Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

XI Međunarodni poljosajam u Breškama od 27.-29. oktobra

poljosajam breske tuzla oki992Udruženje poljoprivrednika BiH - Tuzlanskog kantona, organizira Jedanaesti međunarodni Poljosajam, u Breškama, u periodu od 27. do 29. oktobra 2017.god. Manifestacija ima za cilj promociju tradicionalnih, tipičnih, domaćih proizvoda i usluga, ruralni razvoj i promociju agroturizma, promociju autohtonih pasmina stoke, zaštitu okoliša u ruralnom području, edukaciju mladih, promociju etno muzike i narodnih nošnji.

Izlagači iz cijele BIH i zemalja u okruženju će imati priliku da izlože svoje proizvode i vrše njihovu promociju. Manifestacija je izložbenog, edukativnog, prodajnog i takmičarskog karaktera.

Pored izložbe tradicionalnih proizvoda, bit će upriličene i radionice starih, tradicionalnih zanata, na kojima će se obučavati mladi (tradicionalno tkanje, heklanje, proizvodnja proizvoda od voća-vinsko sirće i pekmez, proizvodnja likera, proizvodnja sira na tradicionalan način, proizvodnja tradicionalnih jela, tradicionalni kovački radovi).

U sklopu manifestacije bit će organizirane edukacije mladih na razne teme iz oblasti poljoprivrede, obrta i poduzetništva, zaštite okoliša i razvoja agroturizma, od kojih bismo izdvojili edukaciju na temu "Pretpristupni fondovi EU za ruralni razvoj, afirmacija mladih i malih poduzetnika - primjeri dobre prakse iz R.Hrvatske" i "Pčelarstvo-proizvodnja matica i zaštita pčela- primjeri dobre prakse iz R.Hrvatske".

Bit će organizirani i međunarodni stručni skupovi: "Tradicionalni proizvodi, kultura i običaji u funkciji agroturizma i ruralnog razvoja", i "Očuvanje okoliša i biološke raznolikosti u poljoprivredi i ruralnom području-predstavljanje ecoremediacije", na kojima će uzeti učešće eminentni stručnjaci iz BIH, Slovenije, Hrvatske i Makedonije.

U okviru programa manifestacije planirano je Natjecanje čeza. Bit će organizirane konjske trke te konjički maraton sa svrhom promocije i razvoja agroturizma.

Kontakt osoba: Ilija Stojak, tel: +387 61/672-195

Agro-Eko Magazin / Udruženje poljoprivrednika BiH - TK


 

Nasumični sadržaj