Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

BiH: Pšenica 'planula', kukuruz niko neće

kukuruz klip ilustracijaIako je proizvodnja kukuruza prošle godine u BiH povećana, njegov plasman na strano tržište trenutno je u zastoju i poljoprivrednici se žale da ga nemaju kome prodati.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže da su sve količine domaće pšenice plasirane na rusko i tursko tržište, ali da je sa kukuruzom upitno.

"Problem je sa kukuruzom, kojeg niko neće. Kukuruz trenutno stoji u lukama, zbog političke situacije u Turskoj", rekao je Marinković.

On kaže da BiH sada uvozi pšenicu, za koju mlinari tvrde da je kvalitetnija od domaće.

"Međutim, po kvalitetu hljeba se vidi da to nije tako", rekao je Marinković.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, ukupna proizvodnja kukuruza u BiH prošle godine u odnosu na 2015. godinu povećana je za 50 odsto, a pšenice za 43,9.

U strukturi ukupnih zasijanih površina u BiH, žitarice učestvuju sa 58,9 odsto, industrijsko bilje sa 2,3 odsto, povrće sa 13,9 odsto i krmno bilje sa 24,9 odsto.

Enes Hasanović, sekretar Udruženja poljoprivrednika BiH, sektor Tuzlanskog kantona, kaže da su prinosi  kukuruza prošle godine bili odlični, ali da će ga poljoprivrednici teško prodati.

"Cijena kukuruza prošle godine u ovo doba je bila 42 feninga po kilogramu. Sada je 22 feninga i nemamo ga kome prodati", rekao Hasanović.

On upozorava da je bh. tržište preplavio nekontrolisan uvoz kukuruza iz Srbije i Mađarske.

"Stočarstvo je na marginama. Problem za domaće ratare je masovno gašenje farmi koje su dosad otkupljivale žitarice", kazao je Hasanović.

Agro-Eko Magazin / izvor: Nezavisne novine


Nasumični sadržaj