Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Predstavljamo Romanovsku ovcu: Najplodnija rasa ovaca, otporna i bez posebnih zahtjeva

romanovska  iljezica 01Romanovska ovca je nastala u Rusiji sredinom 19. vijeka u dolini Volge u Jaroslavskoj oblasti, a ime je dobila po okrugu Romanovo-Borisoglebsk, okolina današnjeg grada Tutaev.

Od samog starta je vršena oštra selekcija na plodnost, a rezultat tog selekcijskog rada je da je danas u svijetu Romanovska ovca ubjedljivo najplodnija rasa ovaca. Prosječna plodnost ovih ovaca iznosi oko 260% po jagnjenju (dok uz odličnu ishranu iznosi i preko 400%) što bi značilo da se od 100 ovaca dobija od 260 do 400 jaganjaca u jednom jagnjenju. Ove ovce takođe imaju i izraženu policikličnost što znači da se uz odgovarajuću ishranu mogu postići jagnjenja prirodnim putem na svega šest mjeseci. U jednoj godini se od jedne ovce, kada se jagnje svakih 6 meseci, dobija u prosjeku 4-6 jagnjadi, što je broj koji nijedna druga rasa ne može dati. Na taj način od jednog grla dobijamo 120 do 180 kg jagnjadi žive mjere ako uzmemo da je prosječna težina jagnjadi 30 kg, a takvu jagnjad naše tržište najviše i traži. Tu količinu jagnjećeg mesa po ovci prirodnim putem ne može dati nijedna druga rasa za isti period odgoja jagnjadi.

Takođe, ova ovca je skromnijih dimenzija (50 do 60 kg) i samim tim manje hrane troši od ovaca koje teže 70 do 100 kg. Grla ove rase su jako otporna, bez ikakvih posebnih zahtjeva prema ishrani i smještaju i po tome se mogu porediti sa našim autohtonim pramenkama.

Ovce se pare već poslije 30 dana po jagnjenju i po tome su jedinstvene u svijetu, dok npr. drugim rasama treba najmanje 42 dana. Romanovske ovce imaju nesto kraći graviditet, od 138 do 143 dana, što rezultira da se dobija jagnjenje svakih 6 mjeseci kod ovaca ove rase i njihovih meleza. Ovce ove rase veoma rano polno sazrijevaju. Mlada grla su polno zrela sa 4-5 mjeseci. U priplod ženska grla se uglavnom puštaju sa 7-8 mjeseci, tako da se prvi put jagnje sa godinu dana i već u prvom jagnjenju prosječna plodnost je oko dva jagnjeta po ovci, jedinčad su rijetka a dešavaju se i trojke i četvorke kod elitnih grla koja su odlično hranjena.

romanovska ovca sa cetvorkama 01Kod ovaca ove rase dosta dobro je izražena sposobnost za proizvodnju mlijeka odličnog kvaliteta. Sa prosječnom proizvodnjom mlijeka od 150 do 200 litara u laktaciji, ova ovca bez problema othrani svoje leglo koje nekad broji i 5-6 jagnjadi.

Ova ovca je sitnije građe, ovce dostižu kilažu od 50-60 kg dok ovnovi dostižu od 70-90 kg. Imaju malu uglastu glavu sa zaobljenom lobanjom i kratkim ušima kao i repom koji iznosi 10-15cm. Visina grebena ovaca je 60-62, a ovnova oko 64-65 cm. Veoma su stabilne konstitucije, imaju
kratke noge i veoma sitne kosti zbog kojih se lako jagnje. Takođe, odmah po jagnjenju novorođena jagnjad su veoma vitalna i počinju da jedu već sa 5-7 dana, što je dosta ranije od jagnjadi drugih rasa.

Jagnjad su na rođenju potpuno crne vune sa dozvoljenim bjelinama na glavi, nogama i vrhu repa. Bjeline po tijelu osim na navedenim dijelovima tijela nisu dozvoljene. Prosječna težina jaganjaca sa 90 dana iznosi 22-25kg uz adekvatnu ishranu. Najbolji primjerci dostižu težine od preko 30 kg za 90 dana. Randman mesa izvrsnog ukusa iznosi od 50 do 55%.

Vuna je gruba, ima siv izgled, zbog mješavine finih, belih vlakana puha i crnih osijastih vlakana. Ovnovi imaju grivu od dugih crnih osjastih vlakana oko vrata i na prednjem dijelu grudi. Prinos vune po ovci iznosi 1,4-1,6 kg, a kod ovnova 2-3 kg. Noge, lice i uši kod životinja ove
rase su obrasli kratkom dlakom, crne i bijele boje.

 

(Tekst preuzet sa www.romanovska ovca.rs, prilagodio: AGRO-EKO Magazin)

 

Napomena: Ukoliko želite biti redovno informisani o sadržajima AGRO-EKO Magazina, podržite nas Vašim like-om na naš FB Fanpage. Hvala!

{facebookpopup}

 


Nasumični sadržaj