Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Ремонт ноутбука своими руками. Быстрый и гарантийный ремонт ноутбуков. Срочный ремонт ноутбуков. Ремонт компьютеров на дому. Быстрый ремонт компьютеров своими руками. Настройка и ремонт компьютеров. Java уроки для начинающих. Лучшие java уроки. Учим язык Java с нуля. Обзор смартфонов samsung. Качественный обзор смартфонов samsung galaxy. Обзор смартфона samsung galaxy s4. Фото картинки приколы. Самые новые картинки приколы. Лучшие приколы картинки. Скачать аддоны для wow. Самые новые аддоны для wow скачать. Скачать аддоны для wow быстро и без реги. Видео уроки python. Лучшие python уроки. Учим язык python с нуля. Скачать шаблоны для Joomla. Самые новые joomla шаблоны. Бесплатные шаблоны для Joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Nega zasada maline u prvoj godini posle sadnje

malinjak ila4fs4fhgrewNega mladog zasada maline u prvoj godini ima za cilj da se zasad tako pripremi da već u sledećoj vegetaciji postigne bar 70 % od maksimalnog prinosa.U tom cilju neophodno je preduzeti sledeće agrotehničke mere:

-Održavanje zemljišta u redu i međuredu u rastresitom stanju.

-Redovno navodnjavanje ukoliko je potrebno.

-Prihranjivanje zasada azotnim mineralnim đubrivima.

-Zaštita zasada od bolesti štetočina i korova.

U redu su zasađene mlade biljke kojima je neophodno posvetiti veliku pažnju kako bi se što bolje razvile .Prvenstveno misli se na uklanjanje korova .Sadnica maline je primljena tek kada se iz zemlje, odnosno iz pupoljka na korenu, pojavi izdanak. U slučaju pojave prolećne suše neophodno je 2- 3 puta zaliti zasad.

Kada se novi izdanci ukorene i odrastu 10 -20 cm stari izdanci (posađene sadnice) se seku do zemlje.

Ugradnju sistema za navodnjavanje (najčešće kap po kap) najbolje je izvršiti kada je izvršen prijem sadnica i kada su letorasti izrasli iz zemlje, kada je izvršeno prvo kopanje tako da nam postavljene cevi ne bi smetale pri plevljenju i razbijanju pokorice.

Sva đubrenja u zasadu treba vršiti u skladu sa izvršenom analizom zemljišta i preporučenim vrstama i količinama đubriva.

Pored meliorativnog đubrenja koje je trebalo izvršiti pre sadnje, u toku godine mlad malinjak treba prihraniti azotnim đubrivom najčešće KAN om tri puta. Prvi put to treba uraditi kada su novi letorasti izrasli iz zemlje desetak cm. Drugo prihranjivanje kada letorasti dostignu prosečnu veličinu 30 cm i treće prihranjivanje kada izrastu 60 cm, po trećinu količine od preporučene analizom.

Zemljište umeđurednom prostoru se obrađuje mašinama (kultivatori ili freze).

U toku prve godine u mladom zasadu maline mogu se gajiti podkulture a posebno ako je nešto veći razmak sadnje i ako je moguće navodnjavanje. Kao moguće podkulture mogu se gajiti: grašak, pasulj, kupus i lubenica. Krompir, paradaiz i papriku ne bi trebalo gajiti zbog mogućnosti prelaska verticilioza na koren maline.

U toku prve vegetacije, u cilju zaštite zasada od bolesti i štetočina, potrebno je obaviti 4-5 tretiranja. Prvo tretiranje treba izvršiti kada mledi letorasti iz zemlje izrastu oko dvadesetak cm. tj. u početku njihovog intenzivnog porasta. Za suzbijanje prouzrokovača gljivičnih bolesti može se koristiti većina kontaktnih fungicida na bazi bakarnog oksihlorida, bakarnog hidroksida, bakarnog oksi sulfata i druga. Za suzbijanje štetnih insekata i grinja koristiti neke od insekticida i akaricida koji su preporučeni programom zaštite maline a koji je sačinjen od strane polj. savetodavne službe.

Smatra se da je mladi zasad dobro odnegovan ako se od jedne posađene sadnice razviju 1- 3 nova izdanka visine 1,5 m ili više.

Agro-Eko Magazin / izvor: PSS Užice, Andrija Radulović,dipl.ing


Nasumični sadržaj