Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Ремонт ноутбука своими руками. Быстрый и гарантийный ремонт ноутбуков. Срочный ремонт ноутбуков. Ремонт компьютеров на дому. Быстрый ремонт компьютеров своими руками. Настройка и ремонт компьютеров. Java уроки для начинающих. Лучшие java уроки. Учим язык Java с нуля. Обзор смартфонов samsung. Качественный обзор смартфонов samsung galaxy. Обзор смартфона samsung galaxy s4. Фото картинки приколы. Самые новые картинки приколы. Лучшие приколы картинки. Скачать аддоны для wow. Самые новые аддоны для wow скачать. Скачать аддоны для wow быстро и без реги. Видео уроки python. Лучшие python уроки. Учим язык python с нуля. Скачать шаблоны для Joomla. Самые новые joomla шаблоны. Бесплатные шаблоны для Joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Mostar: Brendirati eterično ulje od hercegovačkog smilja

smilje biljka samonika 14fGrupacija proizvođača i prerađivača smilja na nedavnom sastanku u Mostaru koji je organizovala Privredna komora FBiH, napravila je detaljan popis svih uzgajivača smilja, kako već podignutih nasada, tako i planiranih plantaža, s ciljem postizanja sinergije između planske proizvodnje i kapaciteta za preradu.

Nekorektni proizvođači

Sastanak je upriličen nakon inicijative za brendiranje i zaštitu cijene eteričnog ulja od smilja, a samim tim i zaštitu otkupne cijene svježe mase. U vezi s tim, ponuđen je i model saradnje između destilerija eteričnih ulja i poljoprivrednih proizvođača u preradi.

Prednost ovakvog modela je zaštita cijene od 2,50 KM po jednom kilogramu svježe mase, čime će se postići i isplativost plantažne proizvodnje, kao i njena budućnost. Modelom bi se također trebali onemogućiti “nekorektni proizvođači” da utječu na tržište, ali i da se štiti kvalitet proizvoda koji je osnovna pretpostavka za brendiranje ulja.

Članovi Grupacije informisani su i oko ideje o formiranju baze esencijalnih ulja na području Hercegovine, te o organizaciji info-dana aromatičnog i ljekovitog bilja, koji je planiran za juni.

Također, uskoro će se uputiti zahtjev federalnom ministru poljoprivrede da se u program novčanih podrški obavezno uključe i kapitalna ulaganja u ruralni razvoj, konkretno za podizanje nasada smilja, nabavka destilerija, rekultivacija i okrupnjavanja zemljišnih kompleksa.

Otkupna cijena smilja u prošloj sezoni iznosila je između 3,20 i 3,50 KM, što je znatno manje u odnosu na prethodne godine kada je cijena dosezala i do pet KM. Da uzgoj smilja u Hercegovini ima perspektivu smatraju i u firmi Ljbilje, koja se godinama bavi uzgojem, otkupom i preradom smilja i drugog ljekovitog bilja.

Ulje i dalje čeka

- Cijenu smilja određuje cijena ulja na tržištu. To je burzovna roba, pa cijena može da varira zbog čega je u jednom trenutku iznosila 2.000 eura, a sad je nešto niža, naglasila je Slobodanka Dangubić iz firme Ljbilje.

Vrijedi spomenuti i da na području Hercegovine veliki broj uzgajivača smilja danas, gotovo godinu nakon ljetne berbe, ima veće količine ulja koje nisu uspjeli prodati. Na destilaciju u privatnoj režiji uz novčanu naknadu bili su primorani s obzirom na velike količine smilja i mali broj otkupljivača u ljeto 2016. Situacija se šest mjeseci kasnije značajno popravila, pa zimus nije bilo problema prilikom prodaje. 

Agro-Eko Magazin / izvor: Oslobođenje


 

Nasumični sadržaj