Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Укладка ламината на пол. Быстрая укладка ламината своими руками видео. Укладка ламината по диагонали. Пробковое покрытие для пола. Качественная укладка пробкового пола. Пробковый пол плюсы и минусы. Смеси для выравнивания пола. Быстрое выравнивание бетонного пола. Выравнивание пола стоимость. Самоделки для дома. Лучшие самоделки для дома своими руками. Полезные самоделки для дома. Как обустроить кухню. Как обустроить маленькую кухню быстро. Как обустроить кухню фото. Как открыть свой магазин. Хочу открыть магазин с большим капиталом. Сколько стоит открыть магазин. Диван своими руками. Как сделать диван своими руками для дома. Диван своими руками чертежи. Дизайн маленькой кухни. Красивый дизайн интерьера кухни фото. Малогабаритные кухни дизайн.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Razlozi za korišćenje ljuski jaja u bašti

ljuske jaja za vrt 01adKada polupate jaja za doručak ili za omiljnu tortu, da li bacate ljuske? Većina ljudi to radi. Ono što niste znali da se ljuske jaja mogu upotrebiti na dobar način iako su prazne. Umesto da ih bacite, probajte da ih stavite u baštu. Donosimo vam šest razloga da to uradite.

Đubrivo

Prvi i najbitniji razlog korišćenja ljuski jaja u bašti je što ih možete koristiti kao organsko đubrivo. Ljuske jaja su bogate kalcijumom koji je presudan za zdravlje zemlje u bašti. Čak nije potrebno ni da ih zakopavate u zemlju jer se rastvaraju veoma brzo. Nema potrebe ni da ih sterilišete, samo ih ubacite u kantu za kompost ili direktno u baštu.

Odbija jelene

Ako živite blizu šume koja je nastanjena jelenima, dešavaće se da će vas često posećivati ova prelepa ali i naporna stvorenja. Ako jeleni koriste vašu baštu kao svoj restoran, razbacivanje ljuske jajeta po njoj će pomoći jer oni ne podnose njihov miris. Jeleni mrze miris albumina, proteina iz jaja, i sirovih jaja pa zbog toga izbegavaju mesta gde ih mogu namirisati. U isto vreme, ovaj miris je za čoveka blag pa vam neće smetati.

Potreban je oprez jer ovaj miris može privući glodare koji vole jaja.

Pomoć pticama

Pticama treba dosta kalcijuma pre i posle nošenja jaja pa ćete postavljanjem fino usitnjenih ljuski u hranilice za ptice ili na zemlju pomoći ovim divnim i korisnim životinjama. Pre usitnjavanja ljuske treba prokuvati u ključaloj vodi da bi se sterilisale. Ovaj dodatni napor će biti pozdravljen od strane dece i ljubitelja ptica iz susedstva.

Prihrana sadnica iz semena

Ljuske jaja su odlično đubrivo pa ih možete koristiti prilikom gajenja sadnica iz semena. Postoje dve metode:

  • Izmrvite ljuske jaja i stavite ih na dno rupe koje ste pripremili za presađivanje biljke. Ljuske će se brzo rastvoriti u zemlji i hraniti vašu biljku kalcijumom.
  • Kontejneri za seme: Kada lupate jaja za doručak probajte ih razbiti tako što ćete napraviti mali otvor na vrhu. Ljuska koja je ovako razbijena može poslužiti kao kontejner za sađenje semena. Operite unutrašnjost ljuske vrelom vodom i probušite malu rupu na dnu ljuske. Ispunite ljusku vlažnom zemljom i dodajte seme. Kada biljka preraste ljusku, presadite je u baštu.

Odbija štetočine

Ako imate problema sa štetočinama kao što su puževi i puževi golaći, ljsuke jaja vam mogu pomoći da ih se rešite. Oštre ivice ljuske jajeta odbijaju ove napasnike jer povređuju njihove mekane delove tela. Oko biljki koje privlače ove štetočine razbacajte fino usitnjene ljuske. Ovo je mnogo bolji način od korišćenja hemijskih preparata.

Estetika

Ljuske jaja nemaju samo praktičnu primenu u bašti već i lepo izgledaju. Ako vaša porodica korsiti veće količine jaja, ljuske možete razbiti na manje parčiće i njima posuti vašu baštu. Kontrast boja ljuski i zemlje je prijatna za oko, dok se u isto vreme vrši prehrana zemlje.

(Agro-Eko Magazin)

 


Nasumični sadržaj