Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Ремонт ноутбука своими руками. Быстрый и гарантийный ремонт ноутбуков. Срочный ремонт ноутбуков. Ремонт компьютеров на дому. Быстрый ремонт компьютеров своими руками. Настройка и ремонт компьютеров. Java уроки для начинающих. Лучшие java уроки. Учим язык Java с нуля. Обзор смартфонов samsung. Качественный обзор смартфонов samsung galaxy. Обзор смартфона samsung galaxy s4. Фото картинки приколы. Самые новые картинки приколы. Лучшие приколы картинки. Скачать аддоны для wow. Самые новые аддоны для wow скачать. Скачать аддоны для wow быстро и без реги. Видео уроки python. Лучшие python уроки. Учим язык python с нуля. Скачать шаблоны для Joomla. Самые новые joomla шаблоны. Бесплатные шаблоны для Joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Sanski Most: Proizvođači prijete da će prosipati mlijeko

mlijeko ilustracija 8465ihfProizvođači mlijeka sa područja općine Sanski Most najavili su na u ponedjeljak održanom sastanku prestanak proizvodnje i prolijevanje mlijeka ukoliko se mjera Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, u vezi s plaćanjem troškova veterinarskog pregleda mlijeka prilikom transporta, bude odnosila na njih.

Pomenuta mjera u vidu obrasca nazvanog 2B zaživjela je početkom ove godine i predviđa dodatna izdvajanja kako bi se sirovo mlijeko, prilikom njegovog transporta do mljekare, podvrglo veterinarskoj i zdravstvenoj kontroli.

Međutim, sporno je što nije precizno formulisano ko treba da plaća dodatne troškove, proizvođači ili prerađivači mlijeka.

Prema riječima predsjednika Udruženja poljoprivrednika općine Sanski Most Huseina Selimovića, kooperantima mljekare "Megle" iz Bihaća već su ponuđeni novi ugovori u kojima se predviđa da pomenute troškove snose neposredni proizvođači. Selimović ističe kako se radi o troškovima od pet feninga po proizvedenom litru mlijeka koji bi se na godišnjem nivou mogli mjeriti stotinama hiljada maraka.

"Ono što je sigurno je da proizvođači ne pristaju na nove namete jer to vodi redukciji i smanjenju mljekarske proizvodnje. Spremni smo se boriti za naše interese, a ukoliko treba organiziraćemo proteste i obustaviti proizvodnju", kaže Selimović.

Također, zanimljivo je da ni u mljekari "Megle" ne pristaju da snose pomenute troškove, a o tome su obavijestili nadležne institucije, dok je Selimović istakao kako će proizvođači mlijeka tražiti da ih zaštite resorno kantonalno i federalno ministarstvo.

Agro-Eko Magazin / agencije


Nasumični sadržaj