Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Новая немецкая медицина. Советы от немецкая медицина. Клиника немецкой семейной медицины. Почему в израиле хорошая медицина. Главные новости медицины израиля. Медицина в израиле отзывы. Аденома простаты лечение. Быстрое народное лечение аденомы простаты. Аденома простаты и простатит. Легкий способ перестать курить. Как перестать курить уже сегодня. Как перестать хотеть курить. Уход за кожей лица. Качественный уход за кожей летом. Домашний уход за кожей. Боли на ранних сроках беременности. Быстрое лечение на ранних сроках беременности. Ощущения на ранних сроках беременности. Воспаленные гланды лечение. Чем лечить воспаленные гланды дома. Воспаленные гланды симптомы. Прыщи на лице как избавиться. Как навсегда избавиться от прыщей с лица. Прыщи на подбородке как избавиться.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Kvalitet duhana iz Semberije najbolji u posljednjih 10 godina

duvan osuseni 4avNa području Semberije ove godine sa 270 hektara skinuto je 400 tona duhana, a proizvođači, njih 79, kažu da su zadovoljni prinosom i kvalitetom koji je najbolji u posljednjih 10 godina.

Direktor bijeljinskog preduzeća "Duvan" Svetozar Mihajlović kaže da će više od polovine roda završiti na inostranom tržištu.

"Proizvođači duhana zadovoljni su zbog dobrog prinosa i otkupne cijene, ali to još nije dovoljno da bi bili zadovoljni u potpunosti. Proizvodnja jeste rentabilna i, iako kasne podsticaji i premije iz lokalnog Agrarnog fonda, više od polovine ovogodišnjeg roda završit će na inostranom tržištu", rekao je Mihajlović Srni.

Preduzeće "Duvan" otkupilo je sav ovogodišnji rod, a Mihajlović navodi da će cijena duhana, u prosjeku, biti oko četiri KM za kilogram.

On smatra da bi duhansku proizvodnju trebalo više stimulisati, te da najveći problem proizvođačima predstavlja kašnjenje premija i neredovno stimulisanje od lokalne zajednice.

"Podsticaji su ostali isti kao prethodnih godina, a to nije prava stimulacija za proizvodnju duhana. Ako je želimo povećati i ako hoćemo da smanjimo crno tržište mora se više voditi računa o podsticajima koji bi proizvođačima dali sigurnost za ulazak u proizvodnju", rekao je Mihajlović, napominjući da proizvodnja duhana može biti od velike koristi za državu i za otkupljivače.

On smatra da podsticaji treba da budu veći i da bi prosječna otkupna cijena trebalo da bude pet KM i tada bi proizvođačima bilo mnogo lakše da uđu u novu proizvodnju.

"Lokalna zajednica neredovno stimuliše ovu granu proizvodnje, a svake godine ima 15 feninga po kilogramu predatog duhana. Agrarni fond još nije isplatio podsticaj iz 2015. godine, a očekujemo da isplate oko 42.000 KM", rekao je Mihajlović.

Od proizvedenih 400 tona duhana, više od 40 posto je prve i druge klase, što će olakšati plasman roda. Dio će biti plasiran u bugarsku fabriku "Bulgar tabako" koja je i prethodne dvije godine otkupljivala semberski duhan, a dio duhana bit će isporučen na crnogorsko, grčko i njemačko tržište.

Agro-Eko Magazin / agencije


Nasumični sadržaj