Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Istraživanjem uzroka pada cijene limuna utvrdili prisustvo fungicida sa katastrofalnim posljedicama po organizam

limun i564laadLimunu je cijena pala za gotovo 40 posto u odnosu na rujan. Akcijske cijene limuna početkom listopada u nekim supermarketima bile su ispod 10 kuna po kilogramu. Što se krije iza naglog pada cijene ovog popularnog agruma, otkriva portal Supermarketi.info

Akcijske cijene limuna početkom listopada u nekim supermarketima bile su ispod 10 kuna po kilogramu. Upravo takav jedan slučaj zagolicao je interes portal Supermarketi.info, pa su na licu mjesta pokušali otkriti razlog tolikom padu cijene u tako kratkom roku. 

Uzevši u obzir i činjenicu da limun nije izrazito sezonska namirnica i da je ima kroz čitavu godinu, ova ih je razlika dodatno nagnala da se pozabave limunom. Naime, ti jeftiniji limuni su, dakako, uvozni. Konkretno, iz Turske. No, nije problem u Turskoj. Mediteranska zemlja, povoljna klima, limuni i tamo jednako dobro uspijevaju kao i u Dalmaciji. Na deklaraciji tog limuna pisalo je: 'Ne koristiti koru! Limun je tretiran imazalilom', i to vrlo malim, jedva čitljivim slovima, koje vjerojatno vrlo mali broj kupaca može vidjeti sve i da inzistiraju na tome. Znate li što je imazalil?

Ne znate? I sami u neznanju Supermarketi.info krenuli su u istraživanje tog fungicida, koji prodire kroz cijeli plod, ne samo kroz koru, a toliko je toksičan da iritira kožu i izaziva suzenje očiju. Vrlo je stabilan čak i na višim temperaturama, a djeluje na reproduktivne organe i dokazano je kancerogen. Prosječno utvrđena količina je 5,2 mg/kg, pa je dovoljna jedna veća naranča za prekoračenje dopuštenog dnevnog limita. Kod dojenčadi i male djece izaziva probleme u središnjem živčanom sustavu. Kod odraslih djeluje i na reproduktivne organe. Dakle, po svemu takvi limuni i ostali agrumi (ali i drugo voće i povrće) ne bi smjeli uopće biti prisutni na policama supermarketa, a kamoli da ih se prodaje neupućenim kupcima, koji u krajnjoj liniji ne moraju o tome ništa znati. Ima li još imalo etike u proizvođačima i trgovcima, ali i u institucijama koje dozvoljavaju da ovakvi proizvodi dolaze na police supermarketa, pita se portal Supermarketi.info.

(Izvor: tportal.hr)


Nasumični sadržaj