Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Взять ипотеку в банке. Хочу взять ипотеку без первоначального взноса. Какую лучше взять ипотеку. С чего начать изучение языка objective c. Новый язык программирования objective c учить. Язык objective c с нуля. Как зарабатывать в интернете. Учимся заработать на сайте много. Как создать сайт для заработка. Видео самоделки трактора. Самоделки трактора своими руками чертежи. Мини трактора видео самоделки.
Кредит наличными без справок. Как получить наличный кредит быстро. Выгодный кредит наличными. Какой автомобиль лучше. Какие лучшие марки автомобилей. Когда лучше покупать автомобиль. Как установить linux с нуля. Правильная настройка linux. Учимся как запустить linux. Теплый пол своими руками. Быстрый монтаж теплого пола своими руками. Отопление теплый пол своими руками. Где скачать модули Joomla. Бесплатные модули joomla скачать. Самые популярные модули для CMS Joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Savjeti i preporuke: Organska proizvodnja mrkve

organska proizvodnja mrkveMrkvi ne prijaju sve vrste zemljišta i uspješno gajenje može da bude problem. Dobrim izborom sorti moguće je obezbijediti prinos skoro cijele godine. Može se sijati na malom rastojanju i obezbijediti dobar prinos na maloj površini. Postoje rane sorte koje se koriste kao najbrži usjev, siju se cijele godine u zaštićenom prostoru i u saksijama. Glavni usjevi za ljetnju i jesenju berbu imaju duže korijenje i mogu da se čuvaju zimi.

Korijen može biti raznih oblika, mali i okrugao, tanak ili širok, kratak ili dug, cilindričan ili špicast. Većina je narandžaste, crvene ili žute boje. Može se gajiti kao mini povrće. Sije se na zemljištu bez kamenja na osunčanom otvorenom mestu. Sorte sa kratkim korijenom dobro uspijevaju u posudama. Rani i kasni usjevi mogu da se gaje u zaštićenom prostoru.

 

Obrada zemljišta

Na relativno plodnom zemljištu ili zemljištu poboljšanom za predhodni usjev, nije potrebno dodatno prihranjivanje. Ne preporučuje se sijanje poslije ozimih raži. Idealna pH vrijednost je 6,5-7,5. Mrkvu je najbolje sijati direktno u zemljište jer se korijen ne razvija dobro ako se pomijera. Minimalna temperatura za klijanje je 7 °C. Gajenje sorti s okruglim korijenom može da se započne u ćelijama. Sorte s kratkim korijenom mogu se gajiti u biorazgradivim tubama koje se cijele presađuju zajedno s biljkom.

Ako sijete u zaštićenom prostorom, radite to od februara do avgusta, a od februara do juna ako presađujete na otvorenu parcelu. Na otvorenom rane sorte počnite da sijete u februaru ili martu čim se zemljište malo ugrije. Glavni usjevi mogu se sijati od aprila do juna. Za čuvanje preko zime posijte sjeme krajem maja ili u junu kako na jesen, kad se bude vadio, korijen ne bi bio prevelik. Posijte u plitke redove na dubini od 2cm vodeći računa o razmaku, ili po 3-4 sjemenke u istu rupu. Rane sorte se gaje na većem rastojanju kako bi se pospješio brži rast. Sjeme se sije u redove na rastojanju od 15cm.

Mjere njege

Korov se suzbija dok su biljke mlade. Preporuka je da se dobro zaliva kad je suša. Bolesti i poremećaji su rijetki. Glavni problem je mrkvina muva, da bi ste je izbjegli, gajite usjev ispod pokrivača za redove ili tanke mreže. Mrkva posijana početkom juna izbećiće napad prve generacije mrkvine muve i biće dovoljno velika da se odupre napadu druge generacije. Mrkvinu muvu može da privuče i miris pokidanog mrkvinog lišća, stoga tokom sijanja vodite računa o razmaku kako biste izbjegli proređivanje. Ako je proređivanje potrebno, proređujte je predveče, a ne kad je sunčano jer je tada mrkvina muva aktivna. Luk može zaštititi mrkvu, tako da gajite 4 reda luka na svaki red mrkve.

Berba

Korijenje se vadi dok je mlado. Glavni usjevi mogu da se ostave u zemljištu da prezime i da se vade po potrebi. U hladnim podnebljima zaštitite mrkvu slamom. Ostavljanje u zemljište se ne preporučuje ako je zemljište teško ili ako je biljke napala mrkvina muva. Za čuvanje vadite mrkvu u oktobru i novembru.

AGRO-EKO Magazin/Poljoprivreda Niša

 


Nasumični sadržaj