Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как правильно класть плитку. Как класть плитку на стену быстро. Класть плитку своими руками. Как выбрать ламинат для квартиры. Какой лучше выбрать ламинат сегодня. Какого цвета выбрать ламинат. Как правильно клеить обои. Как клеить обои на потолок вертикально. Как правильно клеить углы обоями. Интересные самоделки своими руками. Качественные самоделки своими руками фото. Самоделки для дома своими руками. Как сделать потолок в доме. Чем лучше утеплить потолок дома на сегодняшний день. Утепление потолка дома своими руками. Бизнес идеи с минимальными вложениями. Успешные идеи малого бизнеса с нуля. Прибыльные бизнес идеи. Как сделать мебель своими руками. Сделать деревянная мебель своими руками. Сделать мебель своими руками видео. Опалубка для фундамента. Как сделать опалубку для фундамента быстро. Опалубка для фундамента купить.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Značaj i upotreba kelja u stočnoj ishrani

kelj  u stocnoj ishraniStočni kelj ima široku primjenu u ishrani velikog broja vrsta domaćih životinja. Nezamisliva je savremena organizacija uzgoja stoke bez krmnog konvejera, a stočni kelj može biti njegova značajna komponenta.

Stočni kelj je pogodan za ishranu goveda, svinja, živine, od ranog proljeća do kasne jeseni u ovisnosti od roka sjetve. Stočni kelj je značajna biljna vrsta zbog veoma bogatog sadržaja provitamina A, proteina i ugljikohidrata. Stočni kelj se može gajiti kao glavni usjev (sije se krajem ljeta i tokom jeseni, a koristi rano u proljeće) i daje prinos oko 100 tona po hektaru zelene mase, kao naknadni usjev (sije se poslije skidanja ozimih i jarih jednogodišnjih leguminoza) i daje oko 50-60 tona zelene mase po hektaru, te kao postrni usjev čija se sjetva obavlja poslije žetve ječma i raznih sorti pšenice sa prinosom od 30-40 tona po hektaru.

Koristi se cijele jeseni do kasno u zimu, jer je kelj dosta otporan na niske temperature. Sadržaj sirovih proteina je oko 15-16% u suhoj, te oko 2% u zelenoj krmi, što kelj čini vrlo ukusnom i sočnom stočnom hranom i kao takav je pogodan za ishranu u periodima vegetacije kada nedostaje svježa stočna hrana.

Stočni kelj uspijeva na plodnim srednje teškim zemljištima, a ne podnosi kisela i pjeskovita. Za klijanje mu je neophodna temperatura od 5-60°C, a zimi može da izdrži i do -25°C, u zavisnosti od faze rasta i debljine sniježnog pokrivača. Za postizanje visokih prinosa pored adekvatne obrade zemljišta treba ga i dobro đubriti.

Ako je moguće, treba unijeti stajnjak u količini od 25-30t/ha, a kroz mineralna đubriva 200 kg/ha azota, 120 kg/ha fosfora i oko 200 kg/ha kalijuma. Fosfor, kalijum i jednu trećinu azota unijeti pod osnovnu obradu zemljišta, trećinu azota unijeti predsjetveno i preostalu količinu azota ostaviti za prihranu. Stočni kelj zasijan rano u proljeće krajem februara i početkom marta stiže za korištenje krajem juna i početkom jula, iz ozime sjetve on je prva zelena stočna hrana, odnosno stiže za korištenje polovinom aprila ili čak i ranije u zavisnosti od klimatskih uslova, a iz postrne sjetve vrijeme iskorištavanja kelja zadire duboko u zimu sve do velikih snijegova i jako niskih temperatura.

Količina sjemena za sjetvu stočnog kelja varira u zavisnosti od roka sjetve i kreće se od 10-15 kg/ha pri sjetvi na 25 cm. Veće količine sjemena moraju se upotrijebiti na lošije pripremljenim zemljištima, kao i u postrnom roku sjetve. Dubina sjetve treba da je 1-2 cm poslije čega je obavezno valjanje. Eksploatacija stočnog kelja je raznovrsna, a najbolje rezultate daje ako se koristi kao zelena stočna hrana u fazi cvjetanja. U početku norma ishrane kod krava muzara je 20-30 kg po grlu, a kasnije 60 kg svježe zelene krme. Stočni kelj se može koristiti i kao silokrma, rjeđe čista a češće uz dodatak nekih drugih biljnih vrsta (kukuruz, lošije sijeno lucerke, slama soje i graška).

 

(AGRO-EKO Magazin/Poljoprivreda Niša)


Nasumični sadržaj