Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Herceg:Moguće formiranje grupacije organskih poljoprivrednih proizvođača, malinu posebno zaštititi

malina plod ilPredsjednik Saveza “Organsko FBiH” Sejad Herceg izjavio je da bi uskoro mogla biti formirama grupacija organskih poljoprivrednih proizvođača pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Dodao je da bi na taj način organski poljoprivredni proizvođači dobili značajniju institucionalnu zaštitu, što je posebno bitno zbog pretpostavki da bi malinarstvo u narednoj godini moglo pretrpiti određene štete.

Herceg je istakao da će se proizvođači obratiti i Savjetu ministara BiH kako bi pojasnili da proizvodnja organske hrane u BiH ima budućnost, i posebno tražili zaštitu proizvodnje maline, koju uzgajaju na značajnim površinama, te podršku za izvozno orijentisane proizvođače.

Naveo je i da su se njihovi proizvođači na upravo održanom Sajmu privrede, poljoprivrede, zanatstva i robe široke potrošnje u Sarajevu predstavili u zajedničkom prostoru – “Organski grad”, kako bi građanima, ali i vlastima ukazali na prilike koje mogu biti jako dobre za razvoj ruralnih područja i opstanak ljudi koji tu žive, a to je organska poljoprivredna proizvodnja.

U sklopu sajma održana je i stručna konferencija “Organska proizvodnja maline”.

Agro-Eko Magazin / agencije


Nasumični sadržaj