные шаблоны для Joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Novi Grad: Pčelari ove godine na gubitku, mogućnost ostvarenja poticaja za pčelare sa preko 40 društava

med ilustr mnPčelari su ove godine na gubitku, zbog nestabilnih vremenskih prilika i čestih velikih temepraturnih razlika, pa je prosječan prihod po jednoj košnici od pet do šest kilograma meda, rekao je predsjednik Društva pčelara Novi Grad Miloš Odžić.

Odžić je rekao Srni da je takva situacija ne samo u ovoj opštini, već i u okruženju, jer je nakon obećavajućeg početka proljeća zahladilo i uslijedili su česti kišni periodi, zbog čega nije bilo dovoljno pčelinje paše pa se morala dodavati hrana za preživljavanje pčelinjih zajednica.

Prema njegovim riječima, da bi pčelarstvo bilo ekonomski opravdano prihod bi trebalo da bude minimalno 15 kilograma meda po košnici, dok u organizovanim pčelinjacima u povoljnim vremenskim prilikama može da bude i veći od 50 kilograma.

“To, međutim, ne znači da pčelari treba da odustanu ili smanjuju broj pčelinjih društava. Većina njih se, ipak, ovim poslom bavi prvo iz ljubavi, a onda zbog ekonomske računice”, naglašava Odžić.

On je rekao da se u novembru u pčelinjim zajednicama završava proces razvoja i reprodukcije, i pčele krajem ovog mjeseca polako prelaze u zimski režim života, pa pčelari treba da u pčelinjacima obezbijedi mir, koji mogu narušavati ptice i miševi.

Samostalni stručni saradnik u opštinskom Odjeljenju za poljoprivredu Bojan Maran rekao je da je kod 49 pčelara u ovoj opštini evidentirano 3.438 pčelinjih društava.

On je naveo da su pčelari sa područja opštine Novi Grad koji imaju više od 40 društava do 30. oktobra mogli da podnesu zahtjev za podsticajna sredstva od tri KM po društvu, te dodao da su podnesena 33 zahtjeva.

Za one koji imaju manje od 40 društava i u tekućoj godini su uložili minimalno 300 KM u nabavku novih košnica predviđeni su podsticaji do 30 odsto od investiranih sredstava.

“Pčelari sa područja opštine Novi Grad su za prošlu godinu ostvarili ukupno 20.500 KM podsticajnih sredstava od Ministarstva poljoprivrede i opštine”, naveo je Maran.

On je dodao da su s ciljem promocije ove grane poljoprivrede u septembru održani osmi “Dani pčelarstva, voćarstva i našeg sela”, u okviru kojih je u saradnji sa Resorom za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi održano i predavanje iz oblasti pčelarstva.

Agro-Eko Magazin / agencije


 

Nasumični sadržaj