Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как лечить гастрит быстро. Как лечить гастрит желудка дома. Как лечить гастрит народными средствами. Лечение и профилактика кариеса. Быстрая профилактика кариеса зубов. Профилактика кариеса у взрослых. Питание во время беременности. Какое правильное питание во время беременности. Режим питания во время беременности. Почки симптомы болезни. Главные признаки болезни почек. Питание при болезни почек. Как доставить удовольствие девушке. Как доставить девушке больше удовольствия днем. Как доставить максимум удовольствия девушке. Грудные мышцы в домашних условиях. Быстрые домашние упражнения для грудных мышц. Тренировка грудных мышц. Йога для начинающих видео. Качественная йога для беременных. Уроки йоги для начинающих. Народное лечение простата. Главные средства лечения аденомы простаты. Лечение простатита и аденомы простаты.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Slovenija: Voda je osnovno pravo svih građana i ne može se komercijalizirati!

voda iz slavine 132Slovenija je izmijenila Ustav kako bi u njega ubacila član koji glasi da je voda za piće osnovno pravo svih građana i kao takva se ne može komercijalizirati.

Tako je, sa 64 glasa “za” i nijednim protiv, Slovenski parlament u svoj EU Ustav dodao kako “svako mora imati pravo na pijaću vodu”.

Opoziciona stranka SDS suzdržala se od glasanja ističući kako takav amandman nije neophodan i usvojen je samo s ciljem javne podrške.

Slovenija je planinska zemlja, bogata vodom, a više od polovina njene teritorije pokrivena je šumom. “Vodeni resursi su javno dobro kojim upravlja država. Vodeni resursi se primarno i trajno koriste kako bi građani imali pijaću vodu i domaćinstva s vodom i, u tom smislu, nisu tržišna roba”, navodi se u amandmanu.

Miro Cerar, slovenski premijer, urgirao je donošenje ove izmjene, ističući kako bi dvomilionska država morala “zaštititi vodu – tečno zlato 21. stoljeća – na najvišem nivou”.

“Slovenska voda veoma je kvalitetna i, zbog svoje vrijednosti, u budućnosti će sigurno biti na meti stranih zemalja i apetita međunarodnih korporacija. Kako će u budućnosti voda biti sve vrjednija roba, ne smijemo se predati”, navodi Cerar.

Dodajmo i kako su iz Amnesty Internationala poručili kako Slovenija mora osigurati da se ovaj amandman primjenjuje i za oko 12 hiljada Roma koji žive u zemlji: “Mnogi od njih nemaju pravo ni na minimum pristupa vodi i sanitaciji”.

Slovenija je prva zemlja EU koja je uključila pravo na vodu u svoj ustav, no, prema navodima iz Rampedre (Svjetski izvještaj o pravu na vodu), još 15 zemalja na svijetu također je to učinilo. Ranije ove godine, Slovenija je bila na prvom mjestu “zelenih” turističkih destinacija, a Ljubljana je ove godine proglašena za “zeleni” glavni grad Evrope.

Agro-Eko Magazin / agencije


Nasumični sadržaj