Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Farma "Spreča": Posljedice ovogodišnje suše potrebno je rješavati drugim izvorima hraniva za stočna grla

farma spreca objekatOvogodišnja suša koja je pogodila naše krajeve i koja još uvijek traje, nanijela je velike štete poljoprivrednoj proizvodnji. Direktne štete vidimo na usjevima koji ili nisu nikli ili su pretrpjeli toliki stres da je urod smanjen ispod granice isplativosti za ubiranjem ljetine, indirektne štete nam predstoje za jesenju sjetvu – nema dovoljno zaliha vlage u tlu za obezbeđivanje pravilnog razvoja ozimih kultura. Ove jeseni sjetva trava i lucerke nije mogla biti obavljena u agro roku zbog suvog tla te je sjetva pomjerena za proljeće iako će prinosi biti umanjeni sa proljetnom sjetvom a pojačana konkurencija korovskih biljaka.

Farma Spreča je pretrpjela gubitke na kukuruznoj silaži oko 50% zbog suše. Od planiranih 1.200.000 kg kukuruzne silaže – koliko je potrebno da bi se prehranila postojeća grla na farmi požnjeveno je i spremljeno u silotrenč samo 6.800.000 kg. Spremljena količina nije dovoljna da bi se kvalitetno prehranila grla na farmi pa je potrebno naći rešenje iz drugih izvora hraniva koja mogu biti zamjenska.

Na našim prostorima dobro uspijevaju pšenice, ječam, tritikale, zob... Uglavnom se ove žitarice koriste za proizvodnju zrna koje se dalje koristi kako za ljudsku, tako i za životinjsku ishranu. Prinosi zrna po jednom hektaru kreću se od 2.500 kg pa do rekordnih 7.000 kg. Za ishranu preživara zrno se koristi kao nosač koncentrovane hrane ili samo kao dio obroka. Ovakvim načinom korišćenja zrna u ishranu potrebno je dodati još vlaknine u vidu sijena ili sjenaže koja je deficitarna ove godine takođe.

Umjesto ovog tradicionalnog načina za ishranu stoke žitaricama, planira se spremanje silaže od cijele biljke pšenice. Ovakvim vidom spremanja kabaste hrane se maksimalno koriste hranljive vrijednosti žitarica i štedi se na deficitarnoj robi – sijenu, a prinosi po hektaru se kreću cca 25.000 kg kvalitetnog hraniva.

Ovaj način spremanja žitarica za stočnu ishranu se u svijetu koristi već duži niz godina, i u zavisnosti od regije gde se uzgajaju žitarice, omogućava se još jedna sjetva nakon skidanja ljetine. Žitarice se za spremanje u silažu žanju u fazi mlačno-voštane zrelosti, ili laički rečeno 15 do 20 dana ranije (u našim krajevima u prvoj polovini šestog mjeseca), što ostavlja dovoljno vremena za sjetvu kukuruza za silažu.

(Farma Spreča)


Nasumični sadržaj