Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Взять ипотеку в банке. Хочу взять ипотеку без первоначального взноса. Какую лучше взять ипотеку. С чего начать изучение языка objective c. Новый язык программирования objective c учить. Язык objective c с нуля. Как зарабатывать в интернете. Учимся заработать на сайте много. Как создать сайт для заработка. Видео самоделки трактора. Самоделки трактора своими руками чертежи. Мини трактора видео самоделки.
Кредит наличными без справок. Как получить наличный кредит быстро. Выгодный кредит наличными. Какой автомобиль лучше. Какие лучшие марки автомобилей. Когда лучше покупать автомобиль. Как установить linux с нуля. Правильная настройка linux. Учимся как запустить linux. Теплый пол своими руками. Быстрый монтаж теплого пола своими руками. Отопление теплый пол своими руками. Где скачать модули Joomla. Бесплатные модули joomla скачать. Самые популярные модули для CMS Joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Kalendar radova u masliniku - travanj i svibanj

maslina granaTRAVANJ

Pokošena trava protiv novog korova

Za održavanje tla obavljamo plitku obradu jer se veći dio korijenskog sustava masline nalazi odmah ispod površine tla pa bi oranje na dubini većoj od 20 centimetara moglo rezultirati oštećenjem korijena. Preporučeno je stoga da se u svrhu rahljenja tla i uništavanja korova provodi isključivo plitka obrada na 10 do 20 centimetara dubine. Osim obrade tla, u borbi protiv korova savjetuje se i redovita kosidba, a pokošenu travu valja ostaviti u masliniku jer donekle ometa rast novog korova te prevenira intenzivnije isparavanje vode iz tla. Moguće je i uništavanje korova slanom vodom, spaljivanjem plinskim brenerom uz osobitu pozornost, ali i herbicidima, ……… pod uvjetom da se oni primjene nakon gnojidbe, i to najkasnije do kraja travnja.

Ponovna zaštita protiv paunova oka

Početkom travnja, ako se zaraza zbog vlažnog vremena širi na nove listove i ako su oborine bile obilne, preporučuje se ponavljanje zaštite od paunova oka, koju smo inicijalno proveli u ožujku. Osim na paunovo oko, obratite pažnju na skorovaču, svrdlaša, potkornjaka i rak masline.

Rezidba u Istri

Na sjevernim obalnim područjima, dakle u Istri i Kvarnerskom primorju, rezidba se može obaviti u i prvoj dekadi travnja. U srednjoj i južnoj Dalmaciji rezidba je završila i obavlja se jedino u krajnjoj nuždi.

Gnojiti prije kiše

Početkom ovog mjeseca obavljamo drugi dio dušične prehrane KAN-om (27 posto) i to u količini od pola kilograma za mlado stablo te dva kilograma za veoma staro stablo. Moguća je i prehrana Ureom u polovici količine predviđene za gnojenje KAN-om. Gnojivo se prije kiše baca površinski na zemlju ispod stabla u promjeru krošnje.

Navrtanje između punog i mladog Mjeseca

Sredinom do kraja travnja, kad je stablo masline u punoj vegetaciji („u soku“), na zdravim stablima možemo krenuti s cijepljenjem ili navrtanjem (navrćanjem) masline. Smatra se da je najbolje vrijeme za navrtanje između punog i mladog Mjeseca pa se može navrtati i početkom svibnja.

Savjet mjeseca

Preporučuje se odrezane grane masline malčirati, točnije strojno usitniti, odmah ispod stabla kako bi poslužile kao zelena gnojidba, a može ih se i spaliti, ali vrlo oprezno da se ne izazove požar.

Za ekološke maslinare

Samoniklo jestivo bilje izraslo ispod maslina tretiranih KAN-om ili Ureom ne smije se brati

30 uboda jedan maslinov svrdlaš može nanijeti plodu masline

Nikako ne zaboravite!

 • Zaštititi masline od proljetnih štetnika
 • Obaviti kasnu rezidbu
 • Odrezane grane usitniti ili spaliti
 • Navrtati prema Mjesecu
 • Obaviti dušičnu prehranu
 • Uništiti korove
 • Ponoviti zaštitu od paunova oka

 

SVIBANJ

I dalje se može navrtati

Tijekom svibnja može se nastaviti sa cijepljenjem ili navrtanjem, točnije spajanjem dijelova dviju vrsta maslina. Idealno razdoblje za navrtanje je kad maslina razvija cvijet, odnosno kad je u punoj vegetaciji.

Bor prije cvatnje

Petnaest dana prije očekivanog početka cvatnje obavezno moramo masline prskati gnojivima na bazi mikroelemenata bora, čime pospješujemo oplodnju i zametanje plodova, a time pozitivno utječemo i na sam prinos. Prskanje otopinom bornih ili dušično-bornih preparata vrši se preko lista i to rano ujutro ili predvečer, nikako za toplog i sunčanog dana. Borna kiselina može se unijeti i u tlo.

Prekrijte tlo radi čuvanja vlage

U svibnju rastu temperature,čime se povećava i isparavanje vlage iz tla. Kako bi se to spriječilo, osim rahljenja tla savjetuje se i prekrivanje tla pokošenom travom, kominom masline, usitnjenim granama, šušnjem i slično. Za prekrivanje tla koristan je i tucanik, odnosno krupno usitnjeni kamen. Nerijetko nailazimo i na „popločane“ maslinike, koji su dobro zaštićeni od isparavanja vlage te rasta korova u tlu ispod masline, a zemlja u takvim maslinicima obogaćena je mineralnim tvarima, poglavito magnezijem i kalcijem.

Inhibitorima protiv moljca

Prije same cvatnje maslina moramo pripaziti na pojavu maslinovog moljca, značajnog štetnika masline. Za uništavanje ovog nametnika korisni su biološki insekticidi te sintetski piretroidi. Ipak, važno je napomenuti da navedeni preparati imaju otrovno djelovanje i mogu uzrokovati brzu pojavu rezistentnosti pa se ne preporučuje korištenje češće od dva puta za vrijeme vegetacije. Inhibitori razvoja kukaca, koji ne ubijaju već djeluju tako da sprječavaju razvoj nametnika na način da se prestanu hraniti i posljedično ugibaju, koriste se od polaganja jaja do cvatnje masline.

Suzbijte maslinovu buhu

Maslinovu buhu suzbijamo posebnim insekticidima početkom cvatnje masline. Jako zaražene grančice režemo i spaljujemo.

Savjet mjeseca

Iako ne izgleda lijepo, s ciljem očuvanja vlage manje dijelove maslinika možemo prekriti crnom PVC folijom, kartonima i drugim materijalima koji su nam pri ruci.

Za ekološke maslinare

Masline na terasastom području potrebno je s donje strane podgraditi nasipima kako bi se moglo dodati zemlje bez da je kiša odnese.

40 cvjetova masline može biti hrana gusjenici maslinova moljca

Nikako ne zaboravite!

 • Dovršiti navrtanje maslina
 • Sačuvati vlagu u tlu
 • Prskati bornim preparatima
 • Sagraditi podzide
 • Zaštititi masline od moljca
 • Uništavati korove
 • Paziti na buhu

izvor: Maslinar

Nasumični sadržaj