Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Купить новостройку с отделкой. Где купить однокомнатную квартиру в новостройке? Купить новостройку недорого. Оценка стоимости недвижимости. Какая рыночная оценка недвижимости? Принципы оценки недвижимости. Теплый пол своими руками. Как сделать теплый пол в доме. Монтаж водяного теплого пола. Не включается ноутбук. Скажите почему не включается ноутбук. Ноутбук включается и сразу выключается. Быстрый кредит наличными. Где быстро взять кредит без справок. Оформить быстрый кредит. Топ wow сервера. Где скачать последний клиент wow? Самый лучший сервера world of warcraft. Ленточная пилорама цена. Ленточная пилорама своими руками чертежи. Скачать чертежи ленточной пилорамы. Аренда квартир без посредников. Длительная аренда квартир без посредников и прочих. Аренда однокомнатной квартиры.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Kako prepoznati prehlađeno leglo i šta pri tome poduzeti

prehladjeno leglo ilPrehlađeno leglo je neinfektivno oboljenje prouzrukovano rashlađenjem pčelinjeg gnijezda. Događa se u proljeće kada se želi pčelinja zajednica što ranije stimulativno prihranjivati. Može da se dogodi i u toku ljeta kada dođe do slučajnog trovanja pčela - tada leglo ostaje bez pčela.
Za vreme hladnih proljetnih noći pčele se sakupljaju u gornjem dijelu gnijezda i na srednjim satovima tako da krajnji satovi i niži dijelovi srednjih satova ostaju napušteni. Tada ginu kako poklopljene tako i nepoklopljene napuštene larve (ove posljednje i zbog nedovoljne ishrane).

Primijetiti i dijagnosticirati prehlađeno leglo mnogo je teško, naročito kada se radi o zatvorenom leglu. Pčele vade i izbacuju leglo u bilo kom da su stadijumu uginule. Trula masa larvi se lako razmazuje, ne tegli se u konce i nema karakterističan miris, ali pčelar može da vidi kako ih pčele izbacuju na poletaljke

Najkarekterističniji i najsigurniji znak prehlađenog legla je otkrivanje uginulih larvi i lutaka samo na doljnjimi bočnim dijelovima satova ili samo na krajnjim satovima.
Ovdje nećete vidjeti prošarano leglo koje je karakteristično za ostale truleži već su sve larve i lutke na toj površini uginule. Ovo možete vidjeti samo na licu mjesta u košnici na pčelinjaku, a ne na uzorke ako su poslati na analizu, jer i na istom uzorku su sve larve uginule ali za vrijeme nošenja do laboratorije za pregled.

Značaj prehlade nije toliko bitan u gubitku dijela legla koliko u tome što je ona, zajedno sa neishranjenošću, najvažniji faktor koji potpomaže pojavu evropske i kisele truleži legla
jer time slabi zaštitne snage larvi..

Kako spriječiti pojavu?

U proljeće ne širiti mnogo zajednicu ubacivanjem ramova već samo onoliko koliko se zajednica razvila , ne cijepati leglo preko mjere satnim osnovama u šljivi, stalno držati razvijanje pod kontrolom

Da ne bi napravili grešku koja bi imala naprijed navedene posljedice, bitno je znati sljedeće:
Kada otvorimo košnicu i pogledamo zadnje ramove (lijevo i desno), ako su oni gusto pokriveni pčelama može se dodati satna osnova ili ram sa izvučenom satnom osnovom, sve ostalo je rizik.

(Redakcija AGRO-EKO Magazina zahvaljuje se ovom prilikom gdinu Slobodanu Jevtiću, dugogodišnjem pčelaru, koji nam je ustupio svoja saznanja o tretmanu prehlađenog legla, kao i na dosadašnjoj saradnji)

Agro-Eko Magazin

 VEZANI TEKSTOVI:

Kako pripremiti pčelinje zajednice za bagrem, suzbiti rojenje, održati pčele tokom bespašnog perioda da ne izgube potencijal?

Savjeti i preporuke za tretman pčelinjih zajednica u februaru

Savjeti i preporuke za tretman pčelinjih zajednica u januaru

Preporuke: Kako obezbijediti pčelama dovoljno hrane preko zime

Zimsko - proljetna smrtnost pčela: Kako omogućiti pčelama prezimljavanje


Nasumični sadržaj