Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Način sadnje za bolji rast sadnice

sadnja drvecaOPSadnja drveća u kockaste umesto u oble rupe potpomaže njihovu snagu i rast.

Ako posadite sadnicu u kockastu rupu, drvo postaje jače i bolje napreduje nego u obloj. Kada neko sadi sadnicu, uglavnom iskopa okruglu rupu, postavi sadnicu, i zatrpa je kompostom i đubrivom. Ipak, postoji više razloga zašto okrugla rupa nije dobra za korenje i proces rasta.

Na početku će vaše drvo rasti veoma uspešno, sve dok sadnica stvara novo korenje, koje se lako širi kroz plodno i rastresitu podlogu. Ali, kada koren stigne do siromašnije i tvrđe zemlje oko rupe, to mu se neće dopasti, i on će početi da vijuga ivicom rupe, u potrazi za boljim uslovima.

Kada korenje počne tako da se ponaša, stvara se kružni tok korena oko ivica rupe. To se najbolje vidi na korenju biljaka gajenih u saksiji. Korenje se tada stvrdnjava dok stari, stvarajući čvrst „pojas“ koji guši sadnicu, i ponekad dovodi do zaustavljanja rasta, ili čak, smrti biljke.

Šanse za preživljavanje sadnice drastično rastu kada iskopate kockastu, umesto oblu rupu. Korenski sistem tada neće da postane kružni, pošto su eksperimenti pokazali da korenje nije sklono savijanju pod pravim uglom. Kada korenje stigne do ugla od 90 stepeni u kockastoj rupi, umesto da počne da ide u krug, ono će početi da se širi van rupe, i osvaja okolno zemljište.

Na taj način, drvo će dobiti ne samo veće šanse za opstanak, nego će se i brzina rasta drastično povećati, a drvo će postati otpornije na spoljašnje izazove, kao što je suša.

Agro-Eko / izvor: Intelligent Living


 

Nasumični sadržaj