Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Proizvođači ogorčeni zbog cijene malina od 1 KM: Ne smijemo zavisiti od lobija hladnjačara

malie uzgoj 1Nakon što su otkupljivači malina objavili akontativnu cijenu malina za ovu sezonu koja iznosi 1 KM, nezadovoljni bh. proizvođači jagodičastog voća ističu kako cijena maline u BiH mora biti tržišna i usklađena s cijenom maline u regionu.

Predstavnici Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH održali su danas sastanak sa članovima Udruženja otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća s ciljem uspostavljanja partnerskih odnosa i povećanja otkupne cijene maline. Međutim, sastanak nije dao rješenje po tom pitanju jer je stav hladnjačara unaprijed bio definisan i svi argumenti koje su iznijeli predstavnici Saveza nisu prihvaćeni.

Nakon sastanka, Savez proizvođača jagodičastog voća u BiH putem saopćenja za javnost još jednom je pozvao hladnjačara da odustanu od objavljene akontativne cijene malina.

"Ova cijena može nanijeti nesagledive posljedice kako za proizvodnju tako i za otkup i plasman maline kako u ovoj sezoni, tako i u narednom periodu. Savez ostaje otvoren za sve dogovore koji će voditi ka prevazilaženju problema i izazova sa kojima se ovaj sektor suočava", kažu iz Saveza.

Oni su pozvali sve druge proizvođače jogodičastog voća da pristupe Savezu kako bi zajednički očuvali dignitet te ojačali lokalna udruženja i zadruge.

"Proizvođač ne može i ne smije biti doveden u položaj da zavisi od pojedinih lobija hladnjačara, savjetodavaca i hemijskih korparacija", poručili su iz Saveza.

Agro-Eko Magazin / izvor: Klix


Nasumični sadržaj