Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Kokcidioza - bolest probavnog trakta ovaca: Kako uočiti bolest, liječiti te preventivno djelovati

ovce ilustracija 1wf44Kokcidioza je bolest probavnog trakta ovaca uzrokovana protozoarnim parazitima Eimeria spp.. Od petnaest vrsta Eimeria opisanih kod ovaca, 10 vrsta pronađeno je u srednjoj Evropi. U srednjoj i istočnoj Evropi prevladavaju Eimeria ovinoidalis, Eimeria bakuensis, Eimeria crandallis/Eimeria weybridgensis, Eimeria parva i Eimeria faurei. Dvije od 15 vrsta koje invadiraju ovce, Eimeria crandallis i Eimeria ovinoidalis, povezane su s bolesti jagnjadi, i smatraju se najpatogenijim vrstama Eimeria kod ovaca.

Kokcidioza ovaca prisutna je u cijelome svijetu u gotovo svim zemljama koje imaju razvijeno ovčarstvo i pretpostavlja se da većina, ako ne i svi domaći preživari budu invadirani kokcidijama tokom svog života .

Kokcidioza je učestalo dijagnostikovana ali često pogrešno shvaćena i zanemarena parazitarna invazija ovaca. S obzirom da su sporulirane oociste invazivni stadij uzročnika, sporulacija oocista izbačenih u okolinu izmetom je ključna za invaziju. Sporulacija Eimeria spp. posebno je dosta brza na temperaturama 28-31 ºC. Niske temperature od 0-5 ºC usporavaju sporulaciju ali ona se nastavlja kada se temperatura povisi.

Kokcidioza prvenstveno pogađa mlade životinje. Najčešće je opažena kod neodbijene jagnjadi starosti 4-7 nedjelja u tijesnim štalama ili na pretrpanim pašnjacima tokom hladnog i vlažnog vremena. Klinička kokcidioza opaža se najčešće kod 2-8 nedjelja stare jagnjadi držane s majkama; u uzgajalištima janjadi ; kod janjadi 2-3 nedelje nakon odbića koja ulaze u tovilišta ili su podvrgnuta promjeni hrane; ili nakon jačeg razdoblja stresa kao što su transport i loše vrijeme ili popratne bolesti.

Bolest se takođe može javiti kod ovaca i jagnjadi koje se drže duže vrijeme na kontaminiranim vlažnim područjima ili jako naseljenim vlažnim pašnjacima. Primljivost janjadi na kokcidiozu povećava se s dobi, do otprilike 4 nedjelje. Mlada jagnjad je najprijemljivija na kokcidiozu. Ukoliko se jagnjad invadiraju brzo nakon rođenja, prvi susret s kokcidijama obično ne uzrokuje bolest. Međutim kokcidije se mogu naseliti i umnožavati, što znači da ukoliko janje unese nekoliko hiljada oocista tokom prve nedjelje života izlučiti će nekoliko miliona oocista dvije do tri nedjelje kasnije.

Prvi znak da stado boluje od kokcidioze je da janjad ne napreduje prema očekivanjima. Neka janjad može imati neuredno runo i prljave mrlje na stražnjem kraju zbog proliva. Jagnjad postupno gube apetit i postaju slaba. Ozbiljnost oštećenja sluznice crijeva usko je povezana s brojem patogenih oocista unešenih iz okoline. Kako bolest napreduje , neka janjad ima profuzan vodenast proljev, koji često sadrži primjese krvi. Ukoliko se ne liječi životinje i dalje imaju proliv i u konačnosti uginu zbog dehidracije. Bolesne životinje su depresivne i anoreksične.

Tipični simptomi kliničke kokcidioze janjadi su: proliv (sa ili bez sluzi i krvi), groznica, inapetencija, abdominalna bol, gubitak na težini i slaba iskoristivost hrane, anemija, loše runo, uginuće

Prevencija i liječenje

Kokcidioza u stadima ovaca obično je povezana s prenaseljenošću i kontaminacijom vode za piće i hrane izmetom. Poboljšavanje higijenskih mjera i dezinfekcija smanjuju postotak invazija i učestalost pojave kliničke kokcidioze. Često čišćenje objekata i upotreba hranilica i spremnika s vodom dizajniranih da spriječe kontaminaciju hrane i vode izmetom mogu također smanjiti invazije. Ishrana silažom od sijena ili kukuruzovine značajno povećava rizik pojave kokcidioze. Oboljele ovce potrebno je izdvojiti i potrebno je spriječiti da njihov izmet kontaminira hranu i vodu zdravih ovaca.

Da bi se spriječila pašna kokcidioza, životinje ne bi trebalo izgoniti na jako kontaminirane pašnjake. Mlade životinje trebalo bi držati dalje od jako kontaminiranih pašnjaka kada su najprimljivije. Iskorenjivanje kokcidioze teško je izvedljivo zbog velike učestalosti, velikog reproduktivnog potencijala parazita i sposobnosti oocista da prežive dugo vremena u okolini. Prihvatanje ovih činjenica važno je da bi se uspostavio uspješan program kontrole bolesti. Sveobuhvatni princip kontrole kokcidioze je spriječiti kliničke simptome bolesti uz pomoć pravilne sanitacije i korištenjem antikokcidijskih preparata prije izbijanja kokcidioze. Pravilna primjena antikokcidijskih lijekova može značajno smanjiti ili spriječiti kliničku kokcidiozu kod ovaca.

Sva janjad u stadu trebala bi biti redovno tretirana, uključujući i onu koja ne pokazuju simptome jer postoji vjerovatnoća da su zaražena. Važno je zapamtiti da kada jadnjad dobiju proliv antikokcidijska terapija će imati ograničeno djelovanje na sprječavanje posljedica bolesti. Pogoršanje koje je nastupilo praktično je nemoguće nadoknaditi kasnije. Uspostava programa koji kombinuje strategije upravljanja, higijenske mjere na farmi i stratešku primjenu hemoterapeutika vrlo je važna za smanjenje opterećenja invazijom parazita i smanjenje posljedica bolesti kod životinja. Preporučuje se primjena preparata koji sprječavaju pojavu kokcidioze, smanjuju opadanje u prirastu i izlučivanje oocista a ne ubijaju vanstanične stadije i time omogućavaju stvaranje imunosti (Baycox 5%, koji se odlično pokazao ). Baycox 5% najbolje djeluje kada se daje jagnjadima od 10 do 20 dana starosti, daje se peroralno ,obično špricem u normi od 2 ml na 5 kg tjelesne mase. Može se koristiti i Krkin preparat Toltarox, način primjene je isti. Takođe sulfo preparati dobro djeluju na uništavanje kokcidija, po Ibroviću pri sporadičnoj pojavi bolesti u stadu dobri rezultati postignuti su profilaktičkim davanjem sulfadimidina u dozi od 0,5 gr po jagnjetu u trajanju od 10 dana. Kod kliničke slike i teških proliva lijek koji se najbolje pokazao u zaustavljanju je Neomulin, 1 ml na 20 kg tjelesne mase, injekciono u mišić, drugi preparati ne pokazuju vidljiva poboljšanja pri zaustavljanju proliva izazvanih kokcidijama.

Dakle, borba protiv bolesti zahtijeva dobru higijenu štala, posebno hranilica i pojilica, da jagnjad i ovce ne gaze po hrani, da štale nisu prenaseljene, da su provjetrene i svijetle. Dezinfekcija objekata i opreme je obavezna mjera uz preventivno davanje Baycox -a jagnjadima.

 

AGRO-EKO Magazin


Nasumični sadržaj