Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Продажа новостроек от застройщика. Готовые новостройки продажа квартир от застройщика. Продажа новостроек в подмосковье. Продажа загородной недвижимости. Большой рынок загородной недвижимости. Обзор загородной недвижимости. Укладка линолеума на пол. Быстрая укладка линолеума своими руками. Цена укладка линолеума. Ремонт клавиатуры ноутбука. Быстрый ремонт клавиатуры своими руками. Сколько стоит ремонт клавиатуры. Потребительский кредит проценты. Кредит потребительский где взять. Потребительский кредит низкая процентная ставка. World of warcraft скачать торрент. Популярная игра world of warcraft. World of warcraft бесплатно. Журнал моделист конструктор. Журнал моделист конструктор онлайн. Моделист конструктор читать онлайн. Купить квартиру на первом этаже. Хороша ли квартира на первом этаже. Минусы квартиры на первом этаже.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Biološka kontrola štetočina - kadifa

kadifa protiv stetocinaBiološka kontrola odnosno biološka zaštita predstvalja mere koje dopirnose dobrom zdravstvenom stanju useva.

Najznačajnije mere su preventivne (agrotehnika i mere higijene), zatim mere odbrane (biološke, fizičke i hemijske). Preventivne i agrotehničke mere su: izbor parcele, izbor otpornih sorti, intenzivan povrtarski plodored što podrazumeva odgovarajuću obradu zemljišta, đubrenje i mešanje useva, zatim kvalitetan setveni i sadni materijal i optmalno vreme proizvodnje za datu vrstu i sortu. Agretohničke mere uključuju i formiranje biozaštitnog pojasa odnosno cvetnih pojaseva kao i združivanje useva i korišćenje biljaka prijatelja.

Bio-zaštitini pojas čine cvetne začinske i medonosne vrste. Funkcija ovog pojasa je privlačenje korisnih insekata (predatora), a mogu biti i biljke zamke za bolesti i štetočine.

Jedna od korisnih cvetnih vrsta je kadifa (Lat. Tagetes erecta). Kadife su jednogodišnje i višegodišnje zeljaste biljke iz familije suncokreta (Asteracea). Prema morfološkim karakteristikama visina varira od 0,1 do 2,2m. Cvetovi se javljalju u zlatnoj, narandžastoj, žutoj i beloj boji, često sa kestenjastim tonovima. U hortikulturi kadifa se gaji kao jednogodišnja biljka, mada višegodišnje vrste sve više dobijaju na značaju. U zavisnosti od vrste kadife dobro uspevaju na svim tipovima zemljišta što ih svrstava u grupu biljaka pogodnih za upotrebu u biološkoj zaštiti na težim i lakšim tipovima zemljišta.

Pored spontanog rasta na obalama, u potocima, livadama kadifa se može privesti kulturi i gajiti kao združeni usev ili kao deo interkroping sistema, sa svrhom biološke zaštite useva. S tim u vezi kadifa spada u kategoriju korisnih biljaka ili biljaka prijatelja.

Kadifa se može sejati ili saditi po ivici bašte, zatim u mešovitim redovima ili kao biljka zamka na 'kritičnim' mestima, takođe se mogu formirati pojasevi širine 1 do 2 metra na svakih 50 do 100 metara parcele.

Dejstvo kadife zasniva se na lučenju fitotoksina tiofen koji odbija zemljišne nematode i crve koji napadaju koren. Kadifa putem korenovog sistema luči u zemljište tiofen i na taj način deluje na zemljišne štetočine. Slično dejstvo imaju neven, slačica, delija i muškatla. Ove biljke se koriste kao prirodni pasterizatori zemljišta u povrtarstvu. Osim suzbijanja nematoda, kadifa je hrana za puževe tako da u usevima kupusa i salate privlači puževe na sebe, tako da je gajeni usev zaštićen ili je napad puževa na usev znatno umanjen.

U zasadu krompira kadifa ima ulogu u zaštiti od krompirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata Say) i bele muve izlučivanjem supstance limonen. Prema svetskim istraživanjima limonen iz kadife bi mogao biti alternativa za sintetičke pesticide u budućnosti.

Jedna od mogućih kombinacija useva je kadifa i neven koji se koriste za biološku dezinfekciju zemljišta odnosno biofumigaciju i u plastenicima/staklenicima,a i na otvorenom polju. Osim useva kupusa i krompira kadifa pozitivan efekat ispoljava kao predusev za paradajz, luk i šargarepu.

Agro-Eko Magazin / MSc Ivana Trifković


Nasumični sadržaj