Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Požar uništio Hutovo blato: Uništena skoro sva vegetacija, uginuo veliki broj ptica

hutovo blato nakon pozara 2017Ornitološko društvo "Naše ptice" izdalo je saopćenje u kojem se vlasti pozivaju na hitnu reakciju povodom uništenja Hutovog blata u posljednjem požaru.

Iz društva navode kako je protupožarni sistem nerazvijen, kako nije riješeno pitanje upravljanja vodama, pitanje finansiranja i pitanje upravljanja Hutovim blatom.

"Povodom požara koji je 25. oktobra zadesio Park prirode Hutovo blato u kojem je stradala gotovo sva močvarna vegetacija i znatan broj ptica koje su se zatekle u njoj, pozivamo na odgovornost ministarstva za okoliš HNK, Federacije BiH i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH zbog dugoročnog zatvaranja očiju nad katastrofalnim stanjem rukovođenja ovim područjem", stoji između ostalog u saopćenju.

Oni navode da je posljednji požar tek jedan od njih desetak u posljednjih nekoliko godina. Iz udruženja tvrde da je javna tajna kako su pojedini požari podmetnuti radi prikrivanja drugih protuzakonitih radnji, te da šteta na Parku prirode nikada nije izmirena.

Strašan gubitak će se osjetiti na broju raznolikosti vrsta ptica, sve će biti utvrđeno brojanjem na jesen i na zimu.

Podsjećamo, požar koji je prije dva dana zahvatio veći dio Parka prirode Hutovo blato doveo je do katastrofalnih posljednica i skoro potpunog uništenja do jučer najvećeg ptičijeg rezervata u ovom dijelu Evrope. Nagađa se da je požar podmetnut, a o motivima počinitelja te reakcijama nadležnih još uvijek se samo špekulira.

hutovo blato nakon pozara 2017 1

Agro-Eko Magazin


Nasumični sadržaj