Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Srebrenica: 400 hiljada sadnica maline i kupine, povećani kapaciteti hladnjača

kupine i maline il74ad7Opća poljoprivredna zadruga iz Srebrenice iz godine u godinu ulaže vlastita sredstva u proširivanje postojećih plantaža maline i kupine i rasadnika ovog jagodastog voća, ali i hladnjača.

- Samo prošle godine proširili smo postojeće plantaže maline za dva hektara i jedan dodatni rasadnik maline i kupine tako da će naša rasadnička proizvodnja naredne godine iznositi 400.000 sadnica ovog jagodastog voća, koje ćemo plasirati na naše i inozemno tržište - kazao je Ivan Todić, direktor Zadruge.

Kaže da svake godine ulažu sredstva u unapređenje proizvodnje i poboljšavanje kvaliteta maline i kupine s vlastitih plantaža, a sadnice ove zadruge najkvalitetnije su u regionu.

Zadruga je prije tri godine uložila pola miliona maraka u gradnju hladnjače u Potočarima, kapaciteta od 400 tona. No, povećani otkup maline i kupine zahtijevao je nova ulaganja. U proširivanje postojeće hladnjače uložen je još milion KM vlastitih sredstava tako da danas hladnjački kapaciteti mogu primiti 2.000 tona voća i povrća na zamrzavanje.

Povećati paletu

- Pored toga, instalirana je i linija za prebiranje, sortiranje i klasifikaciju maline i drugog voća, čime ćemo povećati paletu naših proizvoda i doći do boljih cijena, proširiti tržište i povećati broj kupaca - naglasio je Todić.

Navodi da Zadruga ima plantažu površine od pet hektara pod malinom, od kojih je jedan hektar novog zasada podignut uz pomoć međunarodne organizacije "CARE International". I na toj površini ove godine očekuju dobar rod i prvu berbu. Tu je i 9,5 hektara pod kupinom, koju, također, proizvode na organski način.

Stalni i sezonski radnici

Zadruga ima šest stalnih radnika, a redovno angažira nekoliko desetina radnika za obavljanje sezonskih poslova na plantažama. Proširivanjem hladnjače, povećavanjem obima posla i pokretanjem linije za prebiranje i klasifikaciju voća, stvara se potreba za povećavanjem broja radnika. U sezoni otkupa maline i kupine, dvadesetak osoba radi na određeno vrijeme na preuzimanju, vaganju i skladištenju, a nekoliko desetina na berbi sa zadružnih plantaža.

Agro-Eko Magazin / izvor: Avaz


 

Nasumični sadržaj