Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как лечить гастрит быстро. Как лечить гастрит желудка дома. Как лечить гастрит народными средствами. Лечение и профилактика кариеса. Быстрая профилактика кариеса зубов. Профилактика кариеса у взрослых. Питание во время беременности. Какое правильное питание во время беременности. Режим питания во время беременности. Почки симптомы болезни. Главные признаки болезни почек. Питание при болезни почек. Как доставить удовольствие девушке. Как доставить девушке больше удовольствия днем. Как доставить максимум удовольствия девушке. Грудные мышцы в домашних условиях. Быстрые домашние упражнения для грудных мышц. Тренировка грудных мышц. Йога для начинающих видео. Качественная йога для беременных. Уроки йоги для начинающих. Народное лечение простата. Главные средства лечения аденомы простаты. Лечение простатита и аденомы простаты.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Ekološko zbrinjavanje kućnog otpada: Gliste na balkonu ili od smeća do komposta!

humus kompost gliste ilustrSmeta li vas da tolike količine biorazgradivog otpada koje tjedno napravi vaša obitelj završe krivo zbrinute? Kako nam se neka ekološka rješenja čine komplicirana, a u biti su banalna i stoje nam pred nosom!

Sjećate li se kako je izgledalo kada se nisu sakupljale plastične i staklene boce? U ne tako davna vremena sjećamo se organiziranog sakupljanja starog papira i drugog otpada, kada je recikliranje bilo in i poticano od državnih institucija. I danas se u medijima nerijetko javljaju ekološki pozivi, ali to se čini poprilično sramežljivo i neorganizirano. Naša se problematična svakodnevnica sastoji od stotina takvih detalja koji nas vrijeđaju svojom nelogičnošću i nemoralnošću. Mnogi najčešće upiru prstom i prozivaju političare koji su samo odraz običnih ljudi povećan lupom javnosti. Naš odnos prema čuvanju prirode i zbrinjavanju otpada sigurno neće mijenjati oni, to možemo jedino mi sami.

Zašto nam nije dozvoljeno odvajanje otpada u kućanstvu u različite kontejnere? Čast iznimkama u rijetkim gradovima Hrvatske, ali dok to ne postane državni standard, po tom ćemo eko pitanju biti onaj primitivniji dio Europe.

Kalifornijske crvene gliste mogu nam pomoći u zbrinjavanju kućnog biorazgradivog otpada. One će to “smeće” svojom probavom preraditi u najkvalitetnije ekološko organsko gnojivo humus, koje ćete poslije upotrijebiti za cvijetnjak, povrtnjak ili voćnjak. Njihova je uloga u prirodi nemjerljiva, a u kontroliranim uvjetima, ako poštujemo njihov bioritam, postižu izvrsne rezultate. Ovdje ćemo prikazati kako postaviti jednu takvu “mini tvornicu” za proizvodnju kvalitetnog gnojiva od otpada. Ona može funkcionirati tijekom cijele godine na adekvatnom mjestu u kući, garaži, podrumu, staji, vrtu ili čak i na balkonu stana. Neka ljeti ne bude izložena visokim, a zimi preniskim temperaturama jer gliste najbolje rade na 20ºC. Bolje ih je staviti na mračno mjesto ili ih pokriti jer gliste ne podnose svjetlost.

Hrana za gliste može biti raznovrsna

Potrebno nam je nabaviti nekoliko plastičnih posuda koje ćemo moći složiti jednu na drugu. One mogu biti drvene gajbe ili druge posude koji su nam pristupačne, a njihove dimenzije ovise o vašim željama i planovima. Na slici vidimo tri kutije visine 20 cm i zapremine oko 40 litara. Kutije su uklopive u police iz kojih se mogu jednostavno izvlačiti. Gliste koje se nalaze u hranilištu koje je izdignuto na nogicama ili kotačima neće otići zbog nagona koji im ne dozvoljava da odu. Dno svake posude radi drenaže bušilicom probušimo s nekoliko desetaka rupa promjera do 8 mm. Te će rupe koristiti za protok zraka do glista i humusa. Ispod postolja se stavlja posuda koja će sabirati višak tekućine koji se cijedi kroz rupe iz posuda. U najnižu posudu pripremamo hranu za naseljavanje glista tako da na dnu složimo sloj od 5 cm sitno natrganog vlažnog kartona na koji dodamo 10 cm ostale usitnjene hrane za gliste. Hrana za gliste bi trebala biti raznovrsna, a možete im dati ostatke od svježeg voća i povrća, ljuske od jaja, vrećice od čaja, novine, salvete, tetrapak, talog od kave, stari kruh, lišće i piljevinu listopadnih stabala (osim oraha i hrasta) i svakako, odležali gnoj. Konjski se gnoj smije direktno dodati glistama, dok ostale vrste gnoja trebaju biti zrele. Potrebno je u prvom pripremanju hrani dodati nekoliko žlica vrtne zemlje, a nadalje humusa. Dodaje se i malo kalcij-karbonata radi potreba glista za kalcijem, a on se može kupiti u agrarijama. Ona hrana koju gliste ne podnose su lupinke češnjaka, ostaci limuna i naranči, meso i kosti, ribe, pokvarena i pljesniva hrana, svježa trava, fekalije kućnih ljubimaca, ocat, masnoće ili druge kemikalije.

