Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Облицовка потолка панелями. Качественная облицовка потолка. Облицовка потолка гипсокартоном. Натяжные потолки цены. Лучшие натяжные потолки фото и цены. Натяжные потолки цена за метр. Автономное отопление квартиры. Быстрая установка автономного отопления. Автономное отопление цена. Как сделать мотоблок своими руками. Качественный ремонт мотоблоков своими руками. Мотоблок своими руками фото. Нанесение декоративной штукатурки короед. Как наносить короед декоративная штукатурка. Декоративная штукатурка своими руками короед. Укладка паркета цена. Быстрая укладка паркета своими руками. Укладка паркета на стяжку. Кровать своими руками чертежи. Сделать шкаф кровать своими руками. Деревянная кровать своими руками. Опалубка для монолитного перекрытия. Качественная опалубка для монолитного строительства. Купить опалубку для монолитного строительства.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Puževi golaći: Sva sredstva i metode za zaštitu vrta

puzevi u vrtu i1Najčešće štete u bašti i vrtu nastaju od puževa golaća.

Njihova prisutnost uočava se po sluzavo-srebrnasto sjajnom tragu na biljkama ili zemljištu. Vrlo su pokretljivi, a veličinom tijela mogu doseći i 10 cm s obzirom na to da jedan puž može odložiti do 500 jaja, uvijek prijeti opasnost od najezde ovih ljigavaca. Puževi se mogu suzbijati, sakupljanjem, postavljanjem raznih podloga, lovnih posuda, barijera i zatrovanih mamaca. Puževi se hrane uglavnom noću, a poslije kiše kreću u pohod. Upravo tada ih je najlakše uočiti i ukloniti mehaničkim sakupljanjem.

Kao podloga može poslužiti vlažna jutana vreća (ili druga tkanina) koja se postavi u bašti, a sutradan ujutro puževe treba sakupiti i uništiti. Uspješna je i metoda postavljanja podloga od biljnih ostataka: listova salate, kore od grejpa, narandže ili limuna... Na njima će se takođe uhvatiti veliki broj puževa koje sutradan treba sakupiti i uništiti.

U bašti je moguće ukopati lovne posude (ili čaše od jogurta) tako da gornja ivica posude bude 1 cm iznad visine zemljišta, a u posude treba uliti pivo. Miris piva privlači puževe koji se tokom noći u potrazi za hranom utope u tim posudama. S vremena na vrijeme posude treba prazniti i dopunjavati pivom. Postoje različiti tipovi posuda, a najbolje su one s poklopcem.

Manje površine mogu se omeđiti rasipanjem kreča u prahu ili pepela koji skidaju sluz i oduzimaju vlagu puževima. Prelazeći preko barijere puževi uginu čime se sprečava njihovo širenje na susjedne površine.

Primjena limacida je najuspješniji način suzbijanja. Limacidi su zatrovani mamci koji se rasipaju po zemljištu. Za suzbijanje puževa mogu se upotrebiti sljedeći limacidi: "pužocid", "pužomor" i "gardene", rasipavanjem po zemljištu kada se ne očekuje kiša.

Još jedan, možda i najednostavniji način uništavanja puževa golaća je – ubacivanje u baštu indijskih pataka trkačica. Ova vrsta pataka razlikuje se od svojih srodnika po tome što osim zrnaste hrane, kao poslasticu jede insekte, a naročito puževe golaće. Indijska trkačica odlikuje se i po tome što čišteći bašte i vrtove ne jede lišće gajenih biljaka. Dobra je nosilja, snese od 150 do 200 jaja u sezoni, ali nije dobra za izvođenje pačića jer ne voli da leži na gnijezdu s priplodnim jajima. Osim za čišćenje bašti i travnjaka od puževa golaća, indijske trkačice se sve više uzgajaju i kao ukrasna živina, jer je njihovo uspravno tijelo veoma interesantno. Za čišćenje jednog osrednjeg vrta dovoljan je par pataka, a one se mogu nabaviti od pasioniranih odgajivača.

Agro-Eko Magazin / izvor: Novosti


Nasumični sadržaj