Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Шпатлевка стен под обои. Быстрая шпатлевка стен своими руками. Стоимость шпатлевки стен. Штукатурка стен цена. Быстрая штукатурка стен своими руками. Отделка стен штукатуркой. Декоративная отделка стен. Качественная отделка стен декоративным камнем. Отделка стен своими руками. Мини токарный станок своими руками. Как сделать токарный станок своими руками. Настольный токарный станок своими руками. Облицовка дома кирпичом. Качественная облицовка дома кирпичом фото. Наружная облицовка дома. Как начать бизнес с нуля. Быстро начать бизнес без вложений. Начать бизнес с нуля идеи. Канализация в частный дом. Хочу сделать канализация своими руками. Водоснабжение и канализация дома. Строительство фундаментов цены. Быстрая строительство фундамента своими руками. Технология строительства фундамента.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Uzgoj stubastih jabuka – Uslovi za gajenje, orezivanje, sorte

stubaste jabuke 1Kod nas su se počele pojavljivati u poslednjih 20 godina, ali i dalje za većinu predstavljaju egzotiku. Stubasta forma voćke je veoma interesantna kada je u pitanju gajenje jabuka, kako za sadnju uz kuću jer zauzima malo mesta tako i za velike voćnjake jer omogućava da se posadi 10.000 sadnica po hektaru.

Na ustanovama koje se kod nas bave selekcionisanjem voća se takođe radi na stvaranju novih sorti i to veoma uspešno. Pored nabrojanih osobina stubaste jabuke su se dobro pokazale kao dodatni oprašivači u zasadima gde ima sorti koji imaju potrebu za dodatnim oprašivačima. Jedan od ciljeva rada na selekciji je da te nove sorte imaju različite periode cvetanja, jer će to pomoći da se lako koriste za ispomoć oko oprašivanja.

Uslovi za gajenje

U gušćim zasadima se ostavlja razmak između redova od 120cm, a između sadnice u jednom redu da bude 50cm. Mada deluju nestabilno u odnosu na redovnu formu voća stubaste jabuke nemaju potrebu da budu posađene uz potporu. Karakteristično za njih je da voćke veoma retko rastu preko visine od 3 metra.

Veoma zanimljiva osobina je da prorode veoma brzo, već godinu dana nakon što se posade na mesto. Međuti ako se posade na neadekvatnom mestu gde su loši uslovi značajno kasnije porrodi i sporije napreduje. Pun rod postižu nakon 6 godina i prinos se u tom periodu kreće između 10 - 15 kilograma.

Kako je za neke sorte potrebno imati dodatne oprašivače o tome treba voditi računa da se posade sa osnovnom vrstom i da budu dobro raspoređene u čitavom zasadu. Pre sadnje je potrebno sadnice potopipiti u vodu i ostaviti da odstoje sat do dva vremena.

Postoje neke razlike kada su u pitanju uslovi za gajenje stubastih jabuka, tako na primer su potrebe za vodom manje i ne treba preterivati sa zalivanjem. Kao i kod redovnog zalivanja kad se površina zemljišta prosuši potrebno je proći i razbiti pokoricu.

Orezivanje stubaste jabuke je takođe pomalo specifično, a preporuka je da se odradi tokom leta u periodu kada se formiraju cvetni pupoljci. Na taj način će se sprečiti prerođivanje, gde se naredne godine u većini slučajeva smanjuje broj plodova. Što se tiče raznih saveta koji se mogu čuti sa strane, jedan od najčešćih i pogrešan je da ne treba raditi rezidbu.

Sorte stubastih jabuka

Mada se ne bi moglo pomisliti da ima mnogo soti među ovim tipom voća, istina je prilično drugačija. Na našim prostorima se najčešće u ponudi mogu naći sorte koje su i razvijene na ovim prostorima.

Nabrojaćemo neke od najčešćih vrsta:

  • Rumeno vreteno - za berbu stiže početkom septembra. Ova sorta je u Holandiji 2012 godine proglašena za najbolju sortu stubastih jabuka u Evropi.
  • Kraljica čardaša - plodovi dozrevaju u drugoj polovini septembra, crvene su boje i mogu se dosta dugo čuvati čak do 6 meseci
  • Vesna - sorta stubastih jabuka koja za berbu dospeva tokom avgusta meseca. Plodovi su dosta krupni, osnovna boja je zelenkasta ali ima dosta dodatnog rumenila.
  • Zeleni dragulj - ima plodove zelene boje a za berbu ti plodovi dospevaju krajem septembra meseca
  • Đerdan - vrsta koja ima plodove žute boje, a dozreva polovinom septembra. Plodovi su slatko nakiselog ukusa, prosečene težine oko 160 grama.
  • Flamengo - stubasta jabuka sa crvenom bojom plodova koji za berbu stižu krajem septembra.
  • Bolero - ova vrsta dozreva polovinom septembra, a plodovi su joj zelene boje i prosečne težine od 15 grama
  • Polka - plodovi su zelene boje i mogu da se čuvaju par meseci. Za berbu stižu krajem septembra
  • Valc - ima plodove krupne i crvene boje. Kao i većina ostalih za berbu stiže tokom druge polovine septembra meseca.

Ove sve sorte jabuka kao i redovne dolaze nakalemljene na različite podloge. O ovome se takođe treba dodatno informisati tokom kupovine jer i to značajno utiče na razvoj voćke.Kao nabolji tip podloge se često navodi M-26.

Na kraju teksta moramo spomenuti i patuljaste sorte stubastih jabuka koje se mogu naći u pojedinim rasadnicima. One su zgodne jer se mogu gajiti u većim saksijama i veoma su dekorativne.

Nikola Vejin / Agro-Eko Magazin


Nasumični sadržaj