Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Укладка ламината на пол. Быстрая укладка ламината своими руками видео. Укладка ламината по диагонали. Пробковое покрытие для пола. Качественная укладка пробкового пола. Пробковый пол плюсы и минусы. Смеси для выравнивания пола. Быстрое выравнивание бетонного пола. Выравнивание пола стоимость. Самоделки для дома. Лучшие самоделки для дома своими руками. Полезные самоделки для дома. Как обустроить кухню. Как обустроить маленькую кухню быстро. Как обустроить кухню фото. Как открыть свой магазин. Хочу открыть магазин с большим капиталом. Сколько стоит открыть магазин. Диван своими руками. Как сделать диван своими руками для дома. Диван своими руками чертежи. Дизайн маленькой кухни. Красивый дизайн интерьера кухни фото. Малогабаритные кухни дизайн.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Savjeti i preporuke za tretman pčelinjih zajednica u februaru

pcelinjak slobodana jevtica 01AFebruar je, kalendarski gledano, posljednji zimski mjesec. Mada je vrijeme promenljivo primećuje se povećanje dnevne temperature, ali i noćne. Takođe, u ovom mjesecu javljaju se prvi vjesnici proljeća. Međutim, obzirom da je januar, koji je na izmaku, imao natprosječnu temperaturu, neki su se vjesnici proljeća već pojavili, pa smo već mogli vidjeti pčele kako sakupljaju polen.

Pčele su u zimskom klubetu sa dosta legla. Kada god se ukazivalo toplije vrijeme one su izlazile, posjećivale cvjetnice, unosile polen. Unutar košnice postaju aktivnije, otvaraju medne poklopce po sredini gnijezda, razmiještaju med, oslobađaju ćelije, poliraju ih i pripremaju matici za polaganje jaja - sve se to događalo u januaru. Svi oni koji su svoje košnice pripremili za zimu sa dosta proteinskoenergetske hrane neće imati nikakvih problema u vezi izimljavanja, a ko je imao malo hrane morao je da dodaje, od ramova sa medom preko satonoša ili čarape sa kristalisanim medom do zadnje solucije - pogače.

Podnjače su nam bile otvorene u januaru, sada u februaru podnjače treba zatvoriti i dodatno utopliti, a razlog tome je veća površina legla. U februaru ćemo imati po dva- tri rama sa leglom različitog uzrasta, čak se događa da i mlade počinju da izlaze. To sve opet zavisi od spoljne temperature, jačine zajednice, starosti matice, količini meda, polena… Mnogi uslovi moraju biti ispunjeni da bi zajednica mogla da krene na vrijeme da funkcioniše. U tom periodu matica polaže dnevno jajašca u zavisnosti od temperature, količini hrane i tome kako će biti nastavljeno cvjetanje polarica. Takvo leglo iziskuje održavanje konstantne temperature od 35°C, što dodatno iscrpljuje pčele i čini ih nedovoljno sposobnim za njegovanje legla tokom proljeća.

Pčelinje klube pri niskim temperaturama pomjera se na gore i tada koristi mednu kapu iznad legla. Ali čim je lijep dan, pčele počinju prebacivanje meda sa bočnih ramova i lageruju iznad legla, tako da uvijek održava kontrolu visine medne kape, jer pčele neće nikada napustiti svoje leglo i premjestiti se na med po cijeni i da uginu.

Utrošak meda povećava se i u toku mjeseca, a iznosi 2,5 do 3 kg prosječno za pčelinje društvo. Usljed povećane potrošnje hrane, naročito polena, za nadati se da će pčele imati lijepih dana za izlazak i pražnjenje. Zbog toga pčele koriste i najkratkotrajnije otopljavanje u nekim dijelovima dana, uglavnom oko podneva, za oblijetanje i pražnjenje debelog creva, najradije izlaze kroz otvor gornjeg leta na čišćenje i to na oko 8°C. Istovremeno one čiste košnicu, prenose svježi nektar, polen i vodu. Inače se smatra da ako je pčelinje društvo kvalitetno zazimljeno, sa dosta kvalitetne hrane i sa oko 15.000- 20.000 pčela, ne treba ga dirati sve do početka voćne paše.

