Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Srbija: Besplatno zemljište za uzgoj biljaka za biomasu

biomasa-pelletLicitacija za besplatnu podelu državnog zemljišta za uzgoj posebnih vrsta biljaka za proizvodnju biomase biće uskoro raspisana, najavio je savetnik premijera Srbije Dragan Glamočić.

On je na Regionanoj konferenciji o biomasi u Beogradu rekao da je 145 lokalnih samouprava dostavilo izveštaje o državnom zemljištu i da će se ono koje najmanje tri godine nije korišćeno, a pete je kategorije, dati na licitaciju za proizvodnju "kabastih" biljaka od kojih će se fermenacijom dobijati biomasa za proizvodnju toplotne i električne energije.

"U toku je realizacija 15 projekata u vrednosti od 100 miliona evra koji treba da omoguće toplanama u 15 gradova da sa fosilnih goriva pređu na biomasu, od čega 13 na drvnu biomasu, a toplana u Sremskoj Mitrovici na biomasu od suncokreta i soje, dok će toplana u Šapcu koristiti ostatke poljoprivredne proizvodnje", rekao je Glamočić.

On je dodao da Srbija nedovoljno koristi biomasu, ali da teži da postane vodeća zemlja u regonu po proizvodnji toplotne i električne energije iz ostataka u poljoprivredi i šumarstvu, koji su najznačajniji obnovljivi izvori energije.

"Svesni smo da bi zamenom fosilnih goriva značajno doprineli smanjenju gasova sa efektom staklene bašte i unapredili očuvanje životne sredine", rekao je Glamočić.

Poljoprivredna domaćinstva, dodao je on, sve više pokazuju zainteresovanost za korišćenje biomase jer je "ekonomska kriza".

"Ljudi na selu sve češće koriste stabljike kukuruza i slamu za proizvodnju toplotne energije", rekao je savetnik premijera.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman istakao je da je "Srbija lider u regionu u korišćenju biomase i obnovljivih izvora energije".

"Uspeli smo da pomognemo male pogone koji će koristiti biomasu i od 1,6 milijardi evra, koliko je uloženo u razne projekte u Srbiji preko Nemačke organizacije za tehničku sadnju (GIZ) i Nemačke razvojne banke (KfW), 1,2 milijarde iskorišćeno je za unapređenje energetske efikasnosti i modernizacju energetskih izvora", rekao je Ditman.

On je dodao da je Nemačka podržala postrojenje na biomasu u Aleksincu i da je "taj projekat važan ne samo iz ugla očuvanja klime i korišćenja energije iz biomase već i za otvaranje novih radnih mesta".

Cilj Vlade Srbije je da do 2020. godine 27 odsto energije bude iz obnovljivih izvora.

Prema projekcijama Međunarodne agencije za energiju ukoliko svet želi da zadrži globalni rast temperature za jedan stepen udeo energije koja se proizvodi iz obnovljivih izvora u ukupnoj proizvodnji energije treba da bude 58 odsto.

Agro-Eko Magazin / izvor: rtv.rs


Nasumični sadržaj