Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как сделать потолок из гипсокартона. Как сделать подвесной потолок в доме. Какой потолок лучше сделать. Отделка ванной комнаты. Быстрая отделка ванных комнат панелями. Отделка ванной комнаты пластиковыми панелями. Кровля крыши профнастилом. Качественные материалы для кровли крыш. Крыша из мягкой кровли. Самоделки для сада. Успешные самоделки для сада своими руками. Самоделки для сада и огорода. Ванная мебель для ванной комнаты. Купить мебель для ванных комнат недорого. Заказ мебели для ванной комнаты. Бизнес малое производство. Самый малый бизнес идеи производство. Новый бизнес производство. Монтаж дверей своими руками. Быстрый монтаж входных дверей. Легкий монтаж пластиковых дверей. С чего начать ремонт квартиры. Быстрый ремонт дома с чего начать. Ремонт своими руками для начинающих.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Intervju sa Renatom Pranjković: Koride koje slijede biti će spektakularne!

renata pranjkovic naslovna za drugi tekstRenata Pranjković, poznata uzgajačica bikova sa kom su se čitaoci AGRO-EKO Magazina već imali prilike upoznati,upoznala nas je sa koridama koje su pred nama, te reći nam šta one znače u ovom svijetu sporta i zabave.

AGRO-EKO Magazin: Pred nama je sezona korida. Možete li nam dati najavu događaja koji slijede?

Renata Pranjković: Šestoga aprila u Visokom nam je zvanično krenula sezona, a već smo u nedelju na koridi u Rićici - Kakanj gdje su nam Esad Mušija i klub 'BRIZAN' uzgajivača organizovali koridu. Sada ćemo se svakog vikedna družiti sa uzgajivačima i ljubiteljima borbi bikova, potom Uskršnji praznici u Šehovcima - općina Mrkonjić Grad kod dugogodišnjeg uzgajivača Rađe Škrbića, a zatim odmah u ponedeljak put Šestanovca u Republici Hrvatskoj kod Šakića.

Već sa prvim sunčanim znacima ovoga proljeća počele su se sklapati borbe koje su ove godine odjeknule u široj javnosti za razliku od prethodnih godina. Ovo sve predstavlja samo jedan 'zalet' za ono što slijedi. Nakon prvomajskih praznika slijedi 03. i 04.05., kada nas čeka famozni spektakl u našem Vitezu - najveće razbadanje u posljednjih 20 godina sa najboljim bikovima, u organizaciji Josipa Biletića. Na predivno uređenom terenu kraj glavne ceste napravljena je arena koja je već nazvana najljepšom. Iz čitave BiH i Republike Hrvatske pozivnice za učešće su dobili samo najbolji bikovi, i čast nam je što je među najboljima i naš bik Medonja koji će se borit za titulu sa velikim imenima: Baronom Ante Josipovića, Dingom Dade Kurtaljevića, Sultanom Braće Šišić itd, u lakoj kategoriji do 700kg, a pored razbadanja ovdje ćemo biti sudionici i ugovorenih borbi bikova iz svih krajeva u svim kategorijama.

Moram naravno spomenuti da na ovoj sportskoj manifestaciji neće izostati i bogat kulturno umjetnički program, uz prisutna velika imena naše estrade. Izdvojiću solistički concert Davora Badrova na otvorenom koji će se održati 03.05. od 20:00 sati. Na ovoj manifestaciji biti će dodijeljen pehar Saveza uz prisustvo predsjednika Besima Gljive – šampionu teške kategorije Žujici koji je u vlasništvu braće Tubić.

Da, slijedi nam bez imalo odmora korida u Visokom (Mulići) u Organizaciji Kenana Muzaferije svima poznatom Keni za koga moram spomenut da nije uzgajivač bikova ali tradicionalno organizuje koride. Nakon 11.05. slijedi nam tjedan odmora koji ćemo iskoristiti za posjetiti bikijadu u Republici Hrvatskoj gdje vodi glavnu udarnu borbu Zećo Marka Ivića na platou organizatora Mate Radanovića sa njegovim bikom Alkarom. Slijedi nam korida kod Braće Jurčević takođe tradicionalno pod palicom Igora Plavčića. Ugovoren je naš prvenac i miljenik Medonjica, a ova borba nam je veoma bitna nakon njegovih prošlogodišnjih propusta. Čast nam je učestvovat na tako velikom skupu koji zna imati i preko 10000 gledatalja. Za sedam dana tačnije 01.06. put nas vodi na Vlasinje blizu Mrkonjića gdje naš Grmečlija Lozonja nastupa protiv veoma dobrog bika Perana vlasništva porodice Omerdić. Na ovoj koridi će se branit titula šampijona teške kategorije. Naime, Mujo Hrvačić, organizator, sa svojim Brizanom je izazvao Žujicu od braće Tubić i oni će ukrstit rogove na ovoj koridi. Ostajemo u blizini jer već 08.06. u Liskovici se održava drugu godinu korida koja je na zavidnom nivou - borbe koje oduzimaju dah samim spomenom imena koja dolaze - bikovi koji će uć u arenu tada su Zećo Marka Ivića, Peran Muje Hrvačića, Šveđanin Josipa Biletića, Golub braće Tubić, Andrija Verdić Comerc i mnogi drugi. Prilažem Vam u vidu kratkog spota najavu kooju je uradio mladi uzgajivač iz Kaknja Viktor Šimić specijalno za AGRO-EKO Magazin i njegove čitatelje, pogledajte:

