Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Kako prepoznati prehlađeno leglo i šta pri tome poduzeti

prehladjeno leglo ilPrehlađeno leglo je neinfektivno oboljenje prouzrukovano rashlađenjem pčelinjeg gnijezda. Događa se u proljeće kada se želi pčelinja zajednica što ranije stimulativno prihranjivati. Može da se dogodi i u toku ljeta kada dođe do slučajnog trovanja pčela - tada leglo ostaje bez pčela.
Za vreme hladnih proljetnih noći pčele se sakupljaju u gornjem dijelu gnijezda i na srednjim satovima tako da krajnji satovi i niži dijelovi srednjih satova ostaju napušteni. Tada ginu kako poklopljene tako i nepoklopljene napuštene larve (ove posljednje i zbog nedovoljne ishrane).

Primijetiti i dijagnosticirati prehlađeno leglo mnogo je teško, naročito kada se radi o zatvorenom leglu. Pčele vade i izbacuju leglo u bilo kom da su stadijumu uginule. Trula masa larvi se lako razmazuje, ne tegli se u konce i nema karakterističan miris, ali pčelar može da vidi kako ih pčele izbacuju na poletaljke

Najkarekterističniji i najsigurniji znak prehlađenog legla je otkrivanje uginulih larvi i lutaka samo na doljnjimi bočnim dijelovima satova ili samo na krajnjim satovima.
Ovdje nećete vidjeti prošarano leglo koje je karakteristično za ostale truleži već su sve larve i lutke na toj površini uginule. Ovo možete vidjeti samo na licu mjesta u košnici na pčelinjaku, a ne na uzorke ako su poslati na analizu, jer i na istom uzorku su sve larve uginule ali za vrijeme nošenja do laboratorije za pregled.

Značaj prehlade nije toliko bitan u gubitku dijela legla koliko u tome što je ona, zajedno sa neishranjenošću, najvažniji faktor koji potpomaže pojavu evropske i kisele truleži legla
jer time slabi zaštitne snage larvi..

Kako spriječiti pojavu?

U proljeće ne širiti mnogo zajednicu ubacivanjem ramova već samo onoliko koliko se zajednica razvila , ne cijepati leglo preko mjere satnim osnovama u šljivi, stalno držati razvijanje pod kontrolom

Da ne bi napravili grešku koja bi imala naprijed navedene posljedice, bitno je znati sljedeće:
Kada otvorimo košnicu i pogledamo zadnje ramove (lijevo i desno), ako su oni gusto pokriveni pčelama može se dodati satna osnova ili ram sa izvučenom satnom osnovom, sve ostalo je rizik.

(Redakcija AGRO-EKO Magazina zahvaljuje se ovom prilikom gdinu Slobodanu Jevtiću, dugogodišnjem pčelaru, koji nam je ustupio svoja saznanja o tretmanu prehlađenog legla, kao i na dosadašnjoj saradnji)

Agro-Eko Magazin

 VEZANI TEKSTOVI:

Kako pripremiti pčelinje zajednice za bagrem, suzbiti rojenje, održati pčele tokom bespašnog perioda da ne izgube potencijal?

Savjeti i preporuke za tretman pčelinjih zajednica u februaru

Savjeti i preporuke za tretman pčelinjih zajednica u januaru

Preporuke: Kako obezbijediti pčelama dovoljno hrane preko zime

Zimsko - proljetna smrtnost pčela: Kako omogućiti pčelama prezimljavanje


Nasumični sadržaj