Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Srbija: Veće subvencije za stočarstvo

stocarstvo il1211Od ove godine Vlada Srbije odvaja značajno veće subvencije za stočarstvo, pogotovo za tov goveda. Ukupan iznos pomoći agraru 51,8 milijardi dinara.

Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da su u odnosu na budžet iz 2018. godine sredstva u 2019. godini povećana za 17,4 odsto, odnosno 7,7 milijardi dinara. U ovoj godini ona iznose 51,8 milijardi dinara. Od toga, skoro 37 milijardi namenjeno je za podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju, uključujući ukupna sredstva za IPARD. To predstavlja povećanje sredstava za subvencije za 23,1 odnosno za 6,9 milijardi dinara, u odnosu na podsticaje u 2018. godini.

Kako je rekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, najviše novca biće izdvojeno za tovno govedarstvo, mlečno govedarstvo i stočarstvo. To je, smatra on, bitno zbog izvoza mesa u Tursku, ali i otvaranje drugih tržišta.

- Ta subvencija će biti odlična, samo da nam "paraziti" to ne uzmu - kaže Sanja Bugarski, predsednik Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine. - Vodimo pregovore sa ministrom poljoprivrede da se farmeri odbrane od kvaziusluga, koje se farmerima nerealno naplaćuju. Time će subvencije u stočarstvu farmeri stvarno dobijati, a ne kao do sada što je bilo, da od toga svako uzme sebi ponešto, a da stočarima ne ostane skoro ništa.

Kako kaže Bugarski, mnogo faktora utiče na povećanje broja grla stoke, ne samo subvencija. To je samo jedna karika u nizu. Svakako, koliki god da su podsticaji, treba sprečiti zloupotrebe državnih službi da naplaćuju proizvoljno razne usluge stočarima.

- Poenta je da se oseti boljitak, a ne da nam daju podsticaj, pa da više od polovine treba da isplatimo raznoraznim službama za usluge koje moramo da obavimo - jasna je Sanja Bugarski. - Na kraju samo kažu da se ogromne subvencije ulažu u poljoprivredu i stočarstvo, a to nije tačno. Treba uraditi kompletnu analizu svih službi i da se pre svega cenovnici "uniformišu". To su povereni poslovi, država treba da ih kontroliše, jer mi nemamo mogućnost izbora.

Prema rečima Sanje Bugarski, predviđa se i da premije za mleko budu isplaćivane od sledeće godine, ali i tu mnogo zavisi od analiza koje će obavljati Nacionalna laboratorija. Svakako, bez tova krava, nema ni mesa, a ni mleka.

Laboratorija

Srbija je i posle više od deset godina dobila akreditovanu Nacionalnu referentnu laboratoriju za ispitivanje mleka. To proizvođačima omogućava da dobiju tačnu informaciju o kvalitetu svog mleka i to direktno od državne laboratorije. Uz to, u planu je da, najverovatnije, od sledeće godine počne i isplata podsticaja za mleko, na osnovu njegovog kvaliteta. Pre toga, stručnjaci će raditi najviše sa malim proizvođačima, kako bi poboljšali kvalitet svoje sirovine.

Agro-Eko Magazin / izvor: Novosti


 

Nasumični sadržaj