Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Хочу продать квартиру. Ипотека можно ли продать квартиру быстро. Можно продать долю в квартире. В каком банке брать ипотеку. Стоит ли брать ипотеку сегодня. На какой срок брать ипотеку. Утепление стен своими руками. Быстрое утепление стен пенопластом своими руками. Технология утепления стен. Ремонт видеокарты ноутбука. Быстрый ремонт видеокарты своими руками. Сколько стоит ремонт видеокарты. В каком банке взять автокредит. Где выгоднее взять автокредит без проблем. Бесплатный сервер wow. Рейтинг серверов wow сайт. Сервера wow mangos. Чертежи самодельных станков. Скачать чертежи станков для холодной ковки. Сверлильный станок чертеж. Договор аренды квартиры. Стоимость аренды квартиры в Москве. Снять в аренду квартиру.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Kako gajiti dekorativni suncokret

suncokret dekorativni P8Latinski Helianthus annuus ili poznatiji kao suncokret je biljka iz familije Asteraceae ili glavočika veoma interesantna za proizvodnjiu zbog svoje višekratne namene. Pored ulja koji je glavni proizvod ovog useva ukoliko se gaji kao ratarska kultura, suncokret je jedna od najvažnijih medonosnih biljaka, ali takođe i dekorativna biljna vrsta. Dekorativni suncokret se može koristiti za gajenje u vrtovima i parkovima, za rezano cveće i kao dekorativni suncokret za gajenje u saksijama, te samim tim i oplemenjivanje dekorativnog suncokreta kreće se u pravcu njegove namene.

Gajenje

Tri najvažnija faktora za dobar razvoj dekorativnog suncokreta su dnevna svetlost, voda i plodnost zemljišta. Najpogodnija zemljišta za uzgoj dekorativnog sunckreta su neutralna (pH 7) ili blago alkalna (pH 7.5-8), dobro propusna. Bitan faktor za uspešan razvoj ove biljke je svetlost, tako da je potrebno biljke posaditi na osunčanom mestu kako bi imaje dovoljno sunca. Mada može da podnese sušu, zalivanje je potrebno kako listovi i cvetovi ne bi gubili na svom kvalitetu i estetici. Ukoliko dođe do sušenja listova zbog nedostatka vode, osušeni listovi se ne mogu regenerisati kasnijim zalivanjem.

Vreme setve je početkom aprila i maja meseca na stalno mesto. Pri temperature od 220C seme brzi niče za dva do sedam dana. Setva se obavlja na stalno mesto ili u saksije. U zemlju pre setve treba dodati organsko đubrivo. Dubina setve je od 4 do 6cm, dok je razmak između redova 70x30cm. Setva u saksije se izvodi tako što se 3-5 semenki stavlja u saksiju prečnika 15cm. nakon ubacivanja semena u zemlju, zemlja se blago pritisne kako bi se uspostavio bolji kontak semen i zemljišne vlage, što je bitno za incijalni (početni) razvoj biljke. Nakon toga se zalije. Saksiju je potrebno držati na toplom mestu i obilno zalivati i prihranjivati biljku dva puta nedeljeno. Kada izdanci dostignu visinu od 10 do 15cm, vrši se selekcija tako da se ostavljaju samo najjači. Kada se biljka dobro ukoreni i kada koren ojača može se prebaciti u veću saksiju koja će biti stalno mesto. Cveta u julu i avgustu sukcesivno u trajanju od mesec dana. Biljka se razvija do visine od 1,5m sa velikim brojem bočnih grana. Nema posebnih agrotehničkih zahteva.

Suncokret reguje na prostor u kojem se razvija, tako da ako želite cvet većeg prečnika gajite suncokret na većem rastojanju od drugih biljaka, tako će prečnik cveta biti veći, a stabljike deblje. Ukoliko se suncokret gaji blizu jedan drugog biljke će biti više i sa cvetovima manjeg prečnika. Treba znati i činjenicu da ako su stabla tanja i viša pod dejstvom vetra mogu lako biti iščupana iz zemlje ili saksije. Ukoliko je namera da se suncokret gaji na zemljištu u vrtu preporučuje se direktna setva u vrt zbog razvoja korenovog sistema, jer ukoliko se seme seje prvo u saksije, pa prebacuje u zemljište u baštu to može delovati stresno na koren suncokreta, što će uticati kasnije na razvoj cele biljke. Takođe, biljke koje su prvobitno posejane u saksiju, pa zatim prebačene u zemljište u vrtu biće niže nego da su zasađene direktno u zemljište. Ukoliko želite da dobijete zaista velike biljke najbolje je da se posade direktno u zemljište bez premeštanja, da bi se korenom sistem pravilno razvio do svoje pune mase.

U prodaji su sterilne forme koje ne proizvode polen, da bi se izbegle alergije kod ljudi, a i zbog estetskih razloga. Sorte dekorativnog suncokreta pogodne za uzgoj u našim agroekološkim uslovima su Neoplanta, Heliopa, Talia i Iskra.

NEOPLANTA ima bordo crvenu boju jezičastih i cevastih cvetova. Može se korisititi za rezani cvet i za gajenje u parkovima i baštama. Biljke su srednje visine i razgranate celom dužinom stabla.

HELIOPA ima žutu boju jezičastih cvetova, a pogodna je za korišćenje kao rezani cvet. Biljke su srednje visine i sa dugačkim bočnim granama.

TALIA ima limin žutu boju jezičastih cvetova, a pogodna je za gajenje u parkovima i vrtovima. Biljke su srednje visine i granate celom dužinom stabla.

ISKRA boja jezičastih cvetova je žuta sa narandžasto-mahagonicrvenim prugama. Pogodna je za gajenje u vrtovima. Biljke su niže i granate.

Agro-Eko Magazin / autor: MSc Ivana Trifković

Nasumični sadržaj