Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

BiH: Izvoz maline u padu, širiti rashladne kapacitete i unaprijediti kvalitet maline

maline il9965Izvoz smrznute maline iz BiH u deset mjeseci ove godine iznosi oko 49,957 miliona KM, što je manje za oko 100.000 KM od ukupnog izvoza u prošloj godini, podaci su Spoljnotrgovinske komore BiH. U septembru i oktobru ove godine, u odnosu na isti period lani, izvoz je opao za 34 odsto. Prema podacima Komore, na svjetskom tržištu došlo je do pada potražnje, a ključne zemlje proizvođači ovog voća povećale su količine.

Direktor Sektora privrede Spoljnotrgovinske komore BiH Ognjenka Lalović rekla je da BiH konstantno bilježi rast izvoza voća i povrća, o čemu govori podatak da je izvoz ove godine povećan za 36 odsto u odnosu na prošlu, a pokrivenost uvoza izvozom je 51 odsto. Lalovićeva je istakla da zabrinjava da samo pet ključnih proizvoda "vuče" taj izvoz, te objasnila da se to odnosi na svježe maline, jabuke, kruške, kornišone i šljive.

Prema njenim riječima, više od 60 odsto izvoza ovih pet proizvoda odnosi se na maline, što samo govori da tu ima "prostora" za povećanje i proizvodnje, ali i kvaliteta. "Mi u BiH treba da se okrenemo većoj diverzifikaciji ponude, da imamo strateški pristup, odnosno uvezan lanac od proizvođača do izvoza. Ako ga nemamo, teško da možemo govoriti o nekom dugoročnom uspjehu, u bilo kojoj grani", istakla je Lalovićeva na okruglom stolu "Stanje i perspektive proizvodnje i izvoza maline u BiH".

Direktor USAID/Švedska "Farma dva" projekta Adian Nil rekao je da je okrugli sto organizovan da bi bio iniciran razgovor između proizvođača, otkupljivača i prerađivača malina u cijeloj BiH. "Ono što vidimo kao jedan od glavnih problema u sektoru jeste da se proizvodnja malina širi mnogo brže nego što to mogu pratiti rashladni kapaciteti, trgovina i izvoz", naglasio je Nil.

On je ukazao na postojanje potrebe da se razviju strateška partnerstva u okviru sektora da bi se izbjegle situacije gdje proizvođači i prerađivači nemaju dovoljno tržišta za svoje proizvode. Nil smatra da bi strategija BiH za proizvodnju, trgovinu i izvoz malina, ali i drugih proizvoda, trebalo da bude bazirana na proizvodnji kvalitetnog voća i na postepenom povećanju količina, jer bi ovakav pristup, vjerovatno, privukao prijeko potrebne investicije, održivi rast i diverzifikaciju.

Menadžer Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH Armin Kurbegović rekao je da smanjenje potražnje maline na svjetskom tržištu, a povećanje ponude, ukazuje na potrebu da se u budućnosti fokusira na kvalitet proizvoda.

Otkupljivači malina u BiH smatraju da je otkupna cijena malina ove godine bila previsoka, što otežava prodaju na stranom tržištu, te ističu da bi takva cijena mogla da uzrokuje još veće probleme.

Agro-Eko Magazin / izvor: Nezavisne novine


Nasumični sadržaj