U februaru treba očistiti podnjače košnica, ako je podnjača čista, to je znak da pčelinje društvo dobro zimuje i da se nalazi u dobrom stanju. Treba izvršiti kontrolu leta, jer se može desiti da mrtve pčele zatvore leto. Pčelar treba često da obilazi pčelinjak, naročito kada je vrijeme sunčano. Na osnovu oblijetanja pčela, vlage i osluškivanja pčelinjih društava on donosi zaključak o njihovom stanju. Tople časove (10-12°C) on koristi da obavi prvi proljetni pregled, da na brzinu pogleda gnijezda i otkrije uzroke eventualnih nedaća. Prema mogućnostima, pčelar odmah treba da pruži pomoć najugroženijim društvima.

pcelinjak februar 01AI zaista, svaka podnjača nam priča o stanju u pčelinjem društvu. Po količini uginulih pčela na podnjači znamo kako je društvo zimovalo. Ako ih je puno, to nam kazuje da je društvo imalo nepovoljne uslove zimovanja. Položaj uginulih pčela nam kazuje i o položaju klubeta u košnici, a količina i raspored otpalih mrvica voska, koje potiču od otklopljenih poklopaca sa saća govori nam o količini potrošene hrane i kretanju klubeta u košnici. Poletaljke i pod uprljan pčelinjim izmetom upozorava nas na moguću nozemozu. Na podu otkrivamo i eventualno prisustvo krečnog legla. Voda na podnjači i pojava plijesni kazuje o nedovoljnoj i nepravilnoj ventilaciji. Po ponašanju pčela, a posebno po intenzitetu brujanja, cijenimo ima li matice u društvu ili ne. Ako je podnjača čista, sa vrlo malo ili nimalo mrtvih pčela, to nam kazuje da se radi o snažnoj i zdravoj pčelinjoj zajednici sa izraženim higijenskim ponašanjem.

Kao što se vidi iz navedenog, podnjača je knjiga za čitanje. Ukoliko se sumnja na neko oboljenje, uginule pčele treba skupiti (oko 100 komada) u papirne kesice (nikako ne u plastične), kesice numerisati prema košnicama i iste odnijeti u Veterinarski institut.

Ovo se sve može vidjeti isto i na žičanim podnjačama, poklopce medne na limu podnjače, a pčele ispod gledajući kroz sito ili podizanjem tijela. Pri pregledu, ako se ustanovilo da je pčela izbila na vrh medne kape, možemo dodati preko satonoša ram sa medom zatvorenim ili pogaču. Ovo se radi kad temperatura pređe preko 14°C, a još je bolje ako je preko 17° C. Tad se izvrši i prvi proljetni pregled legla i snage društva, a tu je prilika i da se uvjerimo koliko nam je bilo precizno 'čitanje podnjače'. Broj posjednutih ulica govori nam o snazi društva, kompaktnost i količina legla o kvalitetu matice, a ako su pčele na satonošama to nam kazuje da su potrošeni vijenci meda iznad legla i da smo blagovremeno dodali potrebnu hranu.

Pri obavljanju ovih radnji, košnicu treba što kraće držati otvorenu da ne izazovemo prehladu legla, što može znatno usporiti razvoj. Tada pri pregledu već konstantujemo šta ćemo spojiti i koje i koliko zajednica nam je ostalo bez matice. Poslije svih obavljenih poslova mirni dočekujemo mart.

Prijedlog : U zavisnosti od broja košnica stavite kukuruzno brašno u neku posudu, 1-2 kg, pčele će isto posjećivati i odnositi, a kada vidite da neka ne unosi, to je znak da nema matice i da prvo njih treba sanirati.

Redakcija AGRO-EKO Magazina zahvaljuje se ovom prilikom gdinu Slobodanu Jevtiću, dugogodišnjem pčelaru, koji nam je ustupio svoja saznanja o tretmanu pčelinje zajednice u februaru, kao i na dosadašnjoj saradnji)

 

VEZANI TEKSTOVI:

Savjeti i preporuke za tretman pčelinjih zajednica u januaru

Preporuke: Kako obezbijediti pčelama dovoljno hrane preko zime

Zimsko - proljetna smrtnost pčela: Kako omogućiti pčelama prezimljavanje

(AGRO-EKO Magazin)

 


Nasumični sadržaj