Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Хочу продать квартиру. Ипотека можно ли продать квартиру быстро. Можно продать долю в квартире. В каком банке брать ипотеку. Стоит ли брать ипотеку сегодня. На какой срок брать ипотеку. Утепление стен своими руками. Быстрое утепление стен пенопластом своими руками. Технология утепления стен. Ремонт видеокарты ноутбука. Быстрый ремонт видеокарты своими руками. Сколько стоит ремонт видеокарты. В каком банке взять автокредит. Где выгоднее взять автокредит без проблем. Бесплатный сервер wow. Рейтинг серверов wow сайт. Сервера wow mangos. Чертежи самодельных станков. Скачать чертежи станков для холодной ковки. Сверлильный станок чертеж. Договор аренды квартиры. Стоимость аренды квартиры в Москве. Снять в аренду квартиру.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Orezivanje lijeske - preduslov pravilnog rasta biljke i dobrog prinosa

lijeska il1ALijeska (Corylus avellana) je biljka iz porodice Betulaceae. Najčešće grmolikog oblika, lijeska nam daje plod koji nazivamo lješnjak, a koji se mnogo koristi u prehrambenoj industriji. Lješnjaci su inače veoma bogati bjelančevinama i nezasićenim masnoćama, te su značajan izvor vitamina B6 i tiamina.

Tretman lijeske u smislu njenog orezivanja, kao faktora pravilnog rasta i razvoja biljke, a samim tim i prinosa ploda, prema većini izvora, slijedi tek u trećoj, četvrtoj godini, dok se u prvim godinama realizuju neke druge aktivnosti – plijevljenje, rez slabijeg intenziteta – prorijeđivanje suvišnih izboja (naročito onih koji rastu prema sredini krošnje) kao i formiranje krošnje.

Smatra se da lijeska ima najduži period cvatnje, koji započinje već u jesen, kada se pojavljuju muški cvjetovi – rese, a zatim u martu i aprilu kada se pojavljuju u ženski cvjetovi – pup. Uglavnom se preporučuje vršenje rezidbe nakon što se pojave prvi cvjetovi.

Rezidba rodnih grana sastoji se uglavnom od postepenog prorjeđivanja pregustih stabala i uklanjanja suhih grana u toku mirovanja vegetacije. Budući da lijeska rodi na jednogodišnjim izbojima, potrebno je osigurati zadovoljavajući broj i dovoljnu dužinu jednogodišnjih izboja. Tamo gdje se ne obavlja rez uslijedi postupno smanjenje prosječne dužine jednogodišnjih izboja, sve do dužine ispod 5cm a lijeska donosi bolji prinos i kvalitetnije plodove na dužim izbojima, a na njima je i manje opadanja plodova. Prema iskustvima proizlazi da je potrebno svake treće godine obaviti nešto intenzivniji rez. Pri tome treba rez obavljati u vrijeme cvatnje ženskih cvjetova koji su smješteni na jednogodišnjim izbojima, kako se rezom ne otklone cvjetovi.

Regulisanjem povoljnog odnosa izmedu korjenovog sistema i nadzemnog dijela lijeske usmjerava se sva aktivnost u proces reprodukcije. Rezidbom se usklađuje broj potrošača vode i mineralnih materija sa sposobnošću korjenovog sistema da obezbijedi iste. Ograničavanjem broja novih prirasta, odnosno lisne mase na neophodnu mjeru, svođenjem skeletnog drveta na neophodni minimum i skraćivanjem puteva za razmjenu materija, mogu se uštedjeti značajne količine energje i usmjeriti u izgradnju plodova, formiranje novih cvijetnih pupoljaka za sljedeću godinu.

Starija stabla lijeske mogu se uspješno podmlađivati, što se izvodi kad urodi počnu opadati, a to je obično poslije 15. godine. Tehnika podmlađivanja sastoji se u prikraćivanju osnovnih grana na 50 cm od površine zemlje, odnosno od korjenovog vrata, a kod uzgoja u obliku stabla na 50 cm od osnovne grane. Prema nekim autorima, podmlađivanje se obavlja svake osme godine.

(AGRO-EKO Magazin)


Nasumični sadržaj