Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Ремонт ноутбука своими руками. Быстрый и гарантийный ремонт ноутбуков. Срочный ремонт ноутбуков. Ремонт компьютеров на дому. Быстрый ремонт компьютеров своими руками. Настройка и ремонт компьютеров. Java уроки для начинающих. Лучшие java уроки. Учим язык Java с нуля. Обзор смартфонов samsung. Качественный обзор смартфонов samsung galaxy. Обзор смартфона samsung galaxy s4. Фото картинки приколы. Самые новые картинки приколы. Лучшие приколы картинки. Скачать аддоны для wow. Самые новые аддоны для wow скачать. Скачать аддоны для wow быстро и без реги. Видео уроки python. Лучшие python уроки. Учим язык python с нуля. Скачать шаблоны для Joomla. Самые новые joomla шаблоны. Бесплатные шаблоны для Joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Skladištenje voća: Kako ugljen dioksid utiče na plodove

jabuke u korpi ful O2Kao što je već poznato, voće za vreme čuvanja u skladištima podleže različitim procesima i promenama. Za vreme čuvanja voće 'diše' pri čemu neprestano upija kiseonik, a ispušta ugljen dioksid i vodenu paru. Kada se skladište, zgrada ili prostorija usled vremenskih prilika ne nadgleda i ne provetrava ili ako nema regulacioni sistam za odnos parametara temperature i vlažnosti onda usled poremećaja parametara, ugljen dioksid kao teži gas pada, od višeg dela prostorije naniže i nagomilava se oko voća, dok se količina kiseonika (kome je sada onemogućen pristup do voća ) smanjuje se količinski njegovo prisustvo. Velika količina ugljen dioksida naročito se nagomilava oko voća kada je ono čvrsto upakovano u materijal koji je malo propustljiv za vazduh, ili kada se čuva prostoriji u kojoj je upakovano tako da je otežano kruženje vazduha, o čemu treba voditi računa još u toku pakovanja voća za skladištenje kako kasnije ne bi došlo do negativnih pojava.

Veća nagomilanost, odnosno koncentracija (gustina) ugljen dioksida u vazduhu otežava kako disanje tako i druge životne procese u voću u toku čuvanja.

Dejstvo ugljen dioksida pojačava se kada se voće čuva na nižoj temperaturi i kad ima manje kiseonika u vazduhu. Kada se govori o količini temperature i vazduha misli se na koncentraciju ovih parametara u samoj prostoriji, skladištu za čuvanje voća.

Različite vrste, odnosno sorte voća različito su izdržljive prema uticaju ugljen dioksida u toku čuvanja voća. Neke sorte voća podnose veće količine tog gasa čak i do 11 -12% pa i više, dok je za druge štetan i u manjoj količini od 8-9%.

Ako kiseonik ne dopire u dovoljnoj količini do voća, što se dešava kada je povećana količina ugljen dioksida u vazduhu, tada u voću nastupa međumolekularno disanje, pri čemu se pojavljuje alkohol i drugi nepoželjni elementi koji smanjuju životnu delatnost voća i dovode ga do propadanja. Manje količine ugljen dioksida u vazduhu, pri povoljnoj temperaturi i količini kiseonika nisu naročito štetni za čuvanje voća, jer usporavaju veće dozrevanje i smanjuju gubitak organskih materija. Manje količine ugljen dioksida u vazduhu (5-6%) onemogućavaju razvoj plesni što je takođe bitno u toku čuvanja voća.

Ugljen dioksid korisno utiče na čuvanje voća kada je njegova koncentracija u vazduhu 4-6%. On može povoljno uticati na čuvanje voća i u većoj koncentraciji ali samo onda kad postoji najpovoljniji odnos između ugllen dioksida i kiseonika. Taj odnos se za svaku sortu posebno utvrđuje ogledima tako da dovoljnoj količini kiseonika odgovara tolika količina ugljen dioksida koja neće izazvati međumolekularno disanje niti oštećenje tkiva voća. Tako je na osnovu ogleda utvrđeno da je za čuvanje nekih sorti jabuka pri niskim temperaturama, optimalna koncentracija ugljen dioksida treba da je oko 11-12%, a kiseonika 9%.

Isto tako ogledom treba utvrditi za svaku vrstu odnosno sortu voća optimalnu koncentraciju ugljen dioksida i kiseonika. Na taj način voće bi se moglo bez negativnih promena pod optimalnim uslovima čuvati u zimskom periodu i ostati kvalitetno za upotrebu i plasman u vansezonskom periodu.

Agro-Eko Magazin / izvor: AgroInfotel/PSSS


 

Nasumični sadržaj