Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

RS: Prodaja mesa u drastičnom padu, mesari pred zatvaranjem mesnica

mesnice meso il1Prodaja domaćeg mesa i suvomesnatih proizvoda u mesnicama širom Republike Srpske, uprkos nižim cijenama, dvostruko je manja u odnosu na lani, zbog čega mnogi mesari tvrde da bi mogli staviti katanac na radnje.

Uzrok sve slabije potražnje je, kako kažu mesari, loša finansijska situacija stanovnika, ali i kupovina jeftinijeg mesa iz uvoza koje se prodaje u mnogim marketima.

Mesari ističu da stanovnici najviše kupuju piletinu i svinjetinu i to uglavnom po 300 grama, a rijetki su oni koji pazare kilogram.

Meso je u odnosu na lani u većini mesnica u RS jeftinije i do 20 odsto, a prema najavama mesara, pad cijena bi mogao biti nastavljen. U banjalučkoj mesnici “Kod Laze i sina” ističu da je svaka godina za mesare sve lošija. - Prodaja je za godinu upola smanjena. Mušterije su ostale iste, ali količine koje kupuju su mnogo manje. S obzirom na to da je danas teško doći do marke, svojim mušterijama meso i suvomesnate proizvode dajemo “na teku” – rekao je vlasnik mesnice Lazo Šešić i dodao da su Banjalučani, uprkos teškoj situaciji, pošteni i da redovno plaćaju dug.

Ništa bolja situacija nije ni u Prijedoru, gdje se mesari žale da prodaju sve manje količine mesa. – Katastrofa. Meso se kupuje po 200 grama, a juče sam prodala samo 100 grama mljevenog mesa. Žena srednjih godina i lijepo odjevena je najprije obilazila oko frižidera, čekajući da jedan kupac ode, zatim je počela da se izvinjava, pa potražila 100 grama mljevenog mesa – kazala je prodavačica Jelena Babić.

Prodajom su nezadovoljni i mesari u Bijeljini koji kažu da ne pamte lošiju godinu. Da je tako potvrđuju i u mesnoj industriji “Mesopromet” Bijeljina. – Prodaja mesa i mesnih prerađevina u odnosu na lani je mnogo lošija. Stanovnici najčešće kupuju najjeftiniju kobasicu, svinjetinu i piletinu – rekli su u ovoj mesnoj industriji.

Ni hercegovački mesari ne kriju razočaranje kada je u pitanju prodaja domaćeg mesa i suvomesnatih proizvoda. Oni, osim kupovne moći stanovnika, kao uzrok navode i sve veći broj marketa koji nude meso iz uvoza po nižim cijenama. – Meso iz naše radnje ove godine je jeftinije za najmanje 20 odsto u odnosu na prošlu godinu. Međutim, uprkos tome, mi ove godine bilježimo pad prodaje za isto toliko – rekao je vlasnik jedne trebinjske mesnice Željko Rogan.

Slična situacija je i u mesnicama u Zvorniku, Istočnom Sarajevu i Doboju, gdje zbog loše prodaje mnogi mesari razmišljaju o zatvaranju radnji.

U Pokretu potrošača RS ističu da je kupovna moć stanovnika sve lošija, kako u RS, tako i šire, u čemu leže uzroci loše prodaje mesa. – Dok plate sve obaveze, građanima ostane veoma malo novca za hranu, na kojoj najviše i štede. Zbog toga većina stanovnika ne kupuje kvalitetno meso, nego bira ono najjeftinije iz uvoza, koje se može naći uglavnom u većim marketima – rekli su u Pokretu potrošača.

Domaće

Banjalučanka Verica Marić ističe da kupuje isključivo domaće i kvalitetno meso, koje se samo može naći u mesnicama, a nikako u marketima i samoposlugama. – Doduše, ne kupujem mnogo, čisto onoliko koliko je potrebno za ručak i to ne baš svaki dan. S obzirom na to da su naša primanja sve niža, i meso nam postaje luksuz – rekla je Marićeva.

Agro-Eko Magazin / izvor: Glas Srpske


 

Nasumični sadržaj