Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как лечить гастрит быстро. Как лечить гастрит желудка дома. Как лечить гастрит народными средствами. Лечение и профилактика кариеса. Быстрая профилактика кариеса зубов. Профилактика кариеса у взрослых. Питание во время беременности. Какое правильное питание во время беременности. Режим питания во время беременности. Почки симптомы болезни. Главные признаки болезни почек. Питание при болезни почек. Как доставить удовольствие девушке. Как доставить девушке больше удовольствия днем. Как доставить максимум удовольствия девушке. Грудные мышцы в домашних условиях. Быстрые домашние упражнения для грудных мышц. Тренировка грудных мышц. Йога для начинающих видео. Качественная йога для беременных. Уроки йоги для начинающих. Народное лечение простата. Главные средства лечения аденомы простаты. Лечение простатита и аденомы простаты.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

OPG Moravec: Primjer uspješnog uzgoja koza i proizvodnje sireva i napitaka od kozjeg mlijeka – po ekološkim principima

goats il74OPG Moravec bavi se već 20 godina uzgojem koza Sanske pasmine i njihovih proizvoda, svih vrsta sireva i napitaka od kozjeg mlijeka. Supružnici Radoslav i Biserka imali su svoje poslove, ali su se ozbiljno počeli baviti uzgojem koza. Nalaze se 5 km od Varaždina, u mjestu Nova Ves, Petrijanec. Proizvodnja se odvija po strogo ekološkim principima, nema konzervansa, boja ni aditiva, ali nisu upisani u Upisnik subjekata u ekološkoj proizvodnji.

Koza sama po sebi treba ekološko. Koza zahtijeva zdravu životnu sredinu i zdrav način života, jer samo u tom slučaju može dati zdravo mlijeko. Gospodarstvo ima pet članova koji svi rade, a imaju i jednog zaposlenika.

Dovoljno mlijeka za dvije tržnice

"Imamo dovoljno mlijeka za dvije tržnice i oko 100 koza koje se nalaze na pregonskim pašnjacima, a u zakupu imamo prirodne livade. Sveukupno imamo 20 ha zemlje. Sami proizvodimo žito. Koze se nalaze na livadama, a sijemo DTS, zob, ječam, kukuruz jedu zimi, ljeti košenu travu, sijeno, a imaju ispust za boravak na suncu.

Imamo mini siranu gdje vršimo preradu mlijeka u proizvode, mlijeko u sir, nekuhani sirevi, nema pasteriziranja, a kontroliramo svoje proizvode u laboratoriju u Križevcima. Kozje mlijeko je kvalitetno i korisno za zdravlje, pod uslovom da koza svakodneno pređe po pet do šest kilometara radi svoga metabolizma. Koze treba pustiti u prirodu da pasu i da brste i one će sebi pronaći zdravu hranu. Bez toga nema ni zdrave koze, ali ni zdravog mlijeka. Naši proizvodi su: sirovo kozje mlijeko, kozji jogurt, sirovi svježi sir, sirovi meki sir i sirovi zreli sir (polutvrdi, 60 dana zrenja). Sa plasmanom proizvoda smo zadovoljni", spričala je Biserka.

Uvoz jarčeva iz Austrije

Dobitnici su mnogih nagrada, u 17 godina 3 puta su njihovi proizvodi proglašeni šampionima kvalitete, za 14 do 15 proizvoda dobitnici su 12 zlatnih paleta. Poticaje dobivaju dva puta godišnje, krajem 1. i u 6. mjesecu i to im je korisno uložen novac, ove godine su ga upotrijebili za uvoz jarčeva iz Austrije, rasplodnog materijala.

Sanska koza je bijela pasmina koza, porijeklom iz Saanen doline u Švicarskoj. Sanska koza je svjetski najznačajnija i najpoznatija pasmina koza. Nastala je postepenom selekcijom na mliječnost. Danas postoje brojni lokalni sojevi širom svijeta od kojih su najpoznatiji švicarski, njemački i francuski.

Sanska koza rekorder u količini mlijeka

Sanska rasa je svjetski rekorder po količini mlijeka, 3.028 kilograma za 305 dana. Na naše prostore ova koza se počela uvoziti pred Drugi svjetski rat, a nastavljeno je i poslije rata, u cilju oplemenjivanja domaćih koza. Rezultati oplemenjivanja su se vidjeli u pogledu mliječnosti, plodnosti kao i u nešto većoj tjelesnoj masi.

Oplemenjene pasmine domaće koze u Hrvatskoj i Sloveniji su dobile status rase i to kao hrvatska bijela koza, odnosno slovenska sanska koza. Ona je srednje krupne ili krupne građe, čvrstih kostiju i životinja puna energije. Prosječna težina sanske koze je oko 68 kg, dok jarčevi teže preko 91 kg. Trup im je dug oko 80 cm kod koza, te 95 cm kod jarčeva. Visina do grebena kod koza prosječno je 74 cm, a kod jarčeva 85 cm. U prosjeku 100 koza ojari 180 do 200 jaradi. Porodna masa ženske jaradi je 3,5 kg, a muške 4,0 kg. Mliječnost je 750 - 800 kg, a laktacija traje 280-300 dana.

Sanska koza je prirodno bijela, ponekad blago krem sa sivim ili crnim pjegama na nosu ili oko očiju. Maldim i nezaposlenim Biserka poručuje da se počne sa malim brojem koza da ih se upozna kao životinje i paralelno od mlijeka, za što treba puno rada, ali definitivno se isplati, jer dobar proizvod se može prodati, samo je potrebno pratiti što kupci traže.

Agro-Eko Magazin / autor: Renata Dragović, mag.ing.agr


 

Nasumični sadržaj