Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Ремонт ноутбука своими руками. Быстрый и гарантийный ремонт ноутбуков. Срочный ремонт ноутбуков. Ремонт компьютеров на дому. Быстрый ремонт компьютеров своими руками. Настройка и ремонт компьютеров. Java уроки для начинающих. Лучшие java уроки. Учим язык Java с нуля. Обзор смартфонов samsung. Качественный обзор смартфонов samsung galaxy. Обзор смартфона samsung galaxy s4. Фото картинки приколы. Самые новые картинки приколы. Лучшие приколы картинки. Скачать аддоны для wow. Самые новые аддоны для wow скачать. Скачать аддоны для wow быстро и без реги. Видео уроки python. Лучшие python уроки. Учим язык python с нуля. Скачать шаблоны для Joomla. Самые новые joomla шаблоны. Бесплатные шаблоны для Joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

RS: Podsticaji povrtarima veći za 324 a voćarima za 97 odsto

povrce proljetna sjetva ilVlada Republike Srpske utvrdila je plan raspodjele podsticaja u poljoprivredi za 2018. godinu, koji će najviše obradovati voćare i povrtare kojima je namijenjeno duplo više sredstava, ali razlog za zadovoljstvo imaju i ostali poljoprivredni proizvođači.

Premije za povrće veće su za 324 odsto, i sa 435.000 povećane su na 1.850.000 KM, a za voće 97 odsto i sada iznose četiri miliona maraka, umjesto dosadašnjih dva miliona.

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS, kaže kako će ovo mnogo značiti za povrtarsku proizvodnju.

"Osim dobijanja novca, od ove godine će u podsticaje biti uvršteni i dinja, lubenica i kupus, što do sada nije bio slučaj. Imali smo proizvođače koji su uzgajali velike količine, a bili su uskraćeni za ove podsticaje u odnosu na ostale. Konačno će sve povrće biti obuhvaćeno pravilnikom", kazao je on.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske, takođe je izrazio zadovoljstvo novim načinom raspodjele novca, kao i činjenicom da su dugovanja iz ranijeg perioda prema ovoj grupi proizvođača izmirena.

Kada su u pitanju ostale premije, za proizvodnju mesa, priplodnih junica, one su veće za 79 odsto (sa 501.000 na 900.000 KM), za priplodne krmače 86 odsto (sa 483.000 na 900.000 KM), te u živinarstvu za roditeljska jata teške linije 140 odsto i lake linije 116 odsto.

Značajna povećanja su u oblasti pčelarstva i to za 60 odsto, tačnije sa 377.000 na 600.000 KM.

Farmeri više novca mogu očekivati i za utovljenu junad, svinje, brojlere, a povećanja se bilježe i kod premija za proizvedenu heljdu i aromatično i ljekovito bilje za čak 353 odsto (sa 30.878 KM na 140.000 KM).

Kada su investicije u pitanju, povećana su sredstva podrške za nabavku traktora i za priključke, kao i novac za kapitalne investicije koje iznose 36 miliona KM.

"Pri tome treba naglasiti da proizvođači u Federaciji BiH uopšte nemaju na raspolaganju sredstva za kapitalne investicije, sredstva za regresirani dizel, sredstva za otkup pšenice, ni sredstva za protivgradnu zaštitu", navodi se u saopštenju Vlade RS.

Podsjećamo, planom raspodjele podsticaja za ovu godinu je predviđeno da 60 miliona KM ide u tekuću proizvodnju (agrarni budžet), a dodatnih 11 miliona za regresirano dizel gorivo i protivgradnu odbranu. Generalno gledano, budžet je povećan za 20 miliona maraka.

Osim sredstava agrarnog budžeta u iznosu od 71 milion KM, poljoprivrednicima su na raspolaganju i najpovoljnija sredstva iz "Partner fonda" od šest miliona KM, te sredstva IRB-a od 65 miliona KM.

Za nabavku specijalizovane mašine za uređenje krša biće izdvojena tri miliona KM, što čini ukupno 171,9 miliona KM po svim izvorima finansiranja.

"Ako se na to dodaju sredstva iz oblasti vodoprivrede u iznosu od 35 miliona KM, to je ukupno oko 207 miliona KM raspoloživih sredstava za razvoj poljoprivrede i zaštitu dobara u 2018. godini", zaključili su u Vladi RS.

Agro-Eko Magazin / izvor: Nezavisne Novine


Nasumični sadržaj