Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Mimoza - princeza cvijeća, mirisna i nježna

mimozasrebrnaakacijaOIKoliko je mimoza lijepa, toliko je i nježna. Ako joj nešto zasmeta, skupiće i zatvoriti listiće, a ponovo će ih početi otvarati tek za dvadesetak minuta. Zbog te njene karakteristike osjetljive ljude često nazivaju mimozama

Grozdići nježnih žutih cvjetova mimoze punim sjajem cvjetaju u februaru, a u toplijim, primorskim krajevima ove okrugle cvjetne glavice pozdravljaju sunce već u januaru. U Evropu su je donijeli pomorci krajem 18. vijeka iz Australije i Tasmanije, gdje je ova, kako je nazivaju, princeza cvijeća rasla samoniklo.

Kultivisana mimoza, raskošan zimzeleni veliki grm iz roda akacija, naraste u visinu deset do dvadeset metara, može i do trideset ako su uslovi povoljni. Krošnja joj je bujna, razgranata, gusta, grane su sivkastosrebrnaste i sivkastobijele, listići sivozelenkasti. Ona bogato cvjeta mirisnim sunčanožutim cvjetićima grupisanim u grozdove na grančicama dugačkim desetak centimetara.

"Umire" u najboljim godinama

Za grm ili stablo takve veličine mimoza nema dug životni vijek - ne živi duže od trideset do četrdeset godina. U prirodi je nakon tog perioda počinju prekrivati i preuzimati druge vrste, a u vlažnim gorskim predjelima bijeli lišaj može potpuno prekriti koru. Smatra se da je zbog te pojave i dobila naziv srebrna. Osim toga, latinska riječ dealbata znači prekrivena bijelim prahom. Mimoza voli toplinu i tokom cijele godine odgovara joj sunce. U kontinentalnim krajevima može uspijevati u staklenicima, ali temperatura ispod tri do pet stepeni Celzijusa opasna je za mimozu, jer će joj izboji propasti ako ih pogodi mraz.

U prirodi mimoza je brzorastuća biljka, ali ako se uzgaja u saksijama, raste relativno sporo. Voli pjeskovita tla i sunce. Mimozu treba uvijek saditi na mjestu gdje je zaštićena od vjetra.

Simbolika

Koliko je ona lijepa, toliko je i nježna. Ako joj nešto zasmeta, skupiće i zatvoriti listiće, a ponovo će ih početi otvarati tek za dvadesetak minuta. Zbog te njene karakteristike osjetljive ljude često nazivaju mimozama. Nježnost nije jedino što mimoza simbolizuje. Ona je i simbol žene, slobode i emancipacije. Uz to, ovaj lijepi i mirisni cvijet simbolizuje poštovanje, besmrtnost i uskrsnuće, ali i vjernost u ljubavi. I dok se na našim krajevima uživa u izgledu i mirisu mimoze, u nekim krajevima svijeta rado će je i pojesti.

Praznik mimoze

U Herceg Novom svake se godine početkom februara slavi Praznik mimoze. I nisu jedini, u francuskom gradu Mandelije la Napul na Azurnoj obali, u blizini Kana, u februaru održavaju sedmični Festival mimoza.

Agro-Eko Magazin / izvor: Nezavisne novine

Nasumični sadržaj