Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Хочу продать квартиру. Ипотека можно ли продать квартиру быстро. Можно продать долю в квартире. В каком банке брать ипотеку. Стоит ли брать ипотеку сегодня. На какой срок брать ипотеку. Утепление стен своими руками. Быстрое утепление стен пенопластом своими руками. Технология утепления стен. Ремонт видеокарты ноутбука. Быстрый ремонт видеокарты своими руками. Сколько стоит ремонт видеокарты. В каком банке взять автокредит. Где выгоднее взять автокредит без проблем. Бесплатный сервер wow. Рейтинг серверов wow сайт. Сервера wow mangos. Чертежи самодельных станков. Скачать чертежи станков для холодной ковки. Сверлильный станок чертеж. Договор аренды квартиры. Стоимость аренды квартиры в Москве. Снять в аренду квартиру.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Lukovice lala / tulipa u sanducima i saksijama

tulips1Lukovice zasađene u sanducima služe za dobijanje rezanog cveta u zimskim i prolećnim mesecima. Cvetanje može da se programira za period od januara do aprila u zavisnosti od kvaliteta lukovica i vremena sadnje. Odabrane sorte treba da karateriše snažan rast, cvetovi na dugačkim drškama, kao što su sorte iz klasa Mendel, Triumph, Darwin. Najvredniji predstavnici ovih klasa su sorte Bellona, Pink Trophy, Attila, Bing Crosby.

Lukovice pospešivane u saksijama proizvode sa kao saksijsko cveće, a za tu svrhu koriste se niskorastuće sorte iz klase jednostavnih i ranocvetajućih i duplih ranocvetajućih iz klase Triumph i Darwin Hybrid. Najčešće gajene sorte su: Bing Crosby, Briliant Star, Monte Carlo, Oranje Nassau.

Sanduci za sadnju treba da budu standardnih dimenzija 35cm x 45cm x 8cm, sa dnom od žice ili da je izbušen zbog odvoda viška vode od zalivanja. Ranije upotrebljavane sanduke treba dobro oprati i dezinfikovati. Zemljišni supstrat u koji se sade lukovice mora biti sterilan, bez uzročnika gljivičnih oboljenja ili štetnih insekata. Ukoliko se koristi baštenska zemlja, potrebno je prethodno dezinfikovati pomoću pare ili hemijskim putem metilbormidom. Bitno je da supstrat ima dobar vodni i vazdušni režim i optimalan pH od 6 do 6,5.

Vreme sadnje

Sadnja lukovica u sanduke može se obaviti u periodu od kraja septembra do kraja novembra, sa planiranim cvetanjem od sredine januara do aprila. Za rano cvetanje sade se "hlađene lukovice", a za kasnije cvetanje sade se normalne lukovice.

Gustina sadnje zavisi od veličine lukovice. U jedan sanduk dimenzija 25cm x 45cm x 8cm sadi se:

- 50-52 komada lukovica obima 12/+cm

- 55-62 komada lukovica obima 11/12 cm

- 62-70 komada lukovica 10/11 cm

planting-tulips-2---Longfield-GardensTrapljenje lukovica

Nakon sadnje, sanduci i saksije se trape napolju ili se smeštaju u specijalne hladnjače ili komore za ožiljavanje. Za trapljenje se najčešće koriste duboke leje. U leje trapa, sanduci i saksije slažu se jedni pored drugih, ali odvojeno po sortama i po redosledu vađenja za pospešivanje.

Zatim sledi obilno zalivanje i prekrivanje sanduka i vrhova lukovica 2-3 cm debelim slojem peska, da bi se preko toga cela površina pokrila 20 do 30cm debelim slojem zemlje. Uloga peska je zaštita vrhova lukovica u trapu i u fazi porasta od mehaničkih oštećenja.

Da bi se sprečilo promrzavanje zemljišta i obezbedilo ravnomerno održavanje neophodne temeprature u trapu, cela površina se pokriva slamom u sloju od 20 do 30 cm debljine.

Agro-Eko Magazin / autor: MSc Ivana Trifković


Nasumični sadržaj