Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Шпатлевка стен под обои. Быстрая шпатлевка стен своими руками. Стоимость шпатлевки стен. Штукатурка стен цена. Быстрая штукатурка стен своими руками. Отделка стен штукатуркой. Декоративная отделка стен. Качественная отделка стен декоративным камнем. Отделка стен своими руками. Мини токарный станок своими руками. Как сделать токарный станок своими руками. Настольный токарный станок своими руками. Облицовка дома кирпичом. Качественная облицовка дома кирпичом фото. Наружная облицовка дома. Как начать бизнес с нуля. Быстро начать бизнес без вложений. Начать бизнес с нуля идеи. Канализация в частный дом. Хочу сделать канализация своими руками. Водоснабжение и канализация дома. Строительство фундаментов цены. Быстрая строительство фундамента своими руками. Технология строительства фундамента.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Foto-reportaža: Zimski zasad lješnjaka na deset hektara makedonskog tla

zasadi ljesnjaka makedonija naslovnaU ranijim izdanjima pisali smo o voćnim zasadima, nastojeći javnosti prezentirati tuđa iskustva. Ovom prilikom predstavićemo praktičan primjer pravljenja zasada lješnjaka, ovog puta u Makedoniji.

Iz sela Čepigovo, koje se nalazi u centralnom dijelu ravnice Pelagonija, dolazi nam foto-reportaža o zasadima lješnjaka, a koji smo dobili od prijatelja AGRO-EKO Magazina. Kako smo obaviješteni, zasad lješnjaka rađen je na površini od oko 10 hektara zemljišta, kvalitete zemljišta I i II klase, bogate humusom. Zasađeno je šest hiljada sadnica, gdje je pravljen redni razmak od 4m, kao i među sadnicama. Po jednom redu zasađene su 32 sadnice. Korištene su četiri različita lješnjaka: istarski dugi, istarski okrugli, rimski i kosford, uz oprašivače halski gin i ludolf 5.

Razlog zbog koga su se odlučili za zasade lješnjaka, kako nam je rekao Rubin Trpkoski, jeste porast potražnje na tržištu. Takođe, prednost zasađivanja lješnjaka jeste i lakoća gajenja, a očekivani povrat investicije se očekuje za četiri godine. Obzirom na posjedovanje vlastite mehanizacije, za pravljene ovog zasada nije utrošeno mnogo novca, osim na sadnice koje su koštale otprilike 15 eura. U narednoj godini za troškove je predviđeno oko 2.500 eura, kako bi se održali zasadi i zaštitili isti od štetnika. Takođe, u narednom vremenu će biti neophodno obezbijediti i sredstva za nabavku mehanizacije za skupljanje lješnjaka, što, prema riječima našeg sagovornika i neće predstavljati veliki problem, obzirom da država Makedoncima daje priličnu podršku – po 2.000 eura za 1ha po svakoj godini održavanja zasada, a i za nabavku buduće potrebne mehanizacije očekuju pomoć od države.

U pravljenju zasada lješnjaka učestvovalo je 20 osoba, od kojih su tri bili agronomi inženjeri, te iako im vremenske prilike nisu bile naročito naklonjene obzirom na snijeg, sadnja se uspješno završila. Planovi za buduće vrijeme ovisiti će o uspješnosti zasada, a kako Rubin navodi, planirano je pakovanje i plasman proizvoda uz njegovo brendiranje, a za što vjeruju da će biti ispunjen glavni preduslov – kvalitet plodova ovog zasada.

>>Fotografije zasada lešnika<<

(AGRO-EKO Magazin)

 


Nasumični sadržaj