Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как лечить гастрит быстро. Как лечить гастрит желудка дома. Как лечить гастрит народными средствами. Лечение и профилактика кариеса. Быстрая профилактика кариеса зубов. Профилактика кариеса у взрослых. Питание во время беременности. Какое правильное питание во время беременности. Режим питания во время беременности. Почки симптомы болезни. Главные признаки болезни почек. Питание при болезни почек. Как доставить удовольствие девушке. Как доставить девушке больше удовольствия днем. Как доставить максимум удовольствия девушке. Грудные мышцы в домашних условиях. Быстрые домашние упражнения для грудных мышц. Тренировка грудных мышц. Йога для начинающих видео. Качественная йога для беременных. Уроки йоги для начинающих. Народное лечение простата. Главные средства лечения аденомы простаты. Лечение простатита и аденомы простаты.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

RS: 90 odsto traktora zastarilo, investiranje u savremenu mehanizaciju pretežak izazov

traktor nezavisne novineInvestiranje u savremenu poljoprivrednu mehanizaciju je preteška finansijska stavka za domaćeg poljoprivrednog proizvođača koji se bori za opstanak, zbog žestoke konkurencije uvoznih poljoprivrednih proizvoda, smatraju poljoprivrednici.

Naime, prema istraživanjima Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci, rađenim za Strateški plan razvoja poljoprivrede i ruralnih područja RS 2016 - 2020, oko 90 odsto traktora koje posjeduju domaći poljoprivrednici je zastarjelo, zapravo, među njima nema traktora mlađeg od deset godina.

"Prema ovom istraživanju, oko 70 odsto poljoprivrednih proizvođača ima traktor, oko 18 odsto njih više od jednog traktora, ali problem je u njihovoj zastarjelosti. Pored toga, nijedan proizvođač u RS nema kombajn mlađi od 10 godina", precizirala je Aleksandra Gavrić-Rožić, iz Službe za informisanje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

U ovom Ministarstvu navode da su gazdinstva relativno dobro opskrbljena priključcima za traktore, dok su ostale vrste mehanizacije zastupljene u malom broju. Međutim, prosjek starosti priključaka je oko 15 godina.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS, istakao je da je savremena poljoprivredna mehanizacija za domaće proizvođače preskupa, a da podsticaji resornog ministarstva nisu dovoljni za mehanizaciju s kojom bi poljoprivrednici bili konkurentni.

"Rijetki su novi kvalitetni traktori veće snage s cijenom ispod 100.000 KM", istakao je Usorac.

Prema njegovim riječima, savremena mehanizacija je skupa i u zemljama EU, ali njihovi poljoprivredni proizvođači za njihovu nabavku imaju značajnije subvencije i povoljnije kreditne linije.

"Evropski proizvođači kod kupovine novih poljoprivrednih mašina imaju subvencije veće od 50 odsto tržišne cijene mašina", istakao je Usorac, te dodao da oni ne plaćaju kamatu za sredstva koja dobijaju za nabavku mehanizacije.

Usorac naglašava da ima dosta polovnih kambajna kod proizvođača u RS koji nisu u upotrebi jer je umanjena proizvodnja pšenice u RS zbog prekomjernog uvoza i pada cijena pšenice.

Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja u RS, rekao je da se poljoprivreda u RS nalazi u veoma teškoj situaciji, tako da je u ovom momentu upitna opravdanost investicija.

"Pogotovo ako gledamo na mašine, jer već petu godinu imamo vremenske nepogode, tri godine su bile sušne, prošla poplavna, a ova je opet sušna, pa su umanjeni prinosi i samim tim opravdanost ulaganja u novu mehanizaciju je upitna", rekao je Maljčić. Iz tog razloga, Maljčić je kazao da su domaći poljoprivrednici uglavnom bazirani na uvozu starijih poljoprivrednih mašina, traktora, kombajna i priključaka.

"Jednostavno je situacija takva da su preveliki rizici ići u kreditna zaduženja za novu mehanizaciju, jer to postaju neopravdane investicije", kazao je Maljčić.

Inače, prema Pravilniku o podsticajima u poljoprivredi u RS za 2015. godinu visina podsticajnih sredstava za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije iznosi 30 odsto od cijene (računa) mašine, s tim da se za obračun prihvataju maksimalne cijene za pojedine vrste mehanizacije.

"Iznosi podsticajnih sredstava za traktorske priključke i opremu uvećavaju se za proizvodna porodična gazdinstva za dodatnih 10 odsto od iznosa obračunatih podsticajnih sredstava za vlasnike do 40 godina, te za dodatnih pet odsto za vlasnike sa srednjom ili visokom stručnom spremom iz oblasti poljoprivrede i veterine", precizirano je u Pravilniku resornog ministarstva.

Takođe, kako je navedeno u Pravilniku, subvencija se povećava za dodatnih 10 odsto od obračunatih podsticajnih sredstava za mehanizaciju proizvedenu u RS.

(izvor: Nezavisne Novine)


 

Nasumični sadržaj