 

 

AGRO-EKO Magazin: Možete li se posebno osvrnuti na koridu koja će se održati u Visokom?

Renata Pranjković: Kao što sam u maloprije najavila, 11.05., kako znaju reći voditelji korida, stiže 'DAN D' - po prvi put naš bik vodi udarnu borbu. Keno je uspio sastaviti za udarnu borbu dva šampiona sa prošlogodišnje Čevljanske koride BRIZANA vlasnika Hakije i Mirze Bukve i našeg Putalja. Interesantno je spomenuti da su oba bika bila u štalama dugogodišnjeg uzgajivača bikova Muhameda Mušije i njegovog sina Eska. Poznavaoci našeg sporta su upućeni u značaj toga, da pojasnim čitaocima da su mnogi šampioni potekli iz njihove štale. Pozivam ovim putem navijače da nam se pridruže i podrže u ovako bitnom momentu za nas. Medijski je korida zastupljena, urađenu su lijepe plakate i radijska reklama koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Zato 11.05. kod Kene u Visoko navijači!

 

AGRO-EKO Magazin: Sigurni smo da ste Vaše bikove pripremali za početak sezone: Na koji način to radite?

Renata Pranjković: Iza nas je veoma blaga zima, bikovi su u stalnoj spremi skoro bili jer nije bilo velikih minusa i snijega. Stalni treninzi koje diktira moj suprug Pero i naši momci koji ih treniraju: Stipo, Muamer, Dalibor i Mahir su svakodnevni, iako imamo četiri bika oni uz dogovor timski to postižu. Ja im dođem ko moralna podrška i stalni galamdžija. Trening jednog bika traje od jednog sata pa do 3 nekada, sve zavisi da li borba zahtijeva kondicionu spremu na dugu borbu ili snagu.

Ja sam malo više zadužena za dnevne doze vitamina i maženje nakon treninga, bikovima (nekima će zvučat čudno možda čak i suludo) je potrebno puno pažnje i ljubavi. Ljubomorni su (i to puno) ako se zapostave. Režim ishrane im se mijenja pred borbu, žitarice se daju redovnije i u većim količinama jer treniranjem gube na kilaži.

 

AGRO-EKO Magazin: Da li imate određene novine ili unapređenje kada je riječ o Vašem ranču?

Renata Pranjković: Što se tiče novina još nema ništa, nažalost ali je istinito. Svi smo upoznati sa stanjem u državi - teško da se osluhnu na poljoprivrednike i stočare. Koliko god neki pokušavali da se podijeli podsticaj još od 2012 koji je predat i ispunjen u svim kriterijumima, novac ne liježe na račune. Svaki dan se nadamo da će početi isplata da nabavimo novih grla, kupimo mehanizaciju i pravo zasučemo rukave što se posla tiče. Trenutno su nam jedino novitet naše kozice koje se jare svakih 5 dana, pa nam je to zanimljiva atrakcija

 

AGRO-EKO Magazin: Primjetili smo da su mediji dali veliki doprinosu poslijednje vrijeme na promociju korida. Smatrate li da Vaša gostovanja na TV stanicama daju zadovoljavajući odjek u javnosti po pitanju promocije ovoga sporta?

Renata Pranjković: Nakon 242 godine duge tradicije ovoga sporta - borbi bikova bodača - sa sigurnošću mogu reći da polako ali sigurno, da iste dobijaju zasluženo mjesto u medijskom prostoru, koji nam je veoma bitan radi opstanka istih. Željela bih da podsjetim javnost na to koliko plodova od sličnih (mada za mene i mnoge druge lično brutalnijeg vida) korida Španija ubire. Kod njih je to jedna od značajnijih turrističkih manifestacija. Treba uzeti u obzir veoma biitnu činjenicu - da ovaj sport spaja sve tri nacije u jednu!

Sama pojava žene u ovom sportu skrenula je pažnju mnogih u BiH i Hrvatskoj: Pa šta se to kod njih dešava? Nije to toliko brutalno, nema krvi… tuča kad je žena sa njima… Onda vide da nije samo jedna, da ima puno žena - eno ih u arenama bodre svoje bikove, plešu kolo, druže se...

