Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как лечить гастрит быстро. Как лечить гастрит желудка дома. Как лечить гастрит народными средствами. Лечение и профилактика кариеса. Быстрая профилактика кариеса зубов. Профилактика кариеса у взрослых. Питание во время беременности. Какое правильное питание во время беременности. Режим питания во время беременности. Почки симптомы болезни. Главные признаки болезни почек. Питание при болезни почек. Как доставить удовольствие девушке. Как доставить девушке больше удовольствия днем. Как доставить максимум удовольствия девушке. Грудные мышцы в домашних условиях. Быстрые домашние упражнения для грудных мышц. Тренировка грудных мышц. Йога для начинающих видео. Качественная йога для беременных. Уроки йоги для начинающих. Народное лечение простата. Главные средства лечения аденомы простаты. Лечение простатита и аденомы простаты.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Kvalitet duhana iz Semberije najbolji u posljednjih 10 godina

duvan osuseni 4avNa području Semberije ove godine sa 270 hektara skinuto je 400 tona duhana, a proizvođači, njih 79, kažu da su zadovoljni prinosom i kvalitetom koji je najbolji u posljednjih 10 godina.

Direktor bijeljinskog preduzeća "Duvan" Svetozar Mihajlović kaže da će više od polovine roda završiti na inostranom tržištu.

"Proizvođači duhana zadovoljni su zbog dobrog prinosa i otkupne cijene, ali to još nije dovoljno da bi bili zadovoljni u potpunosti. Proizvodnja jeste rentabilna i, iako kasne podsticaji i premije iz lokalnog Agrarnog fonda, više od polovine ovogodišnjeg roda završit će na inostranom tržištu", rekao je Mihajlović Srni.

Preduzeće "Duvan" otkupilo je sav ovogodišnji rod, a Mihajlović navodi da će cijena duhana, u prosjeku, biti oko četiri KM za kilogram.

On smatra da bi duhansku proizvodnju trebalo više stimulisati, te da najveći problem proizvođačima predstavlja kašnjenje premija i neredovno stimulisanje od lokalne zajednice.

"Podsticaji su ostali isti kao prethodnih godina, a to nije prava stimulacija za proizvodnju duhana. Ako je želimo povećati i ako hoćemo da smanjimo crno tržište mora se više voditi računa o podsticajima koji bi proizvođačima dali sigurnost za ulazak u proizvodnju", rekao je Mihajlović, napominjući da proizvodnja duhana može biti od velike koristi za državu i za otkupljivače.

On smatra da podsticaji treba da budu veći i da bi prosječna otkupna cijena trebalo da bude pet KM i tada bi proizvođačima bilo mnogo lakše da uđu u novu proizvodnju.

"Lokalna zajednica neredovno stimuliše ovu granu proizvodnje, a svake godine ima 15 feninga po kilogramu predatog duhana. Agrarni fond još nije isplatio podsticaj iz 2015. godine, a očekujemo da isplate oko 42.000 KM", rekao je Mihajlović.

Od proizvedenih 400 tona duhana, više od 40 posto je prve i druge klase, što će olakšati plasman roda. Dio će biti plasiran u bugarsku fabriku "Bulgar tabako" koja je i prethodne dvije godine otkupljivala semberski duhan, a dio duhana bit će isporučen na crnogorsko, grčko i njemačko tržište.

Agro-Eko Magazin / agencije


Nasumični sadržaj