Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Облицовка потолка панелями. Качественная облицовка потолка. Облицовка потолка гипсокартоном. Натяжные потолки цены. Лучшие натяжные потолки фото и цены. Натяжные потолки цена за метр. Автономное отопление квартиры. Быстрая установка автономного отопления. Автономное отопление цена. Как сделать мотоблок своими руками. Качественный ремонт мотоблоков своими руками. Мотоблок своими руками фото. Нанесение декоративной штукатурки короед. Как наносить короед декоративная штукатурка. Декоративная штукатурка своими руками короед. Укладка паркета цена. Быстрая укладка паркета своими руками. Укладка паркета на стяжку. Кровать своими руками чертежи. Сделать шкаф кровать своими руками. Деревянная кровать своими руками. Опалубка для монолитного перекрытия. Качественная опалубка для монолитного строительства. Купить опалубку для монолитного строительства.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Supstrati za oživljavanje

jiffy biodegradeable peat plant potSupstrati za ožiljavanje su karekteristični za cvećarsku i rasadničku proizvodnju, tako da se za tu svrhu koriste: pesak, perlit, treset, humograph i Jiffy-7 tresetna saksija. Mogu se koristiti u čistom obliku ili pomešani.

Pesak je mineralnog porekla sa neutrlane pH rekacije. Loše zadržava vodu, ali pri punoj zasićenosti vodom ima loš vazdušni režim. Čist pesak se sve ređe koristi za ožiljavanje, jer se reznice mnogo bolje ožiljavaju u smeši treseta i peska. Zbog toga se pesku uvek dodaje beli treset sa pH 3,5-4,5 u odnosu 1:1.

Perlit je lak porozni materijal koji se dobije preradom sirovog perlita vulkanskog porekla. Hemijski je inertan, nesagoriv, ne truli i nema mirisa, sa pH vrednošću od 6,5-7,5 (neutralan). Takođe je dobar izolator te umanjuje preterano variranje zemljišta. Njiegov pozitivan uticaj na zemljište je poboljšanje strukture zemljišta, sprečava stvaranje grudvi i sabijanje zemljišta, a takođe popravlja aeraciju (provetravanje zemljišta) i drenažu. Dalje, vlagu vezuje 3-4 puta više u odnosu na svoju zapreminu.

perlitPerlit je ujednačen suptrat za ožiljavanje cvećarskih i rasadničaskih biljaka, a najbolje su granule prečnika od 3-6 mm. Najčešće se koristi kao čist supstrat za ožiljavanje zelenih reznica hirzantema, karanfila, fuksije, ukrasnog šiblja i drugih biljaka koje imaju sočne biljne delove i kratak period ožiljavanja. Perlit je pogodan za razvoj korena, jer se u njemu koren dobro grana i prilikom presađivanja ne dolazi do kidanja i oštećenja korena. Može se koristiti i kao dodatak zemljišnim smešama u saksijama ili kontejnerima, a može se korisiti i kao podloga za hidrokulture. Prirasti ili prinosi biljaka su i za 20-30% veći ako je perlit pravilno upotrebljen. U prodaji se nalazi u najlon vrećama od 100 litara.

Jiffy-7 tresetna saksija u prodaji se nalazi u obliku presovanog briketa koji u dodiru sa vodom nabubri i poveća zapreminu 9 puta. Izrađen je od Sphagnum treseta velikog vodnog kapaciteta i obavijen plastičnom mrežicom koja mu daje oblik, čvrstinu i sprečava raspadanje. Korisiti se za direktnu setvu krupnijeg semena, za pikiranje rasada i za ožiljavanje reznica. U prodaju se nalazi nekoliko vrsta tresetnih saksija sa različitim pH vrednostima, u zavisnosti od namene, a pri tom sadrže sve biogene elemente sa mikroelementima u obliku natrium-molybdata, boraxa, magnezium-sulfata i fero-želatina.

supstrati za ozivljavanje

Agro-Eko Magazin / autor: MSc Ivana Trifković


Nasumični sadržaj