Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как лечить гастрит быстро. Как лечить гастрит желудка дома. Как лечить гастрит народными средствами. Лечение и профилактика кариеса. Быстрая профилактика кариеса зубов. Профилактика кариеса у взрослых. Питание во время беременности. Какое правильное питание во время беременности. Режим питания во время беременности. Почки симптомы болезни. Главные признаки болезни почек. Питание при болезни почек. Как доставить удовольствие девушке. Как доставить девушке больше удовольствия днем. Как доставить максимум удовольствия девушке. Грудные мышцы в домашних условиях. Быстрые домашние упражнения для грудных мышц. Тренировка грудных мышц. Йога для начинающих видео. Качественная йога для беременных. Уроки йоги для начинающих. Народное лечение простата. Главные средства лечения аденомы простаты. Лечение простатита и аденомы простаты.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Muzne krave: Holštajn-frizijska, Hereford, simentalska rasa i belgijsko plavo goveče

farma spreca junice 03Holštajn-frizijska rasa je danas najmlječnija rasa u svijetu. Odlikuje se snažnom konstitucijom i čvrstom građom s posebno dobrim vezanim vimenom. Ova rasa ima slabije klanične performanse u poređenju sa junadima simentalske rase: manji randman trupova i manje učešće mišićnog, a veće masnog tkiva u polutkama.Ova rasa je trenutno vodeća mliječna rasa na svijetu i praktično većina poljoprivrednih razvijenih zemalja svoju prozvodnju mlijeka zasnivaju na iskorišćavanju njenog genetskog potencijala za visoke prinose ove životne namirnice. Stvorena je u SAD-u sedamdesetih godina 19-tog vijeka od uvezenih 8000 grla crno bijele frizijske rase iz Holandije u uslovima veoma intezivne ishrane i uz primjenu stroge selekcije. Ova rasa ima izražene mjere za visinu, dubinu i dužinu tijela (pripadaju mliječnom tipu) , a pojedini djelovi tijela i njihovi odnosi su skladni , tako da grla djeluju kao izvaredna harmonična cjelina. Dominantna boja ove rase je crno-bijela, mada se u populaciji holštajna javlja i crveno bijela grla, kod kojih je recesivan gen za crvenu boju u homozigotnom stanju. Odgajivači ove rase moraju da računaju sa lošijim rezultatima u tovu junadi. Prosječna tjelesna masa ove rase je 650 do 700 kg i imaju proizvodni kapacitet 8.000 do 10.000 kg mlijeka s 290 do 360 kg mliječne masti i 260 do 320 kg proteina. Zahtjevaju veliku količinu voluminozne krmne smješe, ali takođe bitni faktori pored hrane su dobar smještaj jer su osjetljive i podložne oboljenjima i neplodnosti ako ne postoje optimalni uslovi . Takve uslove samo može pružiti savremena mliječna farma , pa je i opravdano držati ovu rasu za proizvodnju mlijeka. Najteže je osigurati optimalnu hranidbu holštajn krava, pa su česti problemi niski sadržaj masti i proteina u mlijeku, te postpartusne komplikacije i izostanci normalnih gonjenja. U konsolidarnim holštajnskim stadima, gdje je godišnji remont normalan, proizvodnja kvalitetnog goveđeg mesa moguća je ukrštanjem teladi za tov između holštajnskih krava i simentalskih ili mesnih bikova.

Simentalaska rasa je do druge polovine XX vijeka bila poznata kao produktivna rasa kombinovanih proizvodnih svojstava. U drugoj polovini prošlog vijeka , zemlje Srednje Evrope razvijaju simentalca u visoku produktivnu rasu. U nekim zemljama razvijen je tip simentalca sa naglašenom mliječnošću kao što su montbeliard u Francuskoj ,oplemenjene populacije simentalca sa crvenim holštajnom u Švajcarskoj, Mađarskoj,Češkoj i Slovačkoj. Zemlje koje gaje mliječne rase radi zadovoljenja potreba za mlijekom , simentalsku rasu gaje kao mesnatu rasu u sistemu krava-tele ili je ukrštaju sa mliječnim rasama radi poboljšanja osobina tovnosti, odnosno ukrštaju sa tovnim rasama radi povećanja okvira i tjelesne mase. Simentalsku rasu odlikuju osobine: brz porast mladih grla i harmonična tjelesna građa, skladno ukomponovan odnos proizvodnih sposobnosti za meso i mlijeko, zadovoljavajuća plodnost, dugovječnost, veoma dobro korišćenje kabaste hrane i izvanredna sposobnost aklimatizacije.Boja simentalca varira od žute do crvene s bijelim šarama, a glava, noge i rep su bijeli sa pigmentnim poljima.

Hereford rasa je nastastala u istoimenoj pokrajini u zapadno-centralnom dijelu Engleske, a potiče od autothonog krupnog goveda crvene boje i dugih rogova. To govedo je snažne konstitucije sa vrlo razvijenom širinom i dubinom. Boja dlake je crvena sa bijelim područjima na glavi,stomaku i nogama. Uzgaja se u čistoj krvi i koristi se za ukrštanje sa mliječnim rasama radi dobijanja teladi i junica za sistem „krava-tele“. Ova rasa ima odlične osobine adaptacije na prirodne i hranidbene (efikasno iskorišćava i najlošiju pašu) i otpornosti na bolesti.

Belgijsko plavo goveče potiče iz centralnog i sjevernog dijela Belgije, koje je nastalo ukrštanjem lokalnog crveno-šarenog i crno-šarenog govečeta sa Šorthorn rasom. Ova rasa je velikog tjelesnog formata, zaobljenih linija izražene mišićavosti posebno ramena, leđa i sapi. Ima nježne , ali snažne ekstremitete koji omogućavaju lagan hod. Boja može biti bijela, plavo-crvenkasto-siva ili ponekad crna. Rasu karakteriše miran temperament i dugovječnost. Ovo je tovna rasa goveda,a njihova bitna odlika je da dobro iskorišćavaju hranu i imaju visok dnevni prirast.

(AGRO-EKO Magazin)


Nasumični sadržaj