Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как лечить гастрит быстро. Как лечить гастрит желудка дома. Как лечить гастрит народными средствами. Лечение и профилактика кариеса. Быстрая профилактика кариеса зубов. Профилактика кариеса у взрослых. Питание во время беременности. Какое правильное питание во время беременности. Режим питания во время беременности. Почки симптомы болезни. Главные признаки болезни почек. Питание при болезни почек. Как доставить удовольствие девушке. Как доставить девушке больше удовольствия днем. Как доставить максимум удовольствия девушке. Грудные мышцы в домашних условиях. Быстрые домашние упражнения для грудных мышц. Тренировка грудных мышц. Йога для начинающих видео. Качественная йога для беременных. Уроки йоги для начинающих. Народное лечение простата. Главные средства лечения аденомы простаты. Лечение простатита и аденомы простаты.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Ideja bh. inovatora: Košnicom upravlja uz pomoć računara

emir memisevic ideja-bh-inovatoraMladi bosanskohercegovački inovator Emir Memišević iz Sarajeva ima priliku da ode na Globalni samit poduzetništva u Nairobiju, a za to mu je jedino potrebno da sakupi dovoljan broj glasova.

Emirova ideja, Nectar Flow Mapping Project ušla je u polufinale popularnog takmičenja Global Innovation through Science and Technology (GIST) TECH-I 2015.

Značaj

'Nectar Flow Mapping for Beekeepers' je projekat koji primenjuje Informaciono-komunikacione tehnologije (IKT)u poljoprivredi. Svedoci smo situacije da se pčelari svake godine suočavaju sa gubicima uzrokovanim uticajima pesticida, bolesti u pčelinjim zajednicama i klimatskih promena koje utiču na proizvodnju nektara. Pčelari pokušavaju da nedostatak nektara zamene proizvodima od šećera, što je loš pristup. Ljudi uzimaju med od pčela da bi se lečili a pčelama daju šećer da bi preživele. Rezultat je da pčele postaju slabe, pate i umiru pre početka sledeće sezone. Kako možemo očekivati da šećerna prehrana pčela održava pčele zdravima. Šećer nije ni blizu onome šta je med.

Kroz ovaj projekat, pčelari će dobivati najbolje informacije o izvorima prirodne hrane, što će im pomoći da primene najbolju strategiju. Ovo bi mogla biti pobednička strategija i za pčele i za pčelare.

Naučne i tehnološke zasluge

'Nectar Flow Mapping' nam može pružiti mnoge korisne informacije. Koji su najbolji vremenski uslovi za proizvodnju nektara u različitim regionima? U kom periodu je najbolje imati razvijena pčelinja društva u određenim oblastima? Koji regioni ili države imaju najveći potencijal za proizvodnju meda?
Ovo inovativno i jevtino IKT rešenje omogućava prikupljanje i deljenje terenskih podataka mežu pčelarima u određenom regionu, državi ili čak širom sveta putem različitih uređaja (personalnih računara, pametnih telefona, tableta i telefona). Sistem omogućava prikupljanje podataka sa uređaja proizvođača (Automated Beehive Scale), kao i mogućnost implementiranja podataka prikupljenih sa uređaja drugih proizvođača. Ovo rešenje se trenutno testira na teritoriji Bosne i Hercegovine. Postojeća rešenja koja su dostupna na tržištu su dosta skuplja i omogućavaju samo vlasniku uređaja da raspolaže prikupljenim podacima, što je neefikasna upotreba resursa a cena održavanja je prevelika za individualne pčelare.

Korišćenjem 'Using Automated Beehive Scale' u mogućnosti smo da pratimo podatke o težini košnica tokom dana na različitim lokacijama u državi. Razlika među današnjim i jučerašnjim vrednostima pokazuje količinu proizvedenog nektara u regionu u kojem se vrši merenje. Posle obrade podataka, podaci se prosleđuju pčelarima putem izabranih uređaja (personalni računar, pametni telefon, tablet ili telefon). Naš prototip je dizajniran da vrši merenja svaka tri sata a podaci se šalju putem SMS jednom dnevno. Za prezentaciju podataka ćemo koristiti Google mape, automatske i-mejlove ili tekstualne poruke da bi prikazali lokacije i prikupljene podatke o nektaru u košnicama. Prototip koristi bateriju kao izvor energije, ali se može korsititi i solarna ploča kao autonomni izvor energije.

Komercijalni potencijal

U SAD tokom 2013. godine, med se proizvodio u 2.640.000 košnica. Ukupna količina proizvedenog meda je bila 67.059.095 kg. Rekordna cena meda je postignuta u 2012. godini, 6% poskupljenje u odnosu na 2012. godinu. Očekujemo da se ovaj trend nastavi u budućnosti, jer pčelari svake godine sakupljaju sve manje meda i napuštaju pčelarstvo da bi se bavili poslovima koji će im donositi sigurnije prihode. Uvođenje ovog IKT rešenja ima potencijal da poveća proizvodnju meda i do 50% godišnje i na taj način može doneti pčelarima veću finansijsku sigurnost.

Ovaj servis može biti implementiran na državnom nivou, gde bi se pčelarima koji koriste ove informacije olakšale odluke o pozicijama za postavljanje košnica. Takođe, sistem bi bio od koristi i lokalnim institucijama kao što su ministarstva poljoprivrede i poljoprivredni fakulteti u istraživanjima, razvoju i promeni zakonskih regulativa. Pretplata na ovaj servis bi osigurala njegovu održivost.
Tromesečno ispitivanje sistema je izvršeno u Bosni i Hercegovini, pokrivanjem cele teritorije sa 100 košnica koje su implementirane u sistem. Pomoć u implementiranju ovog projekta je obezbeđeno od strane 'USAID/Sida/FARMA PROJECT ' u Bosni i Hercegovini. Naš cilj je da ovim sistemom pokrijemo sve zemlje sveta da bi smo napravili jedinstven pčelarski sistem.

Emir je web programer i pčelar sa više od 10 godina profesionalnog iskustva na oba polja.

Pomozite ovu jedinstvenu ideju da se ostvari i na taj način ćete pomoći lokalne pčelare u proizvodnji meda i prirodnih lekova. Svetska populacija pčela doživljava dramatičan pad populacije koji se odražava na poljoprivredu. Glasanjem za ovaj projekat ćete dati svoj doprinos u borbi protiv gladi u svetu. Možete glasati na: https://review.wizehive.com/voting/view/aaaspublicvote2014/29977/2913723#sthash.E3TtF5iv.dpuf

(Agro-Eko Magazin)


Nasumični sadržaj