Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Ремонт ноутбука своими руками. Быстрый и гарантийный ремонт ноутбуков. Срочный ремонт ноутбуков. Ремонт компьютеров на дому. Быстрый ремонт компьютеров своими руками. Настройка и ремонт компьютеров. Java уроки для начинающих. Лучшие java уроки. Учим язык Java с нуля. Обзор смартфонов samsung. Качественный обзор смартфонов samsung galaxy. Обзор смартфона samsung galaxy s4. Фото картинки приколы. Самые новые картинки приколы. Лучшие приколы картинки. Скачать аддоны для wow. Самые новые аддоны для wow скачать. Скачать аддоны для wow быстро и без реги. Видео уроки python. Лучшие python уроки. Учим язык python с нуля. Скачать шаблоны для Joomla. Самые новые joomla шаблоны. Бесплатные шаблоны для Joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Voćarstvo u RS: Najzastupljenije šljiva i jabuka

sljiva plod ilustracija 6415U strukturi voćarske proizvodnje u Republici Srpskoj najzastupljenije su šljive i jabuke, zbog veoma povoljnih agroekoloških uslova, a posljednjih godina sve više niču zasadi malina i lješnika, zbog lakog plasmana i dobre cijene na tržištu. U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je procijenjeni obim proizvodnje u sektoru voćarstva oko 331.000 tona godišnje, a očekivana vrijednost proizvodnje je oko 201,16 miliona KM.

"Najzastupljenije su šljive, koje su zasađene na 7.557 hektara zemljišta, čija je vrijednost proizvodnje oko 72,5 miliona KM. Slijede jabuke, na 3.392 hektara, a u samom vrhu su i kruške, koje obuhvataju 1.451 hektar. Maline, grožđe i jagode zauzimaju znatno manje površine, koje ne prelaze 1.000 hektara", rekli su u ministarstvu.

Dodaju da je pod voćnjacima u RS 14.535 hektara zemljišta.

"Uzgoj šljiva na našim područjima je tradicionalan, a pored intenzivnih zasada, ovo voće se dosta uzgaja i na okućnicama i u dvorištima. To je vrlo značajna sorta voća, jer osim što se proizvodi kao konzumna, dio šljiva se koristi za preradu u džemove, pekmeze, slatka, te neizostavnu rakiju", kaže viši stručni saradnik za voćarstvo i vinogradarstvo pri resornom ministarstvu Bojana Šukalo.

Podizanje plantaža jabuka i krušaka u bivšoj Jugoslaviji šezdesetih godina prošlog vijeka znatno je doprinijelo tome da se stanovništvo okrene proizvodnji ovih sorti.

"Posljednjih nekoliko godina mnogi voćari podižu zasade malina i lješnika zbog obezbijeđenog plasmana, ali i zbog toga što se uloženi novac brzo vraća" istakla je Šukalova. Ona navodi da voćarska proizvodnja nije nimalo laka i da  zahtijeva poštovanje struke, jer svaka učinjena greška prilikom podizanja zasada živi koliko i taj zasad. "Potrebno je adekvatno pripremiti i izbrati zemljište, zatim izabrati vrlo kvalitetne sadnice, a primjena agrotehničkih mjera mora biti obavezna" savjetuje ona.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dočijnović pojašnjava da su šljive i jabuke najzastupljenije zbog povoljnih klimatskih uslova, ali i zbog tradicije. Dodaje da je posljednjih pet godina proizvodnja voća u RS bila vrlo isplativa, ali u posljednje vrijeme zbog klimatskih promjena voćari jedva sastavljaju kraj s krajem.

"Bilo je mnogo mraza, koji nam je uništio voće i jedva opstajemo. Ako se ovako nastavi, moraćemo drugačije odgovoriti prirodi i podučiti se novim metodima odbrane da bismo postigli optimalnu proizvodnju" kazao je on.

Kvalitet

Bojana Šukalo ističe da je tržište danas vrlo nemilosrdno, zbog čega put do kupca pronalaze samo proizvodi koji dostižu visok kvalitet.

"To je razlog što se domaći proizvođači sve više uključuju u praćenje novih tehnologija i primjenjuju savjete stručnjaka, jer samo na taj način mogu ostvariti bolji rod i kvalitetnije proizvode", kazala je Šukalova.

Agro-Eko Magazin / izvor: Glas Srpske


Nasumični sadržaj