Za samo dvije i po godine suprug i ja smo preko našeg sporta postali poznati u čitavoj BiH, Hrvatskoj i mnogo šire. Moglo je ovo i prije da se uradi ali ipak nije nekom toliko stalo. Sada dolazi neko novo vrijeme, neki novi ljudi... Da se vratim na medije. Krenut ću od svog facebook profila koji je već duže vrijeme otvoren za svu javnost i još uvijek se trudim da lično kordiniram sa njim. Odgovaram svima koliko mi to vrijeme dozvoli, to je kao info servis što se tiče naših događaja. Brojni angažmani u medijima stvaraju neku ljepšu sliku o koridama. Obavjestila bih Vaše čitatelje da nam je Vb produkcija sa Pala omogućila da svake srijede u 22:10 na Face TV pratimo jednu od korida u 2013 koje su se odvijale. Osim borbi bikova, upoznat ćete i vlasnike, njihove ljubimce, po koju anegdotu i prelijepu sliku o našoj BiH koju mnogi nisu nikad vidjeli -vidjećete drugu stranu BiH kako najavljuju u uvodnoj špici. Spoment ću emisiju na OBN - Dejana talk show - koja je emitovana za 8. mart i jednu lijepu emisiju gdje sam upoznala divne žene neobičnih zanimanja. Dejana je na svoj način u veoma lijepom svjetlu dočarala naš sport i uzgajivanje bikova. U Dnevnom Avazu i Expresu javnost je redovno informisana o našim događajima kao i u vašem AGRO-EKO Magazinu, te nam je posebna čast što ste obratili pažnju na nas, a i nadam se da ćemo i mi doprineti vašoj promociji. Vratit ću se vaš na prvi članak koji je po prvi put na svako pitanje dao moj potpuni odgovor i predstavio nas baš kako treba. Zato ću vam i sada premijerno podijeliti neke video uradke, ekskluzivne fotografije i najaviti premijerno da će se na TV Pink u emisiji 'Sa Tanjom na Ti' naći i moja malenkost. Emisija će se emitovati 04.05 u 22:30. U veoma simpatičnoj emisiji kod Tanje Dino E. Zvizdić pisac i ja smo progovorili o muško - ženskim odnosima u našim poslovima. Moram dodati da sam ponosna što mi je naša divna voditeljka Tanja ukazala čast da gostujem u njenoj emisiji, i da smo Tanja, Alma, Dino i ja provjeli slatkih par sati skupa.

 

AGRO-EKO Magazin: Šta očekujete od Vaših predstavnika na predstojećim koridama?

Renata Pranjković: Od mojih miljenika očekujem i nadam se da će pružiti dobre borbe ljubiteljima ovoga sporta o kojima će se dugo pričati i pregledavat video snimci. Iskreno, nadam se i kojoj pobjedi ali će naš tim podnijet sportski i poraz ako dođe do njega, pružit ruku vlasnicima protivnika i nastaviti voljeti svoje ljubimce kao i do sada. Krenuli smo u ovu godinu baš oštro i nadam se dobrim rezultatima od samog starta, pa do osmog mjeseca kad se nadamo osvojiti titule na Grmeču čak i Čevljanovićima kao i prošle godine. U devetom mjesecu planiramo napraviti koridu sa suprugom i prijateljima koja će se zvati 'TREĆA SREĆA'.

 

AGRO-EKO Magazin: Imate li možda za kraj još neku poruku za čitaoce našeg magazina?

Renata Pranjković: Želim od srca da pozdravim sve čitaoce i pozovem da nam se pridruže na našim manifestacijama da se družimo u što većem broju. Želim pozvati moje koleginice uzgajivačice bikova da istupe još smjelije u arenama, da učinimo naš sport atraktivnijim. Dođite upoznajte ovaj naš svijet koji je pun zabave i veselja, sklonite svoju djecu u zdraviju sredinu, jer ko god provodi vrijeme sa životinjama ne može upast u mračnu sferu droge i kriminala. Sam naš život nam se vraća na proizvodnju, poljoprivredu i stočarstvo… Ovim putem pozivam i AGRO-EKO da nam dođu i budu naši gosti. Srdačan pozdrav svima.

 

Za naše čitaoce odabrali smo i fotografije Renate Pranjković na divnom ranču prijatelja Bojana Andrića, na kome uzgaja konje, što je naslijedio od svoga oca Žarka i dide, a istu ljubav prenosi i na svoga sina. Autor fotografija je mladi fotograf Amel Topčagić iz Zenice, a za izgled Renate Pranjković pobrinuo se Fis Vitez i Beauty Studio Prestige iz Viteza.

 

VEZANI TEKST:

Renata Pranjković: Korida je prekrasno druženje koje ujedinjuje sve nacije našeg regiona!

(AGRO-EKO Magazin)Nasumični sadržaj