Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Укладка ламината на пол. Быстрая укладка ламината своими руками видео. Укладка ламината по диагонали. Пробковое покрытие для пола. Качественная укладка пробкового пола. Пробковый пол плюсы и минусы. Смеси для выравнивания пола. Быстрое выравнивание бетонного пола. Выравнивание пола стоимость. Самоделки для дома. Лучшие самоделки для дома своими руками. Полезные самоделки для дома. Как обустроить кухню. Как обустроить маленькую кухню быстро. Как обустроить кухню фото. Как открыть свой магазин. Хочу открыть магазин с большим капиталом. Сколько стоит открыть магазин. Диван своими руками. Как сделать диван своими руками для дома. Диван своими руками чертежи. Дизайн маленькой кухни. Красивый дизайн интерьера кухни фото. Малогабаритные кухни дизайн.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Novembar: Idealan mjesec za sadnju voća

vocnjak mlad 987oNovembar je mjesec za sadnju voća, kaže viši stručni saradnik za voćarstvo u prijedorskoj kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi resornog ministarstva Mirko Jokić."Pravilo je da se sadnja ne vrši na temperaturi nižoj od nula stepeni Celzijusovih, odnosno da se u našim uslovima vrši tokom novembra, a ako je zima topla može i u decembru", naveo je Jokić.

Prema njegovim riječima, u stručnoj zajednici postoje razmimoilaženja o tome da li je bolje saditi voće u jesen ili u proljeće, i neki novi trendovi u voćarski razvijenim regijama daju prednost proljećnoj sadnji.

"Vjerovatno proljećna sadnja jeste bolja sa stanovišta da voćke manje trpe temperaturni stres tokom zime, ali u našim uslovima proljećna sadnja je veoma nezgodna jer mi u proljeće nemamo suve parcele, parcele su tada često prevlažne i onda se proljećna sadnja `odvuče` previše kasno. Zbog toga je u područjima sjeverozapadne Republike Srpske najbolja jesenja sadnja", kaže Jokić.

U ovom slučaju, kaže Jokić, voćke imaju dovoljno vremena da se utemelje, tokom zime zemljište se slegne oko korjenovog sistema i biljka u proljeće ranije startuje i u prvoj godini ima neometan razvoj.

"Za sadnice sađene u proljeće gubimo jednu proizvodnu godinu. Preporučujem jesenju sadnju uz pravilno pripremljeno zemljište", naglasio je Jokić.

On kaže da je mnogo teže pripremiti zemljište nego posaditi sadnicu, te da se 90 odsto posla odnosi na pripremu parcele, a preostalih 10 odsto na samu sadnju.

"Kod nas se jako malo pažnje posvećuje poboljšanju fizičkih osobina zemljišta. Mi se mnogo orijentišemo na hemijsku analizu zemljišta, a malo na fizičke osobine", rekao je Jokić.

Prema njegovim riječima, mjere koje poboljšavaju fizičke osobine zemljišta su duboko oranje, rješavanje viška vode na parceli, po potrebi baulacija ili crijevna drenaža gdje je potrebno podrivanje zemljišta i obavezno unošenje organske materije - stajnjaka, kalcifikacija i tek onda dio koji se odnosi na primjenu mineralnih đubriva.

Jokić je napomenuo da je prije sadnje neophodna dezinfekcija korijena sadnice, a potrebno je spriječiti i isušivanje korijena vlaženjem.

Jokić kaže da se za postupak sadnje najbolje obratiti službenicima Resora koji su proizvođačima na raspolaganju za sve savjete.

Agro-Eko Magazin / agencije


Nasumični sadržaj