Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Farmeri u strahu od afričke kuge: Opasnost od širenja opasne zaraze u BiH

svinje ilustracija 87dSavez udruga poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske pozivaju nadležne u Bosni i Hercegovini da “prepišu” danske mjere zaštite pri uvozu svinja iz Slovačke zbog opasnosti od širenja opasne zarazne bolesti afričke kuge svinja.

Danska Uprava za veterinarstvo uvela je obavezu da svi kamioni koji služe za prijevoz stoke, a dolaze iz Slovačke, moraju provesti u karanteni sedam dana prije utovara svinja u toj državi, dok se svinje iz Slovačke nesmetano uvoze u Bosnu i Hercegovinu, javlja vecernji.ba.

Afrička kuga svinja je oboljenje prouzrokovano virusom od kojeg obolijevaju isključivo domaće i divlje svinje. Bolest se može prenijeti izravnim kontaktom između zdravih i zaraženih svinja ili neizravnim putem proizvoda zaraženih svinja ili preko vozila, odjeće i drugog materijala koji je bio u kontaktu sa zaraženim svinjama.

Prema ranijim upozorenjima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, trenutno ne postoji vakcina ili terapija protiv virusa ove bolesti, zbog čega je jako važno da bude spriječen njezin prodor u našu zemlju.

Agro-Eko Magazin


Nasumični sadržaj