Mini leglo za sto kuna

Kada je hrana u kutiji pripremljena, možemo naseliti gliste. Za naseljavanje sustava ovakvog kapaciteta dovoljno je mini leglo crvenih kalifornijskih glista. Važno je da se mini leglo glista nabavlja od provjerenih i iskusnih uzgajivača (primjerice članova udruge Humus) jer oni svojim renomeom garantiraju kvalitetu. Mini leglo zapremine 10 litara gusto naseljenih glista stoji 100 kuna (otprilike 14 eura). Gliste će se u kutiji namnožiti dok ne postignu optimalnu količinu za postojeći volumen kutija. Nakon nekoliko dana primijetit ćete da se hrana na površini poravnala i slegla, što je znak da su gliste pojele dobar dio hrane i da im se treba staviti novi sloj od 5 cm. Kada se najniža kutija zapuni hranom koju su gliste provarile, pripremite hranu u srednjoj kutiji. Gliste će se tijekom nekoliko dana postupno preseliti kroz otvore na dnu u gornju kutiju gdje se nalazi hrana. Njihovo preseljenje možemo ubrzati tako da stavimo vrtnu rukavicu na ruku i površinski sloj zapunjene posude u kojem je najveći dio odraslih glista prenesemo u gornju posudu. Nakon nekoliko tjedana isto ćete učiniti s najvišom kutijom. Humus iz donje kutije istrest ćete na mjesto gdje će vaše novo ekološko gnojivo tijekom nekoliko tjedana aerobnim procesima sazrijeti i biti spremno za gnojenje vašeg bilja. Gornju kutiju s glistama ćete preseliti na donje mjesto i započeti proizvodnju ispočetka.

Glista dnevno pojede pola vlastite mase

Gliste dnevno mogu pojesti hrane do pola vlastite mase. One nemaju zube, nego “srču” hranu pa hrana treba biti usitnjena i vlažna tako da se iz nje voda ne cijedi. Otopina koja se cijedi iz humusa u posudu ispod hranilišta blagotvorno djeluje ako se njome zalijevaju biljke. Moguće je napraviti desetpostotnu otopinu humusa u vodi i njome zalijevati biljke ili ih folijarno prihranjivati. Ako sadite cvijeće u lončanice, tada običnoj zemlji za cvijeće dodajte 15 posto humusa. Sadite li flance, u sadnu rupu dodajte šaku humusa, a sijete li travu, salatu ili cvijeće “posolite” posijanu gredicu s dvije litre humusa po kvadratnom metru i zastrite grabljama. Trebamo li napomenuti koliko je ovakvo postrojenje neophodno svakom profesionalnom ribiču? Sada imaju vlastitu “tvornicu glista” koja se uvijek nadopunjuje novim glistama.

Pokazali smo vam kako pokrenuti pogon za reciklažu vašeg kućnog otpada. Primjena humusa kalifornijskih glista na vašem cvijeću, travnjaku, povrću i voću oduševit će vas i vaše prijatelje svojom djelotvornošću. Prijatelji će vas uskoro prozvati glistar i
tražiti humus od vas. Preporučamo vam da sa stečenim iskustvom vi postavite njihovu malu tvornicu za preradu bio otpada u humus. Šaka, dvije glista koje im poklonite nakon nekog vremena će se umnožiti u mini leglo. Možda se vaša mala ekološka misija uskoro proširi među prijateljima.

 

(AGRO-HIT; Hrvoje Barun, prof.,)

 


Nasumični sadržaj