Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Ремонт ноутбука своими руками. Быстрый и гарантийный ремонт ноутбуков. Срочный ремонт ноутбуков. Ремонт компьютеров на дому. Быстрый ремонт компьютеров своими руками. Настройка и ремонт компьютеров. Java уроки для начинающих. Лучшие java уроки. Учим язык Java с нуля. Обзор смартфонов samsung. Качественный обзор смартфонов samsung galaxy. Обзор смартфона samsung galaxy s4. Фото картинки приколы. Самые новые картинки приколы. Лучшие приколы картинки. Скачать аддоны для wow. Самые новые аддоны для wow скачать. Скачать аддоны для wow быстро и без реги. Видео уроки python. Лучшие python уроки. Учим язык python с нуля. Скачать шаблоны для Joomla. Самые новые joomla шаблоны. Бесплатные шаблоны для Joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Lukovice lala / tulipa u sanducima i saksijama

tulips1Lukovice zasađene u sanducima služe za dobijanje rezanog cveta u zimskim i prolećnim mesecima. Cvetanje može da se programira za period od januara do aprila u zavisnosti od kvaliteta lukovica i vremena sadnje. Odabrane sorte treba da karateriše snažan rast, cvetovi na dugačkim drškama, kao što su sorte iz klasa Mendel, Triumph, Darwin. Najvredniji predstavnici ovih klasa su sorte Bellona, Pink Trophy, Attila, Bing Crosby.

Lukovice pospešivane u saksijama proizvode sa kao saksijsko cveće, a za tu svrhu koriste se niskorastuće sorte iz klase jednostavnih i ranocvetajućih i duplih ranocvetajućih iz klase Triumph i Darwin Hybrid. Najčešće gajene sorte su: Bing Crosby, Briliant Star, Monte Carlo, Oranje Nassau.

Sanduci za sadnju treba da budu standardnih dimenzija 35cm x 45cm x 8cm, sa dnom od žice ili da je izbušen zbog odvoda viška vode od zalivanja. Ranije upotrebljavane sanduke treba dobro oprati i dezinfikovati. Zemljišni supstrat u koji se sade lukovice mora biti sterilan, bez uzročnika gljivičnih oboljenja ili štetnih insekata. Ukoliko se koristi baštenska zemlja, potrebno je prethodno dezinfikovati pomoću pare ili hemijskim putem metilbormidom. Bitno je da supstrat ima dobar vodni i vazdušni režim i optimalan pH od 6 do 6,5.

Vreme sadnje

Sadnja lukovica u sanduke može se obaviti u periodu od kraja septembra do kraja novembra, sa planiranim cvetanjem od sredine januara do aprila. Za rano cvetanje sade se "hlađene lukovice", a za kasnije cvetanje sade se normalne lukovice.

Gustina sadnje zavisi od veličine lukovice. U jedan sanduk dimenzija 25cm x 45cm x 8cm sadi se:

- 50-52 komada lukovica obima 12/+cm

- 55-62 komada lukovica obima 11/12 cm

- 62-70 komada lukovica 10/11 cm

planting-tulips-2---Longfield-GardensTrapljenje lukovica

Nakon sadnje, sanduci i saksije se trape napolju ili se smeštaju u specijalne hladnjače ili komore za ožiljavanje. Za trapljenje se najčešće koriste duboke leje. U leje trapa, sanduci i saksije slažu se jedni pored drugih, ali odvojeno po sortama i po redosledu vađenja za pospešivanje.

Zatim sledi obilno zalivanje i prekrivanje sanduka i vrhova lukovica 2-3 cm debelim slojem peska, da bi se preko toga cela površina pokrila 20 do 30cm debelim slojem zemlje. Uloga peska je zaštita vrhova lukovica u trapu i u fazi porasta od mehaničkih oštećenja.

Da bi se sprečilo promrzavanje zemljišta i obezbedilo ravnomerno održavanje neophodne temeprature u trapu, cela površina se pokriva slamom u sloju od 20 do 30 cm debljine.

Agro-Eko Magazin / autor: MSc Ivana Trifković


Nasumični sadržaj