Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как лечить гастрит быстро. Как лечить гастрит желудка дома. Как лечить гастрит народными средствами. Лечение и профилактика кариеса. Быстрая профилактика кариеса зубов. Профилактика кариеса у взрослых. Питание во время беременности. Какое правильное питание во время беременности. Режим питания во время беременности. Почки симптомы болезни. Главные признаки болезни почек. Питание при болезни почек. Как доставить удовольствие девушке. Как доставить девушке больше удовольствия днем. Как доставить максимум удовольствия девушке. Грудные мышцы в домашних условиях. Быстрые домашние упражнения для грудных мышц. Тренировка грудных мышц. Йога для начинающих видео. Качественная йога для беременных. Уроки йоги для начинающих. Народное лечение простата. Главные средства лечения аденомы простаты. Лечение простатита и аденомы простаты.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Semberija: Suha jesen poskupiće sjetvu za 20 posto

jecam polje il45Na području Semberije počela je jesenja sjetva, a poljoprivrednici muku muče s obradom zemlje koja je zbog nedostatka vlage u izuzeto lošem stanju.

Tek po neka kap kiše pala je u protekla dva mjeseca na poljoprivredna zemljišta u Semberiji, a zbog nedostatka vlage otežano je obrađivanje zemlje na ovom području.

Zbog toga je strmim kulturama, odnosno pšenicom i ječmom, dosad zasijano svega 30 posto poljoprivrednog zemljišta, što iznosi okvirno pet hiljada hektara.

Prema projekcijama, jesenja sjetva u konačnici bi trebala biti obavljena na skoro 18.000 hektara, što će u odnosu na prošlu godinu predstavljati smanjenje za blizu 650 hektara.

Sjetva skuplja za 20 posto

Zbog nedostatka padavina sjetva će biti i mnogo skuplja, jer je povećana količina goriva kojeg troše mašine za obradu zemlje u najvećoj žitnici na prostoru Bosne i Hercegovine.

"Kiše na našim prostorima nije bilo skoro nikako unazad dva mjeseca, a zbog nedostatka vlage u zemljištu poljoprivredni proizvođači su primorani da rade redukovanu obradu, tako da se klasurišta obrađuju podrivačima i teškom tanjiračom. Velika je tvrdoća zemlje, a oranje poljoprivrednicima iziskuje 20 posto više novčanih sredstava", kaže za Klix.ba predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača "Sela Semberije" Savo Bakajlić.

Semberskim poljoprivrednicima sada bi idelano bilo da padne 100 litara kiše po metru kvadratnom, jer bi se stvorili mnogo optimalniji uslovi za ovogodišnju sjetvu.

S druge strane, veće temperature zraka pogodovale su beračima kukuruza. Berba je pri kraju, a većina poljoprivrednika se opredijelila na to da na njivi odmah preuzme kukuruz u zrnu, jer vlaga iznosi od 14 do 15 posto.

Bakajlić ističe da će sjetva pšenice ove godine biti u znatno manjem obimu, zbog loših iskustava ratara koji su se susreli s izuzetno lošom otkupnom cijenom na domaćem tržištu.

"U razgovoru s poljoprivrednicima ove sezone ćemo imati smanjenje zasijanih površina pšenicom od 30 posto. Naime, cijena repromaterijala je ostala ista, a otkupljivači će nam zasigurno i u idućoj sezoni ponuditi izuzeno lošu otkupnu cijenu", naglasio je Bakajlić.

Nedostatna finansijska pomoć nadležnih

Kao i prethodne godine Vlada Republike Srpske poljoprivrednim proizvođačima u Semberiji će pomoći u isplati novčanih sredstava za kupovinu goriva, međutim, zbog ovosezonske situacije vezano za otežanu obradu zemlje, ta finansijska potpora neće biti dostatna.

"Usvojenim pravilnikom resorno ministarstvo subvencionira nabavku goriva u iznosu od 100 litara po hektaru, međutim za trenutni način obrade zemlje možemo reći da je iznos minoran, ali smo opet zadovoljni, jer u ranijim periodima nismo ništa dobijali", dodaje Bakajlić.

Pune ruke posla ovih dana imaju i voćari koji su počeli s radovima na jesenjem đubrenju i orezivanju stabala, ali i zasađivanju novih mladica.

Bakajlić ističe da su povrtlari već krenuli s branjem povrća i njegovom pripremom za plasman na tržište.

"Povrtlari su ove godine imali solidnu sezonu, sada rade danonoćno i zadovoljni su postignutim rezultatima. Domaće paprike 'roge' su već izašle i one su spremne za plasman, konkurentne su na tržištu i ljudi su zadovoljni. Kada je riječ o kupusu, možemo reći da su i njegovi prinosi dobri, ali proizvođači strahuju od plasmana na domaćem tržištu na kojem se i dalje primat stavlja na uvezenu robu", kaže Bakajlić.

Zbog novonastalih klimatskih promjena semberski poljoprivrednici upozoravaju da je potrebno na državnom nivou usvojiti kvalitetne zaštitne mjere, ali i domaću proizvodnju staviti ispred uvoza.

Agro-Eko Magazin / izvor: Klix


 

Nasumični sadržaj