Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Voćarstvo u RS: Najzastupljenije šljiva i jabuka

sljiva plod ilustracija 6415U strukturi voćarske proizvodnje u Republici Srpskoj najzastupljenije su šljive i jabuke, zbog veoma povoljnih agroekoloških uslova, a posljednjih godina sve više niču zasadi malina i lješnika, zbog lakog plasmana i dobre cijene na tržištu. U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je procijenjeni obim proizvodnje u sektoru voćarstva oko 331.000 tona godišnje, a očekivana vrijednost proizvodnje je oko 201,16 miliona KM.

"Najzastupljenije su šljive, koje su zasađene na 7.557 hektara zemljišta, čija je vrijednost proizvodnje oko 72,5 miliona KM. Slijede jabuke, na 3.392 hektara, a u samom vrhu su i kruške, koje obuhvataju 1.451 hektar. Maline, grožđe i jagode zauzimaju znatno manje površine, koje ne prelaze 1.000 hektara", rekli su u ministarstvu.

Dodaju da je pod voćnjacima u RS 14.535 hektara zemljišta.

"Uzgoj šljiva na našim područjima je tradicionalan, a pored intenzivnih zasada, ovo voće se dosta uzgaja i na okućnicama i u dvorištima. To je vrlo značajna sorta voća, jer osim što se proizvodi kao konzumna, dio šljiva se koristi za preradu u džemove, pekmeze, slatka, te neizostavnu rakiju", kaže viši stručni saradnik za voćarstvo i vinogradarstvo pri resornom ministarstvu Bojana Šukalo.

Podizanje plantaža jabuka i krušaka u bivšoj Jugoslaviji šezdesetih godina prošlog vijeka znatno je doprinijelo tome da se stanovništvo okrene proizvodnji ovih sorti.

"Posljednjih nekoliko godina mnogi voćari podižu zasade malina i lješnika zbog obezbijeđenog plasmana, ali i zbog toga što se uloženi novac brzo vraća" istakla je Šukalova. Ona navodi da voćarska proizvodnja nije nimalo laka i da  zahtijeva poštovanje struke, jer svaka učinjena greška prilikom podizanja zasada živi koliko i taj zasad. "Potrebno je adekvatno pripremiti i izbrati zemljište, zatim izabrati vrlo kvalitetne sadnice, a primjena agrotehničkih mjera mora biti obavezna" savjetuje ona.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dočijnović pojašnjava da su šljive i jabuke najzastupljenije zbog povoljnih klimatskih uslova, ali i zbog tradicije. Dodaje da je posljednjih pet godina proizvodnja voća u RS bila vrlo isplativa, ali u posljednje vrijeme zbog klimatskih promjena voćari jedva sastavljaju kraj s krajem.

"Bilo je mnogo mraza, koji nam je uništio voće i jedva opstajemo. Ako se ovako nastavi, moraćemo drugačije odgovoriti prirodi i podučiti se novim metodima odbrane da bismo postigli optimalnu proizvodnju" kazao je on.

Kvalitet

Bojana Šukalo ističe da je tržište danas vrlo nemilosrdno, zbog čega put do kupca pronalaze samo proizvodi koji dostižu visok kvalitet.

"To je razlog što se domaći proizvođači sve više uključuju u praćenje novih tehnologija i primjenjuju savjete stručnjaka, jer samo na taj način mogu ostvariti bolji rod i kvalitetnije proizvode", kazala je Šukalova.

Agro-Eko Magazin / izvor: Glas Srpske


Nasumični sadržaj