Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Farma "Spreča": Produžena sezona gradnje objekata kao prednost blage zime

farma spreca - izgradnja objekataTemeperature iznad prosjeka za zimske uslove ne pogoduju razvoju ozimih kultura, postoji mogućnost golomrazice te opasnost da se dođe do oštećenja ozimih kultura. Takođe više temperature potiču razvoj i porast ozimih kultura te može doći do prijevremenog „izgladnjivanja“  usjeva koji će početkom proljeća zaostati u razvoju i pored proljećnjeg prihranjivanja.

Dobra strana tople i blage zime, ogleda se u produženoj građevinskoj sezoni. Prema planiranoj dinamici rasta  i razvoja Farma Spreča d.o.o. sprema objekte za prijem novih 200 junica iz uvoza u narednih mjesec dana. Renoviranjem starog objekta koji je napravljen za držanje manjeg broja grla u vezanom sistemu u vrlo neuslovnom okruženju (nedovoljna prozračenost i slaba osvjetljenost), dobili smo moderan objekt koji zadovoljava sve današnje standarde o držanju krava u „slobodnom“ sistemu.

Projektovanje i izvođenje radova vrše domaći stručnjaci čiji rezultati stoje rame uz rame sa rezultatima njihovih kolega iz Evropske unije. Većinu dijelova, elemenata i opreme, izuzev dijela opreme unutar objekta, je BiH porijekla.

Trenutna dnevna proizvodnja na Farmi Spreča je nešto preko 14.000 litara mlijeka, sa tendecijom udvostručenje do kraja godine. Povećanje grla na farmi planirano je uvozom visoko steonih junica u dvije ture 200 + 200 grla u prvoj polovini tekuće godine i odgojom junica sopstvene proizvodnje koje su rođene i osjemenjene na farmi. Bez povećanja i remonta stada nema ni napretka i profitabilnosti.

 

(Farma "Spreča")


Nasumični sadržaj