Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Ремонт ноутбука своими руками. Быстрый и гарантийный ремонт ноутбуков. Срочный ремонт ноутбуков. Ремонт компьютеров на дому. Быстрый ремонт компьютеров своими руками. Настройка и ремонт компьютеров. Java уроки для начинающих. Лучшие java уроки. Учим язык Java с нуля. Обзор смартфонов samsung. Качественный обзор смартфонов samsung galaxy. Обзор смартфона samsung galaxy s4. Фото картинки приколы. Самые новые картинки приколы. Лучшие приколы картинки. Скачать аддоны для wow. Самые новые аддоны для wow скачать. Скачать аддоны для wow быстро и без реги. Видео уроки python. Лучшие python уроки. Учим язык python с нуля. Скачать шаблоны для Joomla. Самые новые joomla шаблоны. Бесплатные шаблоны для Joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Hrvatska povećala takse na uvoz voća i povrća 10 puta, BiH i Srbija najavile odgovor!

voce i povrce 74ad13Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas da će BiH reagirati na odluku Hrvatske o enormnom povećanju takse za fitosanitarni pregled voća i povrća. Šarović je rekao da se BiH i dalje suočava sa brojnim barijerama u spoljnotrgovinskoj razmjeni, a posljednji primjer je Hrvatska i njena nova odluka o enormnom povećanju takse za fitosanitarni pregled voća i povrća iz trećih zemalja, među kojima je i BiH. 

"Takse su povećane 10 puta i umjesto 10-15 evra sada iznose 100-150 i ne znam koliko evra. Mi to definišemo kao barijere i u tom smislu ćemo reagovati", rekao je Šarović u Sarajevu na prezentaciji spoljnotrgovinske razmjene BiH sa svijetom.

On je istakao da se vrše konsultacije ministara trgovine i poljoprivrede iz zemalja Cefte kako bi možda bio dat zajednički odgovor Hrvatskoj i upozoreno na nešto što je smetnja slobodnoj trgovini i što nije u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. 

Generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Srbije Veljko Odalović rekao je danas kako Srbija mora poduzeti kontramjere, nakon što je Hrvatska blokirala uvoz proizvoda iz Srbije, kako bi se pronašlo rješenje u obostranom interesu, prenosi agencija Tanjug.

Za hrvatsku mjeru koja, kaže, uvodi takse i čini nekonkurentnom robu ne samo iz Srbije, već i iz Makedonije i Bosne i Hercegovine, ističe kako je „samo naizgled administrativne prirode“.

„Hrvatska će verovatno ovim merama poslati poruku da želi da štiti svoje prozvode, ali mislim da nije samo to ta poruka, i verujem da ćemo kontramerama, koje moramo da učinimo, dozvati ih da sednemo i porazgovaramo i da nađemo rešenje gde će biti interes za protok i naše robe u Hrvatskoj, i hrvatske i robe svih drugih zemalja na našem prostoru“, zaključio je Odalović.

Upravo takvo pojašnjenje stiglo je iz Hrvatske.

„Cilj navedenog Pravilnika je prvenstveno zaštita potrošača, koju osiguravamo provedbom detaljne kontrole voća i povrća koje se uvozi u Hrvatsku. Pa tako od 14. srpnja fitosanitarni inspektori detaljnije kontroliraju određene vrste voća i povrća kao što su primjerice lubenica, dinja, tikvice, krastavac, patlidžan, kupus, luk, mrkva, trešnja i sl. Kontrole se provode na način da se pregledava svaka pojedinačna pošiljka voća i povrća koje mora biti neoštećeno, ne prezrelo, bez štetnika, stranog mirisa ili vlažnosti te ispravno označeno“, poručili su u odgovoru Ministarstva poljoprivrede Hrvatske.

Agro-Eko Magazin / izvor: Buka


Nasumični sadržaj